Annonce
Annonce
Nu åbner pulje der støtter beskyttelse af drikkevandet
Der er i år afsat i alt 33,9 mio. kr. til to drikkevandspuljer, der skal sikre grundvandet mod forurening. Fredag åbnede drikkevandsfonden for ansøgninger til puljerne.

Der er i år afsat i alt 33,9 mio. kr. til to drikkevandspuljer i drikkevandsfonden. Foto: Colourbox
Det blev på finanslovsaftalen for 2022 besluttet at afsætte 170 mio. kr. over fire år til en drikkevandsfond, og fredag åbnede fonden for en ny runde ansøgninger .Det giver bl.a. kommuner, vandselskaber og private brøndejere mulighed for at søge om penge til at beskytte drikkevandet bedre mod forurening.
Der er i år afsat i alt 33,9 mio. kr. til to drikkevandspuljer: I den ene af tilskudspuljerne kan kommuner og vandforsyninger søge om penge til at beskytte jorden over grundvandsmagasiner, fx ved at opkøbe jord, hvor der efterfølgende kan rejses skov eller etableres lysåben natur, så der ikke kan bruges sprøjtemidler på området. Der kan i denne pulje også søges om tilskud til at indgå frivillige aftaler med lodsejere om at stoppe med at bruge sprøjtemidler og gødning.
I den anden af tilskudspuljerne kan private brøndejere søge om tilskud til at lukke såkaldte spøgelsesbrønde- og boringer. Det er brønde og boringer, der er ubenyttede, men da mange af dem ikke er lukkede, kan der fx sive sprøjtemidler ned i grundvandet.
"Det danske drikkevand er vores guld, og vi har en forpligtelse til at beskytte det, så der også er rent drikkevand i hanerne til vores børn og børnebørn. Derfor er det afgørende, at vi beskytter de områder, hvor grundvandet dannes, og det er blandt andet det, som vi giver tilskud til med puljerne," siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse fra ministeriet.
Arbejder på et lovforslag
Sidste år var puljen var på 31,7 mio. kr., som alle blev uddelt til konkrete projekter. Pengene gik bl.a. til et projekt på Ærø, hvor landmænd stoppede med at sprøjte deres marker, og et andet projekt i Svendborg, hvor der blev rejst skov.
Tilskudspuljen til beskyttelsesforanstaltninger til sikring af grundvandet lukker for ansøgninger d. 1. oktober 2023. Puljen til lukning af ubenyttede brønde og boringer bliver tildelt efter først-til-mølle-princippet og lukker, når de afsatte penge er brugt, dog senest d. 1. oktober 2023.
Ved siden af tilskudspuljerne arbejder Miljøministeriet på et lovforslag, der skal beskytte områderne omkring drikkevandsboringerne (BNBO). Lovforslaget skal pålægge kommunerne at skride ind og forbyde brug af sprøjtemidler tæt ved drikkevandsboringerne, hvis der er risiko for forurening, og det ikke er lykkedes at få en frivillig aftale med lodsejere. Lovforslaget vil blive fremsat i næste Folketingssamling og kan træde i kraft i midten af 2024.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.