Annonce

Annonce

En bakke med æg

Det er ikke lykkedes at få stoppet aflivningen af hanekyllinger i ægproduktionen, og derfor fraviger Dyrenes Beskyttelse nu midlertidigt sit krav til de producenter, der anbefales af foreningen. Foto: Colourbox

Dyrenes Beskyttelse lægger krav til ægproducenter i skuffen

Det er nu muligt for ægproducenter at blive anbefalet af Dyrenes Beskyttelse, selvom de afliver hanekyllinger.

Det var meningen, at der skulle sættes en stopper for aflivningen af hanekyllinger, da Dyrenes Beskyttelse i 2015 udbredte sin mærkningsordning til æg. Dengang kunne ægproducenter få ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” klistret på æggebakken, hvis de arbejdede for at stoppe aflivningen.

Arbejdet har dog endnu ikke båret frugt, og derfor har Dyrenes Beskyttelse valgt at fjerne kravet midlertidigt, indtil der findes en løsning på området.

”Det var for ambitiøst. Branchen har ikke været klar. Men vi har et ønske om, at der kommer styr på det, så vi ikke afliver hanekyllingerne,” siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent for landbrugsdyr og fjerkræ hos Dyrenes Beskyttelse.

Vil se mod udlandet

Dyrenes Beskyttelse har nu modtaget en bevilling fra Fjerkræafgiftsfonden til at indsamle viden om dual purpose– altså hvor hanekyllingerne i ægproduktionen opdrættes som slagtekyllinger – og foreningen vil i den forbindelse besøge dual purpose-produktioner i Holland og Tyskland i håbet om at kunne implementere metoden i Danmark.

En ny teknologi i Tyskland, der gør det muligt at kønsbestemme fostre i æggene efter ni dage, kunne være en anden løsning. Den har dog ikke fået opbakning i den danske branche, der mener, at ni dage er for sent, men ifølge Pernille Fraas Johnsen er det en teknologi, som foreningen har tænkt sig at diskutere med producenterne – evt. med henblik på et krav. Dog er intet sikkert, og Pernille Fraas Johnsen understreger, at hun er nødt til at indhente mere viden om teknologien og processen.

”Jeg vil være sikker på, at man ikke får skabt et nyt dyrevelfærdsproblem ved at aflive fosteret ved dag ni,” siger hun.

Ikke bedre end Ø-mærket

Dyrenes Beskyttelses anbefalingsmærke er stadig at finde på en række æg, men det eneste krav, der nu ligger i mærket er, at rugerierne løbende dokumenterer, at de fører egenkontrol med, at de lever op til reglerne for aflivningen af hanekyllinger.

Dermed er mærket lige nu ikke et velfærdsløft i forhold til det økologiske mærke, men det skal det blive i fremtiden, siger Pernille Fraas Johnsen.

”Helt principielt skal vi finde ud af, hvad Dyrenes Beskyttelser kan tilføre mærkningsordningen, for at vi kan løfte produktionen. Vi er nødt til at tage en dialog med producenter, Økologisk Landsforening og andre involverede parter. Vi kan godt sidde alene og udarbejde nogle krav selv, men så risikerer vi at miste alle producenterne.”

Hvad vil du sige til de forbrugere, som siden lanceringen af mærket til æg har købt dem, i den tro at hanekyllingerne ikke blev aflivet og måske føler sig lidt snydt nu?

"Jeg vil beklage overfor de forbrugere, der måtte føle sig snydt. Vi troede på det, da vi lancerede mærkekravene på æg, og er meget ærgerlige over, at det endnu ikke er lykkedes at finde et alternativ til aflivning af hanekyllingerne. Vi arbejder som sagt på at finde en brugbar løsning, som kan blive en del af konceptet for æg ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”."

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT