Annonce
Annonce
Danskerne ønsker forbud mod sprøjtegifte i private haver
Et flertal af danskerne ønsker et forbud mod sprøjtegifte i haverne, men miljøministeren har tidligere tøvet på området.

Et flertal af danskerne ser gerne, at privat brug af sprøjtemidler forbydes. Foto: Mike Mozart/flickr
Det skal være forbudt for private at bruge sprøjtegifte i haven. Det mener et flertal af danskerne i en ny meningsmåling, som Norstat har udført for Altinget og Jyllands-Posten.
Her svarer 55 pct., at de støtter et forbud, mens 31 pct. er imod, og 14 pct. svarer "ved ikke".
De Radikales miljøordfører, Zenia Stampe, ser også gerne, at den private brug af midlerne forbydes.
"For os er det kun et spørgsmål om tid, før vi får gjort det forbudt. Gerne fra i morgen eller fra sommer. Men vi håber da, at regeringen fremsætter et forslag," siger hun til Altinget og tilføjer, at kommer regeringen ikke selv på banen med et forbud, vil partiet presse på for det.
Miljøminister Lea Wermelin har ikke udtalt sig til Altinget angående den nye undersøgelse, men da et forbud mod al brug af glyfosat-baserede pesticider fra 2023 i Tyskland for nylig vakte debat herhjemme, var hun tilbageholdende med at følge trop.
"Det er lidt for tidligt at sige, når vi ikke rigtigt kender indholdet af det tyske forbud. Men det er klart, at det sender et signal om, at der skal til at ske noget," sagde ministeren ifølge Ritzau.
I en meningsmåling foretaget af Epinion for DR i september specifikt om privat brug af Roundup, der er baseret på aktivstoffet glyphosat, lød det fra 53 pct. af de adspurgte, at det burde forbydes helt eller delvist.
Flere artikler fra samme sektion
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.
Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab
Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.
Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet
Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.