Annonce

Annonce

Lavbundsjord med træer i baggrunden

Politikerne har fundet midler til at udtage ca. 20.000 ha lavbundsjord, men ønsket hos Landbrug & Fødevarer samt Danmarks Naturfredningsforening Foto: Colourbox

Politikerne finder flere penge til klimabelastende jord

Der er nu afsat midler nok til at tage ca. 20.000 ha lavbundsjord ud af omdrift. Det er dog stadig et godt stykke fra branchens eget ønske.

Endnu mere lavbundsjord kan tages ud af omdrift, efter at regeringen og støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten samt Alternativet har fundet midler på Finansloven 2021.

I alt bliver der afsat 660 mio. kr. fra 2021-2024 svarende til 165 mio. kr. om året.

Det betyder ifølge regeringens skøn, at man kan udtage yderligere ca. 5.000 ha lavbundsjorder, hvilket vurderes at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser med knap 75.000 ton CO2-ækvivalenter i 2030.

Sidste år blev der afsat to mia. kr. til udtagningen for perioden 2020-2029, og for de beløb, man har afsat på de seneste to finanslove, forventes det, at man kan tage 20.000 ha lavbundsjorder ud af omdrift og standse dræningen.

Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening mener, man skal tage 100.000 ha ud, mens Klimarådet har vurderet, at man kan tage samtlige 170.000 ha ud af omdrift og opnå en mærkbar klimaeffekt.

Ifølge Klimarådet har det potentiale til at reducere op mod ca. 4,1 mio. ton CO2-ækvivalenter.

Flere artikler fra samme sektion

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik