Annonce

Annonce

Beregning af økologiens klimaaftryk møder kritik - men tallene følger retningslinjerne, lyder forsvaret

Innovationscenter for Økologisk Landbrugs beregning af økologiens lavere klimaaftryk møder kritik fra to professorer. Innovationscentret forsvarer sin metode og henviser til, at den følger de officielle retningslinjer og i øvrigt bygger videre på beregninger fra Aarhus Universitet.

19. marts 2025
Læsetid: 3 minutter
Dronefoto af marker

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har regnet på, hvor meget det kan reducere udledningen af drivhusgasser, hvis man omlægger fra konventionel til økologisk drift. Beregningerne møder dog kritik, men innovationscentret forsvarer dem. Foto: Uffe Bregendahl

I en ny rapport har Innovationscenter for Økologisk Landbrug beregnet, at en omlægning fra konventionel til økologisk planteavl giver en reduktion på i gennemsnit 508,4 kg CO2e pr. hektar.

Rapportens konklusioner mødes imidlertid med kritik af to professorer, som Effektivt Landbrug efterfølgende har talt med.

Professor Jørgen E. Olesen fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet mener, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug fremstiller sine resultater misvisende ved at fokusere på CO2-reduktionen uden at tage højde for de lavere udbytter i økologisk landbrug.

"De burde have gjort det tydeligt, at der ganske rigtigt er en mindre udledning, men også et fald i udbyttet. Der er bare ikke et lavere klimaaftryk for økologiske fødevarer, end vi har for konventionelle, hvis man måler CO2-udledningen i forhold til udbyttet," siger Jørgen E. Olesen til Effektivt Landbrug.

Professor og ekspert i livscyklusanalyser Jannick Schmidt fra Aalborg Universitet mener, at innovationscentret overser de globale konsekvenser af en øget omlægning til økologi.

Han påpeger, at selvom CO2-udledningen i Danmark falder ved en omlægning, vil den lavere produktion betyde, at andre lande øger deres landbrugsarealer for at kompensere – ofte på bekostning af skov. Ifølge hans beregninger kan dette resultere i en nettoforøgelse af de globale CO2-udledninger på op til 0,7 mio. ton årligt, hvilket gør det misvisende kun at fokusere på de nationale reduktioner.

Har regnet videre på Aarhus Universitets tal

Men at se på de nationale reduktioner er netop præmissen for beregningsgrundlaget, påpeger specialkonsulent i innovationscentret Majken Husted, der står bag rapporten.

Beregningerne følger IPCC's retningslinjer og fokuserer bevidst på den territoriale klimaeffekt - altså klimaeffekten inden for Danmarks grænser. En tidligere vurdering fra Aarhus Universitet har nemlig anslået en mulig reduktion på 500.000 ton CO2e ved en fordobling af det økologiske areal, og rapportens formål har været at eftervise denne klimaeffekt ud fra faktiske driftsdata.

"Jannick Schmidt kritiserer rapporten for ikke at indregne mulige globale effekter af ændret produktion i Danmark. Hvis man vil gøre det, skal man anvende en anden metode. Klimaberegninger vil altid afhænge af metodevalget, og vi har derfor gjort os umage for at beskrive datahåndtering, metodevalg og databegrænsninger grundigt i rapporten," forklarer Majken Husted.

Omlægning er ét virkemiddel ud af mange, som skal i spil, hvis vi skal nå klimamålene i landbruget, mener hun og giver samtidig Jørgen E. Olesen ret i, at økologien har udfordringer i form af lavere udbytter og mindre adgang til teknologiske virkemidler - det er netop problemstillinger, som innovationscentret sammen med forskere arbejder på at få løst.

"Økologi er til gengæld et af de få virkemidler i landbruget, som kan beskytte drikkevand, biodiversitet og miljø, samtidig med at der er en effekt på klimaet," siger Majken Husted.

Flere artikler fra samme sektion

Lego har nu opkøbt 2.900 ha jysk landbrugsjord til skovrejsning

Siden 2022 har Legos naturfond Kirkbi opkøbt 2.900 ha landbrugsjord i Jylland, som primært skal tilplantes som produktionsskov. Det fremgår af deres seneste årsrapport. Målet er at opkøbe i alt 10.000 ha inden for de næste 10 år.

26-03-2025 2 minutter Skovlandbrug

Organisationer indkaldte til stormøde: »Hvorfor skal det være så svært at forstå, at vi har behov for at beskytte vores grundvand?«

Sammen med en række andre organisationer stod Økologisk Landsforening bag en konference på Christiansborg for at diskutere, hvordan arealerne i de kommende grundvandsparker skal forvaltes. Der var kritik af den hidtidige vandbeskyttelse, og miljøministeren erkendte, at man har taget det rene vand for givet.

25-03-2025 8 minutter Pesticider,   Politik

Bayer dømt til at betale 14,5 mia. kr. til kræftsyg landarbejder i Roundup-retssag

En jury har tilkendt den kræftsyge John Barnes en erstatning på næsten 15 mia. kr. i en sag mod Monsanto og Bayer om kræftfremkaldende virkninger af ukrudtsmidlet Roundup. Bayer afviser skyld og vil anke dommen.

25-03-2025 3 minutter Udland,   Pesticider