Annonce

Annonce

Store dele af den danske befolkning er hver dag i kontakt med et offentligt køkken via daginstitution, skole, arbejdsplads eller på plejehjem og hospitaler. Det giver en fantastisk mulighed for at etablere sunde og bæredygtige vaner hos fremtidens verdensborgere.

Offentlige køkkener skal være ambassadører for den grønne omstilling

KLUMME: De offentlige køkkener serverer hver dag omkring 800.000 måltider. Det ikke bare forpligter til at bidrage positivt til den grønne omstilling, det er også en fantastisk mulighed for at inspirere danskerne med smagfulde grønne måltidsoplevelser.

Af Michael Allerup Nielsen, enhedschef hos Bispebjerg Hospital

Den grønne økologiske omstilling er kompleks og rummer mange forskellige aspekter; CO2-belastning, biodiversitet, madkultur og vaner for at nævne nogle få.

Når man som privatforbruger står i supermarkedet sidst på eftermiddagen og hurtigt skal planlægge aftensmaden, kan det være svært at holde styr på den kompleksitet, som den grønne omstilling rummer. Jeg er derfor overbevist om, at de offentlige køkkener med de madprofessionelle i front spiller en helt central rolle, hvis vi skal lykkes med at gøre danskernes kost mere grøn. De offentlige køkkener skal inspirere og vise vejen – være bærer af en ny og mere bæredygtig kultur på måltidsområdet.

At sætte målrettet ind i de offentlige køkkener kan samtidig få en positiv betydning for folkesundheden blandt danskerne. Vi oplever et stigende antal overvægtige blandt både børn og unge, voksne og ældre, og vi risikerer at endnu flere vil opleve livsstilssygdomme i fremtiden.

Store dele af den danske befolkning er hver dag i kontakt med et offentligt køkken via daginstitution, skole, arbejdsplads eller på plejehjem og hospitaler. Særligt børnene i vores samfund er i berøring med de offentlige køkkener, hvor op mod 70 pct. af barnets daglige næringsbehov indtages. Det ikke bare forpligter med hensyn til at levere sunde og nærende måltider, det er også en fantastisk mulighed for at etablere sunde og bæredygtige vaner hos fremtidens verdensborgere.

Vi må ikke underkende, at politiske beslutninger er en vigtig drivfaktor for at komme i mål.

Desuden må vi ikke glemme, at de offentlige køkkener drives af offentlige midler, og jeg mener derfor også, at vi er forpligtigede til at arbejde målrettet med de politiske målsætninger, som vedtages i både stat, region og kommune.

Et målrettet arbejde i de offentlige køkkener er samtidig en mulighed for at styrke det danske erhverv og sikre flere danske arbejdspladser og gode danske råvarer af høj kvalitet. Med offentlige midler i ryggen, mener jeg om nogen, at vi i de offentlige køkkener har et ansvar for at gå i front og vise vejen for den grønne økologiske omstilling i Danmark.

For at de offentlige køkkener kan lykkes med den økologiske grønne omstilling, er det vigtigt at have flere perspektiver for øje. Vi må ikke underkende, at politiske beslutninger er en vigtig drivfaktor for at komme i mål. Politiske beslutninger sætter en konkret retning at arbejde ud fra og har samtidig en iboende tidshorisont, som kan være med til at skubbe omstillingen i gang.

Hertil kommer en målrettet indsats for at udvikle kompetencerne hos alle vores dygtige medarbejdere og kolleger. Vi står over for at skulle nytænke vores danske madkultur, vi skal bruge råvarer på nye måder, og så skal vi sikre, at vores medarbejdere ikke bliver skydeskive for den spisendes eventuelle utilfredshed med forandringen. Alt sammen noget der kræver økonomiske midler og ledelsesmæssig beslutsomhed.

Jeg tror samtidig ikke, man skal underkende, hvor meget det betyder at komme ud af køkkenet og blive inspireret. Tage på ekskursion, få en større forståelse for råvareproduktion og sammen finde en fællesskabsånd at arbejde ud fra. Det udvikler både vores medarbejderes faglighed og giver en større arbejdsglæde. 

Og så skal vi sikre, at den grønne økologiske omstilling kommer ud i alle afkroge af Danmark, og her har de offentlige køkkener jo virkelig et potentiale. De er til stede overalt i vores kongerige, i berøring med alle dele af den danske befolkning.

De offentlige køkkener er således oplagte ambassadører for den grønne økologiske omstilling – både fordi de dagligt har en stor berøringsflade med danskerne, og fordi de med deres faglighed i ryggen kan vise vejen og inspirere danskerne til flere grønne og økologiske smagsoplevelse.

Flere artikler fra samme sektion

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening

Replik til Fie Graugaard: Arealeffektiv fødevareproduktion gavner klima, miljø og natur

DEBAT: Det er ikke korrekt, når Fie Graugaard hævder, at arealeffektiv produktion ifølge Concito kun kan opnås med brug af pesticider. Der er selvfølgelig flere veje hertil, ikke mindst en kostomlægning til mere planterig kost.

24-04-2024 4 minutter Debat,   Klima,   Pesticider