Annonce

Annonce

Malene Jensen foran køer til Økodag

Som projektleder for Økodag glæder Malene Jensen sig over, at der alene det seneste døgn er kommet 10.000 nye bookinger. Det bringer antallet af gæster op på 120.000, og mange af de 45 værtsgårde er fuldt booket. Foto: ØL

Økodag er mere relevant end nogensinde

MARKEDSKLUMME: Med udsigt til godt vejr på søndag forventer Økologisk Landsforening tæt på 150.000 gæster til Økodag, og projektleder Malene Jensen håber, at det populære, landsdækkende event kan være med til at løfte det økologiske hjemmemarked. Det er der brug for.

Af Ekstern skribent
14. april 2023, 11:30
Læsetid: 3 minutter

Søndag den 16. april åbner vi stalddørene for køerne på Økodag, hvor vi tager imod cirka 150.000 gæster på 45 økologiske værtsgårde.

Økodag har i mange år været en festdag for de økologiske mælkeproducenter og mejerier, og i en tid med kriser, krig og usikkerhed er det ekstra aktuelt, at noget er, som det plejer at være. For Økodag handler stadig om dyrevelfærd og formidling af, hvad økologien er og kan.

Økodag er et smukt billede af økologien i højeste potens – køer, der kommer på græs, glade børnefamilier og stolte landmænd, der viser deres bedrifter frem. Økodag formidler værdierne bag økologien. Værdier, som vi ikke kan tage for givet, at forbrugerne kender.

For noget er nemlig ikke, som det plejer at være. Som konsekvens af kriserne har forbrugerne øget fokus på pris, mens værdierne glider i baggrunden, når forbrugerne skal vælge mellem økologiske og konventionelle varer fra køledisken. Vores fornemste opgave er at være med til at gøre forbrugerne bevidste om, at det GØR en forskel, hvilke varer de kommer i indkøbskurven. I den indsats spiller Økodag en stor rolle.

I år er det mere tydeligt, at økologiens lokomotiv har brug for støtte. For mens salget af økologisk mælk er steget i 10 år, blæser der lige nu andre vinde, og derfor er Økodag mere relevant end nogensinde.

— Marlene Jensen, projektleder, Økologisk Landsforening

Det landsdækkende event er nemlig ikke kun en festdag for køer, landmænd og gæster. Eventet skal også støtte et marked. Sådan har det altid været, men i år er det mere tydeligt, at økologiens lokomotiv har brug for støtte. For mens salget af økologisk mælk er steget i 10 år, blæser der lige nu andre vinde, og derfor er Økodag mere relevant end nogensinde.

De 45 værter er ambassadører for Økodags relevans. Det er dem, der stiller sig op den 16. april og viser økologien og dens værdier frem på vegne af alle økologiske producenter. Det er modigt, prisværdigt og så er det hårdt, for det er et stort arbejde at afholde Økodag. Derfor skylder vi dem også allerede her et par uger før Økodag en stor tak.

Heldigvis ved vi, at det er et arbejde, der lønner sig. For en ting er, at Økodag giver en masse glade gæster, der forhåbentlig vil købe mere økologisk mælk. Vi ved også, at det giver værterne en påmindelse om, at økologien kan noget særligt. Det er der syv værter, der ikke har oplevet endnu, fordi de er værter for første gang.

På flere af de nye Økodags-gårde har næste generation overtaget driften. Det er opløftende, at der er unge landmænd, der vil økologien, og det er glædeligt, at de også vil tage Økodags-stafetten. Det skaber fornyelsen, og det sikrer, at der er en ny generation, der kan løfte økologien ind i den næste tidsalder.

Til sidst vil jeg opfordre jer til at tage til Økodag. Det giver mig et smil på læben, når jeg tænker på de gange, jeg har oplevet køernes skraben på stalddøren i minutterne op til, at de kommer på græs. Det kuldegys vil jeg gerne dele med jer - med det økologiske fællesskab.

Flere artikler fra samme sektion

Dennis Hvam bliver ØL’s nye eksportchef

Økologisk Landsforening har nu sat navn på, hvem der skal stå i spidsen for foreningens fremtidige eksportarbejde, når den nuværende markedschef for eksport, Pernille Bundgård, stopper.

26-05-2023 2 minutter

Det er, som om Danmark har et mål om at afvikle små bedrifter

POLITISK KLUMME: Fremtiden for det danske landbrug ligger næppe i de små landbrugsejendomme, men de spiller en vigtig rolle. Både for bosætning, liv på landet, plads til natur, alsidige landskaber og eksperimenter med nye dyrkningsformer.

27-04-2023 4 minutter Klumme,   Politik

Både store som små bidrager vi til liv på landet

FORPERSONENS ORD: Vores bidrag, hvad enten vi er store eller små økologer, kan samles i et ord; samfundsnytte. De nye vurderingsregler for småskalalandbrugene sætter pludselig spørgsmålstegn ved, om landbrug under 15 ha er samfundsnyttige.

27-04-2023 3 minutter Leder,   Debat