Ny forskning viser økologi som en klar miljøvinder
Økologien er mere skånsom over for miljøet og jordens arter sammenlignet med konventionel dyrkning, viser forskning, der i 12 år har undersøgt forskellene på fire dyrkningssystemer.
Det gavner livet på marken at dyrke jorden økologisk - og endnu bedre er det, hvis man reducerer jordbearbejdningen, viser et flerårigt igangværende studie i Schweiz. Foto: Colourbox
Godt nok har økologiske marker lavere udbytter end konventionelle marker, til gengæld er der højere biodiversitet samt en lavere giftighed i jord og vand, når der ikke bruges pesticider og kunstgødning.
Det viser et igangværende schweizisk studie af forskere fra Agroscope og University of Zürich, der indtil videre har været i gang i 12 år og fortsætter i mindst seks år endnu. De hidtidige resultater er netop publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.
I studiet dyrker forskerne fire typer landbrug; konventionelt med pløjning, pløjefri dyrkning (CA), økologi med pløjning og økologi med reduceret jordbearbejdning. De gør opmærksom på, at forbruget af sprøjtning og tildelingen af gødning var relativt beskedent, hvilket betyder, at forskellene mellem dyrkningssystemernes miljøpåvirkning kan være endnu større i praksis.
Ifølge resultaterne er økologisk og jordbevarende dyrkningsmetoder særligt gode for biodiversiteten, jordstrukturen og vandmiljøet - den økologiske dyrkning er i gennemsnit dobbelt så god for miljøet som en konventionelt dyrket mark, hvor der pløjes.

Rundt regnet har en økologisk dyrket mark op mod 230 pct. flere plantearter og 90 pct. flere regnorme end en konventionel mark, samtidig er økotoksiciteten i vandmiljøet - påvirkningen fra gifte - 80-85 pct. lavere per hektar grundet fraværet af pesticider.
"Hvis man ser på alle miljøpåvirkninger, er økologi klart foran," siger studiets leder Marcel van der Heijden fra Agroscope til instituttets hjemmeside.
Alle fire dyrkningssystemer viser fordele og ulemper, men de to økologiske metoder leverer bedst på miljøparametrene, mens de største udbytter ses i konventionel dyrkning med plov.
Økologi og CA fører til en bedre sundhed i jorden og mindsker desuden risikoen for erosion sammenlignet med konventionel dyrkning med plov.
Økologien kan forbedre udbytterne
Derudover bekræfter studiet, at udledningen af drivhusgasser per ha er mærkbart lavere i økologien, men forskellen udlignes, når man måler per kg. produceret fødevare, idet de økologiske udbytter er lavere. I forsøget er udbytterne fra den pløjede økologi ca. 22 pct. lavere end konventionel dyrkning med pløjning, mens udbytterne i økologi med reduceret jordbearbejdning er 34 pct. lavere.
"Økologisk landbrug har stadig et stort forbedringspotentiale her," siger hovedforfatter Raphael Wittwer.
Her kan økologerne med fordel se på mulighederne inden for mere robuste sorter, forbedret biologisk plantebeskyttelse og forædling.
Varigheden af studiet gør det særligt unikt, siger Marcel van der Heijden fra Agroscope til instituttets hjemmeside:
"Test over så lang en periode er meget sjælden på verdensplan og en af Agroscopes store styrker, da vi undersøger hele systemet."
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.