Annonce

Annonce

Kokkene arbejder i køkkenet hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiels

Eftersom staten er med til at finansiere medarbejderbetalt frokost, burde den også kunne stille krav om, at frokosten indeholder en vis andel økologi, lyder det fra flere organisationeer i et brev til skatteministeren. Foto: Kristian Holm

Minister afviser forslag, der skal sikre mere økologi i frokost på arbejdspladsen

Tre organisationer har sammen sendt skatteministeren to forslag, der kan bidrage til at øge økologiandelen i de danske kantiner og måltidskasser til medarbejdere. Ministeren afviser dog dem begge.

Skal regeringen opfylde sin målsætning om at øge det økologiske areal til 21 pct. og dermed nå sit fordoblingsmål, kan den med fordel se mod arbejdsgiverbetalte måltider og give økonomiske incitamenter til at sikre mere økologi.

Det foreslog Økologisk Landsforening, Dansk Vegetarisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening i et brev til skatteminister Rasmus Stoklund (S), som blev sendt kort før jul. Ministeren har dog efterfølgende afvist ideerne.

Det første forslag lød, at der bør indføres krav om, at arbejdsgiverbetalte frokostordninger skal leve op til kravene for bronze i Det Økologiske Spisemærke fra og med 2025, og at kravet hæves til sølvniveau i 2028. Det svarer til henholdsvis mindst 30 pct. og mindst 60 pct. økologi. Foreningerne vurderer, at forslaget ikke vil medføre en merudgift, da kontrollen vil kunne integreres med den nuværende kontrol af arbejdsgiverbetalte frokoster.

Foreningerne påpeger derudover, at ordningen i forvejen indeholder en betydelig skattelettelse, da arbejdspladsernes tilskud til frokosten er skattefri, og da det er en udgift, som staten afholder, bør den også kunne stille krav til arbejdspladserne.

De henviser desuden til en meningsmåling, som viser, at to tredjedele af danskerne i den arbejdsdygtige alder ønsker at spise mindre kød.

Skattefrihed for måltidskasser

Det andet forslag lyder, at der bør indføres skattefrihed for arbejdsgiverbetalte økologiske vegetariske måltidskasser op til f.eks. 5.000 kr. årligt per medarbejder. Det kan i første omgang indføres som en forsøgsordning i mindst tre år, foreslår foreningerne, som vurderer, at det overvejende vil blive finansieret af arbejdsgiverne.

"Forslaget har tidligere været bragt op for Skatteministeriet. Skatteministeriet afviste det på det tidspunkt, med henvisning til at ministeriet mente, at tiltaget trådte i stedet for løn. Efter at have drøftet forslaget med flere virksomheder og fagforeninger, mener vi dog, det er en forkert vurdering. Det vil ikke blive taget op som en del af lønpolitikken, det vil fungere som en del af virksomhedens sundheds- og CSR-politik," skriver de tre foreninger i brevet.

Det økologiske areal og marked skal fordobles til 2030. Lige nu går det desværre ikke særlig godt. Danmark har fået en pris for sin økologipolitik, men de seneste fire-fem års udvikling viser, der er behov for nye initiativer.

— Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening

Rasmus Stoklunds begrundelse for afvisningen lyder overordnet set, at forslagene strider imod skattereglerne. Hvad angår krav om en vis økologiandel, vurderer ministeriet, at de nuværende regler ikke tillader skattefritagelse for specifikke krav om økologiske andele. Skattestyrelsen vurderer derudover, at forslaget vil medføre omkostninger grundet øget kontrol og vejledning.

Også ideen om skattefritagelse for økologiske vegetariske måltidskasser strider imod skattereglerne, fordi måltidskasser anses som et privat gode og derfor vil være skattepligtige.

"Som nævnt er det vigtigt at fremme økologi og plantebaserede fødevarer, men det skal gøres på den rigtige måde. Det er vigtigt, at skattereglerne på den ene side ikke udgør unødige hindringer, men på den anden side skal der også tages en række andre hensyn. Reglerne skal kunne administreres og kontrolleres, skattelempelser skal finansieres, EU-retten skal overholdes osv.," skriver Rasmus Stoklund i sit svar.

ØL: Udviklingen går for langsomt

Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, har svært ved at se, at regeringen når sin økologiambition med det nuværende tempo.

"Vi er naturligvis skuffede over det manglende mod til at gribe forslagene. Det økologiske areal og marked skal fordobles til 2030. Lige nu går det desværre ikke særlig godt. Danmark har fået en pris for sin økologipolitik, men de seneste fire-fem års udvikling viser, der er behov for nye initiativer," siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i Økologisk Landsforening, og fortsætter:

"Vi stiller os i øvrigt meget uforstående overfor, at staten ikke kan opstille forudsætninger, når den laver skattefrie tilskud til frokostordninger. Det forekommer meget logisk, at det skattefrie tilskud gøres betinget af, at frokosten lever op til regeringens egne målsætninger for vores mad. Altså at vi spiser mere grønt og mere økologisk."

Flere artikler fra samme sektion

Det vil koste op mod 15 billioner kroner, hvis vi vil fjerne giftige PFAS-stoffer fra miljøet

Et hold af internationale journalister og eksperter har beregnet, hvad det vil koste at fjerne de skadelige PFAS-stoffer, der bl.a. stammer fra pesticider, fra miljøet. Samtidig kæmper industrien imod et PFAS-forbud og bruger en taktik, som er kendt fra tobaksindustrien.

17-01-2025 6 minutter PFAS,   EU,   Miljø,   Drikkevand

Kristian Andersen og hans køer blev gravet frem på et gammelt sort-hvid billede - her er, hvad han laver i dag

Museumsinspektører fra Det Grønne Museum fandt et flot billede fra økologiens spæde start i 1990, og så viste det sig, at hovedpersonen på billedet Kristian Andersen stadig er i fuld gang – men han er trådt ind i et nyt kapitel i hans egen økologiske historie.

15-01-2025 4 minutter Økologiens historie

Nu er tiden inde: Økologien skal på museum

Økologisk Landsforening og dansk økologi kommer nu på museum. Ikke fordi økologien er et stykke støvet forhistorie, der skal arkiveres og gemmes væk, men tværtimod fordi den har spillet – og stadig spiller – en historisk rolle i dansk landbrug og for danskernes valg af fødevarer.

15-01-2025 6 minutter Økologiens historie,   Økologisk Landsforening