Annonce
Annonce
Danske Vandværker: På høje tid at staten forbyder sprøjtemidler nær vandboringerne
Nu er deadline nået – men størstedelen af drikkevandet mangler stadig at blive beskyttet. Det er langt fra godt nok, mener Danske Vandværker, som opfordrer staten til én gang for alle at forbyde sprøjtemidler i områder nær vandboringer.

Det haster med, at vi får gennemført et generelt sprøjteforbud nær vandboringerne, så vi sikrer vores drikkevand for fremtiden, mener Lise Lotte Toft, direktør i Danske Vandværker. Foto: Colourbox
Danske Vandværker mener, at staten bør gribe ind med et decideret forbud mod at bruge sprøjtegifte ved landets vandboringer. På nuværende tidspunkt er det kun lykkedes at beskytte omkring 30 pct. af de boringer, der ellers efter aftalen skulle være sikret mod sprøjtemidler senest 1. marts 2025., skriver Danske Vandværker i en pressemeddelelse.
Tallet kan dog vise sig at være højere, fordi kommunernes endelige deadline for at indrapportere status først udløber om fire uger, men her på tærsklen til en ny sprøjtesæson tegner der sig ifølge brancheorganisationen et billede af, at op mod 70 pct. af de udpegede områder endnu engang bliver udsat for en unødvendig risiko, og det kræver handling.
”Kommunerne har pligt til at beskytte drikkevandet i de boringsnære beskyttelsesområder senest 1. marts. Vi skal huske på, at det handler om områder, hvor kommunerne selv har slået fast, at der er en risiko for, at drikkevandet ellers kan blive forurenet med sprøjtemidler. Hvis kommunerne ikke får beskyttet drikkevandet inden for tidsfristen, er det simpelthen ikke godt nok,” siger Danske Vandværkers direktør Lise Lotte Toft.
Loven om de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) er helt tydelig. Og derfor betegner hun det som dybt problematisk, at størstedelen af områderne her på tærsklen til en ny sprøjtesæson sandsynligvis endnu ikke er beskyttet.
”Samtidig opfordrer vi til, at staten tager ansvaret og simpelthen forbyder brug af sprøjtemidler i de områder, hvor de udgør en risiko for drikkevandet. Nu har vi været i proces i seks år for at sikre de boringsnære beskyttelsesområder. Det er på høje tid, at vi kommer i mål. Og den nuværende status peger på, at BNBO-loven fra sidste år ikke er nok. Nu må staten stramme skruetvingen og leve op til intentionen i den politiske aftale, så vi får beskyttet drikkevandet,” siger Lise Lotte Toft.
Endeligt overblik 1. april
-
De boringsnære beskyttelsesområder har været i spil, siden den politiske aftale om at beskytte drikkevandsboringerne blev indgået i 2019. Siden er fristen blevet udskudt, indtil der i 2024 blev lavet en lov, der slår fast, at hvis der ikke er landet en frivillig aftale om beskyttelse, har kommunerne pligt til at forbyde sprøjtning – og det skal senest være sket 1. marts 2025.
-
Herefter har kommunerne fire uger til at indberette deres påbud til Miljøstyrelsen, hvilket betyder, at det endelige overblik over beskyttelsen senest vil være registreret og dermed offentligt tilgængeligt 1. april 2025.
Flere artikler fra samme sektion
Kalø-elever har sået de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse
Søndag 16. marts danner Kalø Økologisk Landbrugsskole rammen om et møde for unge, som vil have medindflydelse på, hvilken vej økologien skal udvikle sig - både i Danmark og internationalt.
Partier er blevet enige: Sådan kommer forsøget med skolemad til at foregå
Forsøgsordningen med skolemad vil bl.a. blive afprøvet med og uden forældrebetaling. Dertil afprøves ordninger, hvor maden produceres lokalt på skolen, og hvor en ekstern leverandør står for maden.
Arla afviser flere eksperters kritik af mejerikoncernens klimaregnskab
Flere forskere beskylder Arla for at prale af misvisende klimatal, som får mejerigigantens drivhusgasreduktion til at se større ud, end den reelt er.