Annonce
Annonce
Miljøministre fra Nigeria, Uganda og Congo opfordrer i et brev industrilande til at arbejde på at reducere borgernes kødforbrug. Foto: Colourbox
Afrikanske ministre opfordrer Danmark og andre rige lande til at indføre en klimaafgift på kød
Miljøministre fra hhv. Nigeria, Uganda og Congo skriver i et brev til bl.a. den danske regering, at de rige lande er nødt til at få styr på deres høje kødforbrug og igangsætte initiativer for at reducere det bl.a. med en CO2-afgift på kød.
Udviklingslandene forsøger nu at råbe Vesten og Kina op i håbet om at få styr på deres eksorbitante kødforbrug. I et brev fra miljøministrene fra hhv. Nigeria, Uganda og Congo sendt til 36 klimaministre i OECD-lande samt Kina opfordrer de tre ministre, Balarabe Abbas Lawal, Nigeria, Sam Cheptoris, Uganda, og Benjamin Toirambe Bamoninga, Congo, landene til at gøre arbejdet for en reduktion af kødforbruget og andre klimatunge fødevarer centralt i klimamålene for 2030.
Det bør bl.a. ske ved hjælp af en klimaafgift, indledningsvist kød, og landene bør overveje at bruge en del af indtægten på at finansiere en del af Loss and Damage-fonden, der kompenserer udviklingslandene for ekstremvejrets ødelæggelser.
Ministrene henviser til den animalske sektors markante bidrag til vores udledning af drivhusgasser og peger på, at kødforbruget er mere end dobbelt så højt per indbygger i ilande som ulande og overskrider såvel de planetære grænser som kostanbefalinger. Alligevel fylder kødforbruget nærmest ingenting i de nationale klimahandlingsplaner, der indleveres til FN.
De nævner desuden, at de ikke står alene med deres opfordring, da organisationer, som repræsenterer over 5.000 virksomheder og NGO'er fra over 100 lande for to år siden underskrev et lignende brev om klimaafgifter på animalske varer og sendte det til præsidenter i de 50 nationer med det højeste forbrug.
Brevet fra de tre ministre, der til sammen repræsenterer en tredjedel af alle afrikanere, er sendt via den hollandske NGO Tapp til ministrene i Danmark samt klimaministre i hele OECD, og Tapp nævner konkret Danmark som landet, der potentielt kan blive det første land i verden til at indføre en CO2-afgift på kød.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.