Annonce

Annonce

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26. februar 2024
Læsetid: 4 minutter
Michael Kjerkegaard demonstrerer for kød- og naturgræsserudvalget, hvor let det er at flytte kvæget fra mark til mark

På Eskelyst ved Vejle praktiserer Michael Kjerkegaard holistisk afgræsning. Foto: Simon Møbjerg Sørensen

Michael Kjerkegaard står til at blive ny forperson i Økologisk Landsforening. Formelt set skal han først vælges på foreningens generalforsamling lørdag d. 2. marts, men han er den eneste kandidat til posten, og deadline for at stille op er nu overskredet.

Michael Kjerkegaard er kødproducent og praktiserer holistisk afgræsning ved Eskelyst nær Vejle. Han har i en årrække været næstforperson i foreningens kød- og naturgræsserudvalg og er pt. fungerende næstforperson i bestyrelsen.

Derudover er han formand for Foreningen for Holistisk Planlagt Afgræsning (Hopla).

"Der er rigtig meget debat og krisestemning lige nu i hele landbruget, og hvis man gerne vil påvirke en udvikling, er man nødt til at være der, hvor det betyder noget. Det er netop nu, vi skal træde i karakter - ellers sker der ikke noget. Økologisk Landsforening er et af de steder, hvor man virkelig kan komme med nogle indspil til den generelle debat om landbruget," siger Michael Kjerkegaard.

Skal klinke skårene

Hans forgænger Louise Køster valgte at trække sig for få uger siden, efter at flere store medlemmer af foreningen, heriblandt Arla og Friland, meldte sig ud af foreningen, i protest mod at foreningen var medafsender på rapporten 'Fra Foder til Føde II'. Michael Kjerkegaard er derfor fuldt bevidst om, at nogle skår skal klinkes nu.

"Der har været en polarisering. Når folk begynder at frygte fremtiden, har man en tendens til at trække sig, og der vil jeg gerne kunne samle folk igen og få skabt et stærkt fællesskab - det gælder, uanset om man er borger, landmand eller en stor eller lille virksomhed," siger han.

Han mener dog, at rapporten blev uretfærdigt hårdt dømt.

"Rapporten kom med et bud her og nu på, hvordan man omstille landbruget, og den skulle bruges som et oplæg til debat. Jeg synes, der blev taget meget hårdt imod den; i ØL har man lov til at drømme stort og tænke sig, at det hele skal være økologisk, men jeg erkender blankt, at måden man vil nå derhen på, kan være forskellig."

Tror hele landbrugets aftryk bliver mindre

Han ser for sig, at landbruget i 2050 udleder "meget mindre" end i dag. Og om så det hele er økologisk eller ej, ser han ikke som afgørende:

"På lang sigt tror jeg, at det konventionelle landbrug er så lidt belastende, at vi kommer så tæt på hinanden, at der ikke er stor forskel på, om det kaldes økologisk eller konventionelt. De kan lære af os, og vi af dem. Vi skal have yderligere gang i et samspil med de konventionelle, for at dansk landbrug kan blive ved med at udvikle sig. For mig er det ikke afgørende, hvad vi kalder det om 50 eller 100 år."

Det kan virke paradoksalt, at han som kødproducent stiller op som forperson i en forening, der taler for mindre kød og mere grønt - for ham at se er det dog ikke nogen modsætning:

"Jeg er helt med på det budskab - det handler om at spise mindre kød, men så skal det til gengæld også være bedre kød. Vi skal se mere på, hvor oksekødet kommer fra, og hvordan det er frembragt."

Flere artikler fra samme sektion

Cocktaileffekten fra pesticider kan øge risikoen for kræft hos børn

Børn, der udsættes for flere pesticider samtidig, har øget risiko for kræft, viser nyt amerikansk studie. En af forskerne bag anbefaler derfor, at man køber økologiske fødevarer.

02-05-2025 3 minutter Pesticider,   Udland,   Forskning

Ny teknologi skal give 50 pct. mere grøn gas fra biogasanlæg

Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg.

25-04-2025 4 minutter Biogas,   Forskning

Miljøministeren vil ikke vente på EU-vurdering af PFAS-pesticider

Pesticidbranchen opfordrer Magnus Heunicke til at afvente EU's revurering af PFAS-pesticider, men miljøministeren afviser og kræver hurtig handling fra branchen. Kartoffelavlere gruer for produktionen, hvis de mister adgang til PFAS-pesticider.

25-04-2025 2 minutter PFAS,   Pesticider,   Politik,   Kartofler