Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav
FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.

Økologisk dyrevelfærd stopper ikke ved minimumskravene, skriver Michael Kjerkegaard. Foto: Uffe Bregendahl
Som aktive økologer og medlemmer af Økologisk Landsforening ved I allerede, at økologisk landbrug handler om meget mere end blot fraværet af pesticider og kunstgødning.
Det er en helhedsorienteret tilgang, hvor naturen, dyrene og mennesker indgår i en harmonisk cyklus. Her vil jeg derfor dykke dybere ned i, hvordan vi kan fortsætte med at forbedre dyrevelfærden og biodiversiteten i vores økologiske praksis.
Vi kender alle de strenge krav, der sikrer dyrenes trivsel i økologiske landbrug: Adgang til det fri, større bevægelsesarealer, naturligt foder og en mere skånsom håndtering er grundlæggende elementer. Økologiske køer skal for eksempel på græs i sommerhalvåret, og grise skal have adgang til udearealer, hvor de kan udleve deres naturlige adfærd.
Men vi ved også, at økologisk dyrevelfærd ikke stopper ved minimumskravene. Mange af jer arbejder aktivt med at skabe de bedst mulige forhold for dyrene gennem innovative løsninger, såsom mobile hønsehuse eller regenerative landbrugsmetoder, der gavner både dyrene og biodiversiteten.
Det er en vej, vi står stærkt på, men som vi kan og skal udvikle yderligere. Vi har ansvaret for store arealer og dermed en direkte indflydelse på, hvordan vi forvalter og efterlader Jorden og naturen til kommende generationer.
Jeg har ofte sagt, at de virksomheder, organisationer og beslutningstagere, der har mulighed for at stille krav eller belønne genopbyggelige produktionsmetoder, bør gøre det. Ellers rykker vi ikke nok samlet set. På samme måde må vi også se indad; vi skal stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud. Derfor skal vi bruge al vores kreativitet og virkelyst til at skabe mere natur, grønne korridorer og grøn infrastruktur mellem markerne.
Som økologiske landmænd og forbrugere er vi bevidste om, at vores valg har stor betydning for det omgivende dyreliv. Økologiske marker har dokumenteret højere biodiversitet, da vi undgår syntetiske pesticider og monokulturelle produktionsmetoder. Små biotoper, levende hegn og urørte områder skaber plads til et rigt insektliv, hvilket gavner fugle- og pattedyrearter.
Vi ved, at denne øgede biodiversitet ikke blot understøtter en sundere natur, men også vores egen produktion.
Et rigt insektliv sikrer bedre bestøvning og en mere naturlig balance i markerne. Færre kemiske input betyder også renere vandløb og grundvand, hvilket er en gevinst for både mennesker og dyr.
Det handler om at tænke langsigtet og sikre en balance mellem vores produktion og naturens behov.
Vi er allerede overbeviste om økologiens fordele. Men hvordan kan vi kommunikere dette til forbrugerne og sikre, at de forstår vigtigheden af deres valg? Vi skal fortsat formidle, at når de vælger økologiske produkter, støtter de ikke blot en mere bæredygtig produktion, men også en mere etisk tilgang til dyrehold.
Prisen på økologiske produkter afspejler de bedre forhold for dyrene og den mindre belastning af miljøet – et budskab, vi kan hjælpe med at sprede.
Vi ved, at økologisk landbrug ikke er en perfekt løsning på alle udfordringer, men det repræsenterer en væsentlig forbedring for både dyrevelfærd og biodiversitet.
Gennem vores fælles arbejde kan vi fortsat udvikle og innovere, så vi sikrer de bedste forhold for både produktionsdyr og det vilde dyreliv.
Ved at vælge og støtte økologi sender vi en stærk besked: At dyrene skal have det godt, naturen skal have plads, og fremtidens fødevarer skal produceres med omtanke for helheden. Lad os sammen fortsætte med at gå forrest i denne udvikling!
Dyreliv og dyrevelfærd er afgørende for et bæredygtigt fødevaresystem, og vi har som økologiske producenter en særlig rolle i at vise vejen frem.
Det handler om at tænke langsigtet og sikre en balance mellem vores produktion og naturens behov. Ved at stå sammen i økologien kan vi fortsætte med at gøre en forskel – for dyrene, for naturen og for fremtiden.
Flere artikler fra samme sektion
Efter 10 år i Velas bliver Rasmus Rasmussen ansat som den første direktør på Tjele Gods
Den tidligere Velas-rådgiver kommer med en stærk baggrund i strategi og ledelse, når han 1. maj tiltræder i en nyoprettet stilling som direktør hos det midtjyske gods, som i sensommeren i samarbejde med Salling Group lancerer en ny økologisk produktserie.
Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes
DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.
Generalforsamling og en ny stærk profil i spidsen
FORPERSONENS ORD: I år er der en særlig grund til at møde op til Økologisk Landsforenings generalforsamling. Vi skal nemlig byde velkommen til vores nye direktør: den tidligere fødevareminister Rasmus Prehn.