Tænketank kommer med 16 råd, der skal fjerne benspænd for mere biodiversitet i fødevaresektoren

Bureaukratiske regler spænder ben for lodsejere, landmænd og virksomheder, der ønsker at skabe mere natur i Danmark, mener Tænketanken Frej. I en ny publikation peger den på, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme naturtiltag.

10. november 2025
Læsetid: 3 minutter
Nærbillede af sommerfugl på en lilla blomst
En ny rapport fra Tænketanken Frej kommer med en række anbefalinger til at styrke biodiversiteten i fødevaresektoren. Bl.a. bør man bruge offentlige indkøb til at fremme naturhensyn i fødevareproduktionen, lyder en anbefaling. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Tænketanken Frej har netop udgivet en ny publikation, der præsenterer 16 konkrete anbefalinger til, hvordan regler og rammer kan ændres, så det bliver lettere for fødevaresektoren at fremme natur og biodiversitet.

For alt for ofte spænder bureaukratiske regler ben for lodsejere, landmænd og virksomheder, der ønsker at skabe mere natur i Danmark, mener Marie-Louise Boisen Lendal, direktør i Tænketanken Frej.

“Vi hører igen og igen fra dem, der faktisk arbejder for mere natur, at reglerne spænder ben. Når en lodsejer skal søge særskilt tilladelse til at lade dyr græsse i sin egen fredskov, selvom det styrker biodiversiteten, så er der noget galt.”

Hun mener også, at der er politisk momentum netop nu, hvor regeringen forbereder en biodiversitetslov, og hvor trepartsaftalen om natur og landbrug for alvor skal udfoldes.

”Vi står midt i en omstilling, hvor vi skal finde ud af, hvordan vi giver mere plads til naturen, men uden at rive fødevareproduktionen op med roden,” siger hun i en pressemeddelelse og tilføjer:

“Det kræver modige beslutninger og smartere regler. Hvis vi virkelig vil have mere natur i Danmark, skal vi gøre det nemmere for dem, der allerede er i gang.”

Nødvendigt med en samlet og langsigtet politik

Den nye publikation 'Fra benspænd til biodiversitet” peger på særligt ét centralt behov: En samlet og langsigtet natur- og biodiversitetspolitik, der skaber rammerne for indsatserne i den private sektor og gør det muligt at integrere natur og biodiversitet i fremtidens fødevaresektor.

”Ikke blot som glasur på toppen af kransekagen, men som en del af kerneopgaven,” skriver tænketanken.

Andre anbefalinger lyder bl.a.:

  • Giv højere støtte til langsigtede naturplejetiltag, som helårsgræsning og permanent ekstensivering.

  • Fritag naturprojekter fra VVM-krav, når de dokumenterede gavner biodiversiteten.

  • Tillad græsning i fredskov, når det styrker naturen.

  • Etabler en blå trepart for havets natur.

  • Brug offentlige indkøb til at fremme naturhensyn i fødevareproduktionen.

Anbefalingerne er udviklet i samarbejde med aktører fra branchen, herunder blandt andet Seges Innovation, Agrovi, Danmarks Fiskeriforening, DLR Kredit, Kattrup Gods, Dansk Cater og Teknologisk Institut.