Annonce

Annonce

Sybille Kyed, Sten Dissing, fødevareminister Jacob Jensen m.fl. står foran en stald hos Mads Helms

Fødevareminister Jacob Jensen (V) (midt) besøgte mandag Sommerbjerg, hvor han drøftede dyrevelfærd med bl.a. Sybille Kyed og Sten Dissing (med ryggen til), der er hhv. landbrugs- og fødevarepolitisk chef og næstforperson i Økologisk Landsforening. Foto: Uffe Bregendahl

Fødevareministeren besøgte ny 'barselsstald' hos økologisk mælkeproducent

Nye regler for dyrevelfærd i landbruget skal forhandles på plads, og Økologisk Landsforening havde derfor inviteret fødevareministeren på besøg hos en stor økologisk mælkeproducent. Her arbejdes der på at give kalven mere tid med sin mor inden fravænning.

Blankpudsede ministersko i selskab med fodformede sandaler på en økologisk inspirationstur blandt køer, kalve og topmoderne staldbygninger. Fra de skinnende sko får fødevareminister Jacob Jensen (V) en opvisning i dyrevelfærd i storskala på gården Sommerbjerg, som sandalklædte Mads Helms driver som tredje generation - og siden 1995 som økolog.

Jacob Jensen, der selv ejer et konventionelt landbrug, besøger for tiden en lang række landbrug og eksperter som inspiration til de kommende forhandlinger for dyrevelfærden.

»Det er meget, meget vigtigt at få førstehåndsindtrykket af de folk, der arbejder med både dyrevelfærd og økologi i det hele taget og landbrugsbedrifter i alle afskygninger. Der er jo mange, mange holdninger til, hvordan man skal producere fødevarer i Danmark,« forklarer han.

Jacob Jensen kom direkte fra en konventionel slagtekyllingeproducent og skulle senere på dagen besøge en konventionel malkebesætning ved Sunds. Foreløbig vil han Jensen ikke afsløre, hvilke velfærdstiltag han finder nødvendige i dansk landbrug.

»Vi laver forhåbentlig en bred aftale på dyrevelfærdsområdet - og igen når vi senere skal kigge ind i, hvordan vi omstiller landbruget yderligere i en mere klimavenlig retning. Der sidder jeg selvfølgelig og prøver at balancere det, og det er så vigtigt, at vi får tilbagemeldinger på, hvad der så rent faktisk kan lade sig gøre,« siger han.

Ny barselsstald

Ud over at møde hele 850 græssende malkekøer kunne ministeren også inspicere gårdens nyeste velfærdsinvestering til dyrene, nemlig byggeriet af en stor ny specialindrettet barselsstald, der indrettes, så kalven kan blive tre uger hos sin mor, før den bliver taget fra og får en ammetante. I dag tager de konventionelle mælkeproducenter typisk kalve fra køerne umiddelbart efter fødslen, mens økologerne lader dem gå sammen i 24 timer.

»Vi har planer om at skulle lade ko og kalv gå mere sammen, fordi det jo er det, de fra naturens side er skabt til. Det, tænker jeg, er noget, vi kunne være med til at inspirere flere til at gøre. Det er helt klart et område, der kan kaldes dyrevelfærd,« forsikrer Mads Helms og tilføjer:

»Vi forventer at have ko og kalv til at gå sammen i efteråret, så det glæder vi os rigtig meget til.«

Barselsstalden hos Mads Helms er et eksempel på innovation i den økologiske dyrevelfærd, som fødevareministeren sagtens kan se perspektiverne i, men som næppe bliver indarbejdet i det kommende velfærdsudspil.

»Intuitivt er det jo altid rart at se kalven gå sammen med sin mor. På den ene side får man en stærkere kalv, der kan få noget mere oplæring af sin mor og måske har nogle fordele ud af det. Den drikker sin naturlige mælk længere og får måske en bedre modstandskraft. Overfor det står selvfølgelig også den økonomi og de rammer, som jo så skal være til stede, før det overhovedet kan lade sig gøre. Alternativet kan være, at produktionen af mælk flyttes uden for Danmarks grænser,« siger ministeren.

ØL foreslår nye regler

Forud for ministerbesøget har Økologisk Landsforening (ØL) sendt ministeren bud på, hvad det kræver at sikre rimelig dyrevelfærd i landbruget. Argumenter, der skal vinde gehør i de kommende forhandlinger i Folketinget, som efter planen skal afsluttes før sommerferien.

ØL har foreslået, at EU’s økologiregler ophøjes til hele landbruget, og Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL, påpeger, at de danske økologer er gået sammen om en række brancheanbefalinger, der stiller yderligere krav til velfærden. Dem fik ØL mulighed for at drøfte med ministeren under besøget.

»Jeg synes faktisk, ministeren lyder meget åben over for, at vi står med et behov for at levere både på klima, dyrevelfærd og på natur, og at landbruget bliver nødt til at se en anderledes fremtid for sig, end den vi kender i dag, og at det historisk vil vise sig, at Danmark står i en styrkeposition, fordi andre efterspørger de løsninger, vi præsenterer og demonstrerer i Danmark,« siger Sybille Kyed og tilføjer:

»Ministeren er selvfølgelig udfordret, fordi han vil blive mødt af et konventionelt erhverv, der forsøger at bevare et status quo eller udvikle på landbruget via de teknologiske løsninger alene.«

Efter inspirationsturen fornemmer Mads Helms, at ministeren tager de økologiske landmænd alvorlig. Men han er godt klar over, at ministeren er oppe mod mange kræfter i landbrugets store organisationer.

»Jeg tror nok, man skal være realistisk og sige, at han bliver mødt af enormt mange ønsker og krav og skal tilpasse det. Men jeg syntes, han var lyttende, med hensyn til at han godt ville tage noget med hjem. Så jeg er egentlig optimist på det plan - uden at jeg er jubeloptimist. Jeg tror, at han ikke lige skriver det helt om i den økologiske ånd, men jeg tror, at han kunne se en del ting fra vores side af,« mener Mads Helms

Flere artikler fra samme sektion

Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det

Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.

18-11-2024 5 minutter Klima,   Miljø,   Politik

Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«

Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.

18-11-2024 5 minutter Miljø,   Klima,   Politik

Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb

Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.

18-11-2024 4 minutter Miljø,   Klima