Annonce
Annonce
Efter en lang karriere i front for Thise Mejeri, ser Poul Pedersen frem til at få mere tid sammen med familien. Foto: Jakob Brandt
Vagtskifte på vej hos Thise Mejeri
Efter 30 år i spidsen for det økologiske mejeri på Salling er adm. direktør Poul Pedersen klar til at slippe tøjlerne for den mejerivirksomhed, som han har været med til at forvandle fra et landsbymejeri til en milliardforretning.
Poul Pedersen, adm. direktør for Thise Mejeri, har gennem mange år været en markant figur i den økologiske mejeribranche i Danmark, men nu skriver Salling-mejeriet i en pressemeddelelse, at den 67-årige direktør planlægger at trække sig tilbage, når hans afløser er fundet.
Poul Pedersen er uddannet mejeriingeniør og fagfæller mødte det med hovedrysten og en god portion bekymring, da han i 1992 satte sig i spidsen for Thise Mejeri. For det stod bestemt ikke skrevet i kortene, at Thise Mejeri ville blive en kommerciel succes. Snarere tværtimod, skriver mejeriet.
Da Poul Pedersen tog over, havde det økologiske Thise Mejeri fire år på bagen. Det lille mejeri var spiret frem i et samarbejde mellem syv andelshavere med ild i sjælen og den daværende mejeriejer Peter E. Pedersen - Poul Pedersens far.
Mejeri med store visioner
I mejeriets første leveår skortede det hverken på vilje eller visioner - men pengekassen var slunken, og derfor overraskede det mange i branchen, at Poul Pedersen forlod en lovende karriere i mejerimaskine- og procesvirksomheden APV Pasilac for at vende tilbage til det ”fædrene mejeri” i landsbyen Thise.
Men allerede efter få år fik Thise Mejeri med Poul Pedersen ved roret så meget gang i omsætning og indtjening, at der nu kunne udbetales en konkurrencedygtig mælkepris til mejeriets ejere, de økologiske landmænd, og når han stopper, afleverer han et mejeri med en årlig omsætning, der har rundet 1,2 mia. kr.
Økologi, kampgejst og ordentlighed
Overskriften for mejeriets markante udvikling har været nysgerrighed og lysten til at gå nye veje og mejeriet er især kendt for sit store sortiment af specielle mælketyper. Udviklingen er sket i overensstemmelse med Thises grundlæggende værdier: Økologi, kampgejst og ordentlighed. Værdier, som Poul Pedersen i sit lange virke på Thise Mejeri dagligt har prøvet at personificere.
”Det har bestemt ikke været en nem beslutning for mig at indstille mit virke på Thise Mejeri. Mejeriet har jo fyldt utroligt meget i mit liv, ja i hele min families liv,” siger Poul Pedersen.
Hans hustru Winnie Pedersen er administrationschef på mejeriet, mens parrets tre børn alle har lært ”arbejdets glæde” på mejeriet.
”Men når jeg tænker tilbage, fyldes jeg med glæde, stolthed og taknemmelighed over, hvad vi andelshavere og mejeriansatte i fællesskab har udrettet - og hvad vi udretter i dag,” siger Poul Pedersen.
På produktsiden er Thise bl.a. kendt for introduktionen af skyr, Græsmælk og Vesterhavsost, og brandet ‘Thise’ er i dag et anerkendt navn inden for dansk fødevareproduktion.
Poul Pedersen har gjort en kæmpeforskel, og selvom det er svært, respekterer vi, at Poul har vurderet, at tidspunktet nu er det rigtige til, at en efterfølger kan tage over.
— Arne Bisgård, formand Thise Mejeri
Stor vækst og benhård konkurrence
En af nøglerne til mejeriets succes har været det tætte samarbejde med COOP og ikke mindst Irma-kæden.
“Vi har været med til at skrive dansk mejerihistorie i de sidste 30 år. Vi har blandt andet bidraget til at punktere myten om, at man skal være meget stor og stærk for at overleve i den benhårde konkurrence på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne. Vi har overlevet, vi har udviklet os, og vi er vokset meget, men vi er stadigvæk en meget lille spiller på det internationale marked. Det har vi det rigtig fint med,” fortæller Poul Pedersen, som til februar får mulighed for at sige farvel til mange af mejeriets udenlandske kunder, når Thise deltager på den danske fællesstand på BioFach, som er verdens største økologimesse, hvor mejeriet har været fast inventar i mange år.
Iderigdom i verdensklasse
“Poul Pedersen har gjort en kæmpeforskel, og selvom det er svært, respekterer vi, at Poul har vurderet, at tidspunktet nu er det rigtige til, at en efterfølger kan tage over,” siger mejeriets formand Arne Bisgård, og fortsætter:
“Poul har sammen med et stadigt stigende antal medarbejdere skabt en fantastisk økologisk foregangsvirksomhed. En indsats, som har været præget af store drømme, ukuelig optimisme, iderigdom i verdensklasse, vanvittige mål, flid, knofedt, passion, lidenskab, højt humør, sammenhold og en enestående smittende begejstring for mejeridrift, økologi og Thises rolle som ordentlig og ansvarlig virksomhed i samfundet.”
Flere artikler fra samme sektion
Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads
Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.
Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing
DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.
Økologi giver en sikker effekt, men det økonomiske system er blindt for det
DEBAT: Jeg tror, vi alle her i Vesten er godt tilfredse med at leve i en markedsbaseret økonomi. Men det forekommer mig, der er en indlejret fejl, som vi ikke må være blinde for, og som Folketinget må tage ansvar for at løse.