Annonce
Annonce
Projektchef Mette Villekær (i sort tøj) var i midt-november i Uganda for at koordinere programarbejdet med partnerne i den nye programorganisation. Bag hende står Jannie Bak Pedersen fra Økologisk Landsforening. Foto: ØL
Økologisk Landsforening er blevet forfremmet
ØL er blevet udnævnt til såkaldt programorganisation på ulandsområdet. Det medfører et endnu tættere samarbejde med partnere i Uganda og Tanzania om økologi.
Økologisk Landsforening kan nu målrette ulandsindsatsen endnu mere. Civilsamfund i Udvikling (Cisu), der tildeler statslige midler til udvikling i ulande, har nikket ja til foreningens ansøgning om at blive såkaldt programorganisation, der sikrer en fast flerårig bevilling.
Cisu har bevilget en ramme på tre mio. kr. per år hen over fire år, og programmet
begynder 1. januar 2020.
Den nyhed er Mette Villekær, projektchef i Økologisk Landsforening, rigtig glad for.
"Fremover kan vi arbejde mere strategisk og langsigtet med indsatserne. Dermed kan vi i højere grad bidrage til bedre levevilkår for småbønderne og deres familier, som er den primære målgruppe i den samlede indsats i programsamarbejdet," siger Mette Villekær.
Foreningens ulandsprojekter i 2019
- Bhutan: Udvikle øko-rådgivningsmetode, der kan støtte Bhutans nationale mål om 100 pct. økologi og sikre mad nok på bordet hos i alt 300 landbrugsfamilier.
- Tanzania: Udvikle en strategi for øko-jordbrugets bidrag til at ruste småbønder mod klimaforandringer.
- Uganda: Skal konsolidere 20 økologiske andelsvirksomheder og adressere udfordringer som infrastruktur, adgang til låne- og investeringsmidler samt markedet.
- Zanzibar (Tanzania): Sikre fødevaresikkerhed for 6.000 personer.
- Zimbabwe: Etablere og implementere 10 Farmer Family Learning Groups for at skabe bæredygtig landbrugs- og lokalsamfundsudvikling i Bindura-distriktet.
Økologisk Landsforening har i over ti år arbejdet med at udbrede viden om de økologiske metoder og markedsadgang i lande som Uganda, Tanzania, Zimbabwe og Bhutan. Mere end 50.000 involverede småbønder har typisk oplevet at få større udbytte end ved traditionel landbrugsdrift, når de tager de økologiske metoder i brug og arbejder sammen i de såkaldte Farmer Family Learning Groups (FFLG).
De gode erfaringer afspejler sig i målene for det nye programsamarbejde, som er:
At give småbønderne øget viden om og anvendelse af økologiske metoder
At forbedre deres adgang til markedet
At støtte dem i at lave fortalervirksomhed, fx for bedre infrastruktur.
"Tidligere var der måske kun fokus på et af ovenstående mål i de enkelte projekter, men nu kan vi bedre og mere effektivt tænke i hele værdikæden og i tæt samarbejde med partnerne arbejde ud fra en holistisk tilgang," siger Mette Villekær.
Projektchefen fra Økologisk Landsforening oplyser også, at foreningens projekter uden for Uganda og Tanzania er ved at blive udfaset for netop at styrke fokus og mindske administration af foreningens ulandsprojekter.
I programmet skal ØL arbejde sammen med fem landbrugs- og civilsamfundsorganisationer forankret i Uganda og Tanzania samt en ugandisk virksomhed, der er tilknyttet som markedsekspert.
"Det er organisationer, vi i årevis har opbygget en relation til. Nu bliver vi knyttet tættere sammen i et mere langsigtet samarbejde. Foreningens ulandsindsatser har en tæt sammenhæng til FN’s verdensmål for en mere bæredygtig fremtid, for eksempel hvad angår partnerskaber, klima og mere liv på landet. Det nye programsamarbejde skærper fokus på udviklingen," siger Mette Villekær.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.