Annonce
Annonce
Første sorte tal hos grøn jordbrugsfond
Dansk Økojord A/S kommer ud af 2020 med et lille plus på bundlinjen og en forventning om at selskabets samlede investering i indeværende år runder 100 mio. kr.
Med sorter tal på bundlinjen håber Dansk Økojord snart at kunne lande en aftale med en større, semiporfessionel investor, som kan være med til at sætte yderligere skub i opkøbet af landbrugsjord, som skal omlægges til økologisk drift. Foto: Colourbox
Efter tre års drift kunne et halvt hundrede deltagere ved generalforsamlingen i Dansk Økojord A/S glæde sig over, at investeringerne i landbrugsejendomme og udlejningen af jorden til økologiske landmænd for første gang fører til sorte tal på bundlinjen.
Årets resultat efter skat er forbedret med 1,2 mio. kr. i forhold til året før og ender med et plus på 200.000 kr., mens egenkapitalen udgør 33 mio. kr.
Lars-Christian Brask, der er bestyrelsesformand for det fondsejede selskab, vurderer på den baggrund, at Dansk Økojord er kommet et skridt nærmere ambitionen om at indgå en aftale med en større, semiprofessionel investor, som kan være med til at sikre flere fremtidige jordopkøb.
"Vi har nogle gode dialoger, og jeg er ret overbevist om, at vi får en semiprofessionel investor med i løbet af i år," sagde Lars-Christian Brask forleden til AgriWatch.
Forventer afkast på 1-2 pct.
Hvis Økojords investeringsstrategi fører til de forventede investeringer, vurderer formanden, at selskabet kan udbetale et beskedent afkast på 1-2 pct. i 2021, og han håber, at det er nok til at tiltrække flere investorer
I 2020 investerede Dansk Økojord 31,6 mio. kr. i landbrugsjord. Dermed har selskabet samlet investeret i landbrugsejendomme for næsten 72 mio. kr., og i takt med at ejendomsporteføljen vokser, bliver selskabet også mere interessant som investering, vurderer formanden, som hæfter sig ved, at selskabets positive resultat kommer et år tidligere end budgetteret.
"At det så samtidigt er sket midt i et corona-år, hvor det har været svært med dialoger og processer med finanssektoren og markedet generelt har været lidt trægt, vidner jo om, at vi er et bæredygtigt foretagende - også økonomisk,” siger Lars-Christian Brask i en pressemeddelelse, hvori han minder om, at Dansk Økojord stadig befinder sig midt i en etablerings -og investeringsfase.
Går det, som han håber, får de nuværende godt 800 aktionærer snart selskab af flere, som ønsker at dreje landbruget ind på en grønnere kurs ved at sikre, at flere unge økologer får adgang til landbrugsjord.
”Vi forventer i 2021 yderligere investeringer på ca. 30 mio. kr. Dertil en øget indsats for lokale initiativer. Men i særdeleshed at få flere investorer ombord og gerne semiprofessionelle, som er villige til at gå en smule kompromis på afkastet," siger Lars-Christian Brask.
Flere artikler fra samme sektion
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.
Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år
Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.
Kolding, Randers og Odense er blandt de områder, som gerne skulle se en effekt af Miljøministeriets nye krav til spildevand
16 fjorde og kystvande skal mærke en positiv effekt af, at Miljøministeriet netop har fastlagt konkrete initiativer, der skal nedbringe udledningen af kvælstof fra spildevand. 22 kommuner bliver berørt af de skrappere krav til rensningsanlæggene.