Annonce
Annonce
Arla afviser flere eksperters kritik af mejerikoncernens klimaregnskab
Flere forskere beskylder Arla for at prale af misvisende klimatal, som får mejerigigantens drivhusgasreduktion til at se større ud, end den reelt er.

Eksperter mener ikke, at det er retvisende, når Arla oplyser, at klimagasudledningen per liter mælk er faldet med 13 pct. Foto: Arla
I sin seneste årsrapport oplyser Arla, at mejeriet er med til at leve op til sit samfundsansvar ved at reducere klimabelastningen per liter mælk med 13 pct. siden 2015, men i stedet for at skabe gennemsigtighed beskylder flere eksperter Arla for at sløre klimagasudledningen ved at benytte forskellige beregningsgrundlag.
Det skriver AgriWatch.
Ifølge forskerne er Arlas udregninger i de såkaldte scope 3-udledninger ikke retvisende, da tallene fra basisåret 2015 er baseret på gennemsnitlige tal for landbrugsudledninger i Sverige, Danmark og Storbritannien, mens koncernen siden 2019 udelukkende har brugt data fra egne andelshavere. På den måde bliver tallene reelt usammenlignelige, lyder kritikken.
”De må simpelthen ikke regne, som de gør,” siger Ole Høy Jakobsen, der er ekspert i virksomheders klimaplaner i konsulentvirksomheden Nordic Sustainability.
Anders Bjørn, adjunkt ved DTU og forsker i grøn omstilling af virksomheder, kalder Arlas beregning for "misledende".
Anna Flysjö, der har titel som Arlas videnskabelige chef for klima og miljø, erkender, at datagrundlaget har ændret sig siden 2015, og at udregningerne dermed afspejler ”forskellige dimensioner”.
Men hun fastholder, at det holder vand, når Arla i sin seneste årsrapport fra 2024 skriver, at koncernen har reduceret klimabelastningen per liter mælk med 13 pct. i værdikæden, som bl.a. omfatter udledningerne fra andelshavernes mange køer.
”Det er helt retvisende, for 2015-data er mere repræsentativt og dermed bedre egnet som baseline-år end 2016 og de efterfølgende år, indtil vi fik nok landmænd med i vores egen dataindsamling,” siger hun til AgriWatch.
Arla har et klimamål om at reducere den samlede CO2e-udledning med 30 pct. inden 2030, og koncernen vil være klimaneutral i 2050.
Flere artikler fra samme sektion
Kalø-elever har sået de første frø til en økologisk ungdomsbevægelse
Søndag 16. marts danner Kalø Økologisk Landbrugsskole rammen om et møde for unge, som vil have medindflydelse på, hvilken vej økologien skal udvikle sig - både i Danmark og internationalt.
Partier er blevet enige: Sådan kommer forsøget med skolemad til at foregå
Forsøgsordningen med skolemad vil bl.a. blive afprøvet med og uden forældrebetaling. Dertil afprøves ordninger, hvor maden produceres lokalt på skolen, og hvor en ekstern leverandør står for maden.
Her er Økologisk Landsforenings bestyrelse og repræsentantskab anno 2025
Der var kampvalg om pladserne i repræsentantskabet, da Økologisk Landsforening afholdt generalforsamling på Gram Slot.