Annonce
Annonce
En af årets mærkesager i Økologisk Landsforening var 'Gode Dyreliv', og foreningen bør samarbejde med andre organisationer og instanser for at cementere mærkesagerne og udbrede kendskabet til dem. Foto: Linda Michelle Handrup/Innovationscenter for Økologisk Landbrug
Vi bør fejre de økologer, der går en ekstra mil for Økologisk Landsforenings mærkesager
DEBAT: Gennem året har Økologisk Landsforening haft tre mærkesager, og vil foreningen skabe mere opmærksomhed om dem og virkelig forankre dem i samfundet, kunne den med fordel indgå partnerskaber med fx Dansk Vegetarisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening.
Af: Peter Arklint, pensionist, sæsonarbejder, medlem af Økologisk Landsforening
Jeg er personligt medlem og læser med stor glæde om strategi og marked i 'Økologisk Landbrug'.
I nummer 699 har Michael Kjerkegaards leder “Faklen videregives og videreføres” givet mig inspiration til dette forslag: Vi fejrer de økologer, der går den ekstra mil for vores tre mærkesager ('Gode Dyreliv', 'Frugtbar Jord' og 'Sunde Måltider', red.) sammen med udvalgte strategiske partnere. Hermed bliver vores mærkesager til fællessager med partnerne og bliver bedre forankret i markedet og i opmærksomheden - især hos partnernes medlemmer og interessenter.
Allerede i dag kan producenter, der udmærker sig med gode dyreliv, få tilladelse til at bruge anbefalingen fra Dyrenes Beskyttelse og dermed få øget opmærksomheden på indsatsen.
Med hensyn til den frugtbare jord kan Danmarks Naturfredningsforening (DN) måske være den partner, som anbefaler økologer, der går forrest for at fremme jordens frugtbarhed og evne til regenerering. Jeg foreslår DN, fordi indholdet af vores mærkesag om frugtbar jord ligger tæt op ad DN's mærkesager om drikkevand, klima, bæredygtighed og havet.
Belønning vil have den største effekt
Med hensyn til det sunde måltid kan Dansk Vegetarisk Forening formentlig være med i både anbefaling og fejring af fremragende økologiske vegetariske og veganske varer og måltider.
Med hensyn til de ikke-vegetariske måltider ville det være dejligt, hvis Sundhedsstyrelsen ville være med - men det, tror jeg, er uden for både synsvidde og rækkevidde. Til gengæld er der en mulig betydningsfuld partner i Hotel og Restaurantskolen, som er under kraftig udvikling, og hvis formål og agenda passer fint med vores.
Jeg foreslår denne form for mærkning og fejring, selvom Michael Kjerkegaard skriver, at vi kan øge opmærksomheden på det regenerative landbrug inden for økologien med et pointsystem i stil med spisemærket.
Jeg mener, at pointsystemer i stil med spisemærket egner sig bedst til at anprise aftagere af økologi som spisesteder og måske også supermarkeder og deres forbrugere. Det vil være trist, hvis vi skaber forvirring mellem spisemærket og anprisning af produkter og producenter - især fordi det går så godt med udviklingen af det tyske spisemærke. Så jeg synes, det vil have den største og mest langvarige effekt, hvis vi belønner dem, der går den ekstra mil for mærkesagerne, sammen med udvalgte strategiske partnere.
Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.
Flere artikler fra samme sektion
Det er en falsk udlægning at kalde trepartsaftalen for en omstilling af landbruget
DEBAT: Den vækst i det økologiske areal, som regeringen og parterne bag trepartsaftalen ønsker, er lig med omstilling til et landbrug, der samarbejder med naturen. Den omstilling kan vi ikke se i den grønne trepart, skriver Sybille Kyed.
Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads
Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.
Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing
DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.