Annonce

Annonce

Michael Kjerkegaard demonstrerer for kød- og naturgræsserudvalget, hvor let det er at flytte kvæget fra mark til mark

På Eskelyst ved Vejle praktiserer Michael Kjerkegaard holistisk afgræsning. Foto: Simon Møbjerg Sørensen

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

Michael Kjerkegaard står til at blive ny forperson i Økologisk Landsforening. Formelt set skal han først vælges på foreningens generalforsamling lørdag d. 2. marts, men han er den eneste kandidat til posten, og deadline for at stille op er nu overskredet.

Michael Kjerkegaard er kødproducent og praktiserer holistisk afgræsning ved Eskelyst nær Vejle. Han har i en årrække været næstforperson i foreningens kød- og naturgræsserudvalg og er pt. fungerende næstforperson i bestyrelsen.

Derudover er han formand for Foreningen for Holistisk Planlagt Afgræsning (Hopla).

"Der er rigtig meget debat og krisestemning lige nu i hele landbruget, og hvis man gerne vil påvirke en udvikling, er man nødt til at være der, hvor det betyder noget. Det er netop nu, vi skal træde i karakter - ellers sker der ikke noget. Økologisk Landsforening er et af de steder, hvor man virkelig kan komme med nogle indspil til den generelle debat om landbruget," siger Michael Kjerkegaard.

Skal klinke skårene

Hans forgænger Louise Køster valgte at trække sig for få uger siden, efter at flere store medlemmer af foreningen, heriblandt Arla og Friland, meldte sig ud af foreningen, i protest mod at foreningen var medafsender på rapporten 'Fra Foder til Føde II'. Michael Kjerkegaard er derfor fuldt bevidst om, at nogle skår skal klinkes nu.

"Der har været en polarisering. Når folk begynder at frygte fremtiden, har man en tendens til at trække sig, og der vil jeg gerne kunne samle folk igen og få skabt et stærkt fællesskab - det gælder, uanset om man er borger, landmand eller en stor eller lille virksomhed," siger han.

Han mener dog, at rapporten blev uretfærdigt hårdt dømt.

"Rapporten kom med et bud her og nu på, hvordan man omstille landbruget, og den skulle bruges som et oplæg til debat. Jeg synes, der blev taget meget hårdt imod den; i ØL har man lov til at drømme stort og tænke sig, at det hele skal være økologisk, men jeg erkender blankt, at måden man vil nå derhen på, kan være forskellig."

Tror hele landbrugets aftryk bliver mindre

Han ser for sig, at landbruget i 2050 udleder "meget mindre" end i dag. Og om så det hele er økologisk eller ej, ser han ikke som afgørende:

"På lang sigt tror jeg, at det konventionelle landbrug er så lidt belastende, at vi kommer så tæt på hinanden, at der ikke er stor forskel på, om det kaldes økologisk eller konventionelt. De kan lære af os, og vi af dem. Vi skal have yderligere gang i et samspil med de konventionelle, for at dansk landbrug kan blive ved med at udvikle sig. For mig er det ikke afgørende, hvad vi kalder det om 50 eller 100 år."

Det kan virke paradoksalt, at han som kødproducent stiller op som forperson i en forening, der taler for mindre kød og mere grønt - for ham at se er det dog ikke nogen modsætning:

"Jeg er helt med på det budskab - det handler om at spise mindre kød, men så skal det til gengæld også være bedre kød. Vi skal se mere på, hvor oksekødet kommer fra, og hvordan det er frembragt."

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen trækkes i retten for løftebrud på dyrevelfærdsområdet

Et borgerinitiativ, som skulle bringe landbrugets dyr ud af burene så længe ud til at blive hørt af EU-Kommissionen. Nu har en gruppe dyreforkæmpere imidlertid lagt sag an mod kommissionen og anklaget den for at bryde sit løfte om at udfase og forbyde bure i landbruget.

19-04-2024 3 minutter EU,   Dyrevelfærd

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg