Annonce

Annonce

Nærbillede af velvoksne bladbeder

Mine bladbeder er også ved at være plukkeklar. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Nu kan jeg endelig høste frugten af mit arbejde!

BLOG: Jeg er omsider begyndt at kunne høste de første grøntsager fra min køkkenhave. Følelsen af at spise noget, man selv har dyrket, gør det al besværet værd.

Uge 6-10.

Den der følelse, som gennemsyrede kroppen, da jeg for første gang kunne høste grønt fra min køkkenhave, gjorde al besværet det hele værd.

Det er en følelse af tilfredsstillelse over at se noget vokse, en følelse af stolthed over at lykkedes med noget nyt og en følelse af sparsommelighed, fordi jeg nu - for en stund - slipper for at købe salat, squash og ærter i supermarkedet.

Og hvis jeg havde plejet at købe radiser, slap jeg helt sikkert også for det nu. Vi spiser nu rigeligt med radiser i salaten, hvilket er meget mere end de nul radiser, vi spiste førhen. De smager faktisk ganske godt, og så er de rige på B- og C-vitamin og mineralet kalium, der styrker blodomløbet og sænker kolesteroltallet.

Min første køkkenhave

Jeg har sat mig for at få gang i min egen køkkenhave, og det vil Fælleshaverne hjælpe mig med. Jeg har derfor modtaget en af deres startpakker til en køkkenhave, der bl.a. indeholder frø og jord og giver adgang til en ugentlig instruktionsvideo og et webinar. Fra april til juni skal jeg blive klogere på, hvordan man anlægger og vedligeholder en køkkenhave, og der skal meget gerne komme noget spiseligt ud af det.

Fælleshaverne har sponsoreret startpakken til 1.295 kr., men har ikke haft indflydelse på artiklernes indhold.

Mine største udfordringer de seneste uger har været at skelne mellem spirer fra mine afgrøder og ukrudt. Den hvidmelede gåsefod gjorde sit indtog hurtigere end en ungdomspolitiker på Bornholm under Folkemødet, inden jeg fangede, at den ikke hørte til i mine bede. Jeg har især svært ved at holde ukrudtet væk i det bed, jeg har anlagt på friland, mens det går lidt lettere i højbedene.

Derudover har der også været en længerevarende tør periode, hvor jeg selvfølgelig har sørget for at vande rigeligt, fordi mange af skuddene endnu var så små, at jeg tænkte, de nok ikke har etableret sig så godt endnu, og særligt for bønner gælder, at de ikke tåler at mangle vand. Det er også værd at huske på, at jorden i højbedsrammer tørrer hurtigere ud end jord på friland, som holder bedre på vandet.

Jeg vil også lige pege på en lille succeshistorie, for den squashplante, som jeg plantede uden afhærdning, ligner nærmest et rent muskelbundt nu med sin tykke stamme og brede blade. Den lå ellers noget sølle og slattent på jorden i flere dage efter udplantningen, men vanding, en god organisk gødet jord og omsorgsfulde blikke fra mig må have reddet den.

Med hensyn til de ugentlige instruktionsvideoer fra Fælleshaverne er jeg atter kommet bagud. Jeg mangler at se de seneste tre videoer, så det er på min to do-liste. Jeg kan se, at den seneste video (som vistnok også er den sidste) handler om, hvordan jeg skal passe haven resten af sommeren, så særligt dén er relevant for mig at få set hurtigst muligt.

Det er lettest at holde ukrudtet væk i højbedene frem for bedet på friland. Det kan skyldes, at jorden i højbedene er indkøbt, mens frilandsbedet er græstørv, som er vendt om
Det er lettest at holde ukrudtet væk i højbedene frem for bedet på friland. Det kan skyldes, at jorden i højbedene er indkøbt, mens frilandsbedet er græstørv, som er vendt om. Foto: Privat
Min buskbønner står flot, og jeg er spændt på, hvornår jeg kan begyndte at høste fra dem
Min buskbønner står flot, og jeg er spændt på, hvornår jeg kan begyndte at høste fra dem. Foto: Privat

Flere artikler fra samme sektion

Der er ingen grund til at bruge syntetiske pesticider

Danmark kan helt uden brug af pesticider producere mad til mindst lige så mange mennesker som i dag og samtidig stille 680.000 nye ha til rådighed for græsset natur og skov.

29-04-2024 3 minutter Debat,   Pesticider

Økologi er en drivkraft i udviklingen af et bæredygtigt fødevaresystem

DEBAT: Med et økologisk landbrug bliver klimabelastningen i dansk landbrug mindre, drikkevandet er ikke længere i risiko for at blive forurenet med sprøjtegifte, risikoen for antibiotikaresistens vil falde dramatisk, og de vilde plante- og dyrearter, som landbruget skal dele arealer med, vil få bedre muligheder.

26-04-2024 6 minutter Debat

Økologiske arealer og økologiske idealer

LEDER: I stedet for at måle landmænds dygtighed i, hvem der kan producere billigst, eller priskrige på billig rødkål og flæskesteg til jul, skal vores målestok være produktion af næringsrige, højværdiprodukter.

26-04-2024 3 minutter Leder,   Økologisk Landsforening