Annonce

Annonce

Lavbundsjord med træer i baggrunden

Politikerne har fundet midler til at udtage ca. 20.000 ha lavbundsjord, men ønsket hos Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Naturfredningsforening Foto: Colourbox

Politikerne finder flere penge til klimabelastende jord

Der er nu afsat midler nok til at tage ca. 20.000 ha lavbundsjord ud af omdrift. Det er dog stadig et godt stykke fra branchens eget ønske.

Endnu mere lavbundsjord kan tages ud af omdrift, efter at regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten samt Alternativet har fundet midler på Finansloven 2021.

I alt bliver der afsat 660 mio. kr. fra 2021-2024 svarende til 165 mio. kr. om året.

Det betyder ifølge regeringens skøn, at man kan udtage yderligere ca. 5.000 ha lavbundsjorder, hvilket vurderes at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med knap 75.000 ton CO2-ækvivalenter i 2030.

Sidste år blev der afsat to mia. kr. til udtagningen for perioden 2020-2029, og for de beløb, man har afsat på de seneste to finanslove, forventes det, at man kan tage 20.000 ha lavbundsjorder ud af omdrift og standse dræningen.

Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening mener, man skal tage 100.000 ha ud, mens Klimarådet har vurderet, at man kan tage samtlige 170.000 ha ud af omdrift og opnå en mærkbar klimaeffekt.

Ifølge Klimarådet har det potentiale til at reducere op mod ca. 4,1 mio. ton CO2-ækvivalenter.

Flere artikler fra samme sektion

Forskere vil undersøge mulig sammenhæng mellem pesticider og Alzheimers

Med mere end tre årtiers data fra 5.000 personer vil amerikanske forskere nu undersøge, om der er en sammenhæng mellem eksponeringen for bl.a. pesticider og udviklingen af demenssygdomme som Alzheimers.

27-11-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning

Engang vidste de, hvornår og hvor længe regnen faldt. Sådan er det ikke længere

At øge jordens frugtbarhed ved at udbrede økologiske metoder er et centralt komponent i Økologisk Landsforenings projektarbejde i Østafrika. Men nye vejrmønstre med højere temperaturer, længere tørketider og kraftigere nedbør gør, at metoderne holder hårdt.

26-11-2024 9 minutter Ulandsarbejde,   Klima,   Udland

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.