Næstformand i Økologisk Landsforening: Støt dem, der støtter os
I et år har Preben Lauridsen fra Sydvestjylland været næstformand i Økologisk Landsforening, hvor han har meget fokus på samarbejde.

Preben Lauridsen er næstformand i Økologisk Landsforening, hvor han lægger vægt på, at foreningen bakker op om afsætningen af de økologiske landmænds produkter, og at foreningen er uafhængig og derfor kan arbejde frit med de politiske dagsordener. Foto: Irene Brandt-Møller
I forbindelse med Økologisk Landsforenings generalforsamling i foråret 2019 blev Preben Lauridsen valgt ind i foreningens bestyrelse, og da bestyrelsen havde konstitueret sig, kunne Preben Lauridsen føje en ny titel til sit CV: næstformand i Økologisk Landsforening, ØL.
»Én af de største øjenåbnere, jeg har haft som næstformand, handler om, hvor svært det er at kommunikere, alt det vi gør for vores medlemmer, og så er jeg fascineret af, hvad ØL gennem årene har udviklet,« siger Preben Lauridsen. Han tilføjer:
»Vi er jo en meget bred organisation hvor det kan være svært at gå ind i enkeltsager, men nok mere drejer sig om de overordnede rammevilkår som er skabt for økologerne gennem tiderne. I de nærmeste år bliver det klima, der skal kæmpes for, så økologerne får en fair behandling i det store spil. Som jeg ser det pt., er der så mange spørgsmål i dette spil, at alle stort set kan argumentere for, at deres produktionsform er den mest klimaeffektive. Vores opgave er så, at det går op i en højere enhed, så det ikke kun bliver klima, men også bæredygtighed i forhold til biodiversitet, rent drikkevand og så videre.«
Tilsvarende håber jeg, at mine kollegaer vil bakke de virksomheder op, som støtter ØL gennem et medlemskab.
— Preben Lauridsen, næstformand i ØL
Han har en klar forventning om, at ØL bakker op om afsætningen af de økologiske landmænds produkter, og han stillede op til bestyrelsen, fordi han gerne vil have kontakter helt ud til forbrugerne.
»Og netop på ØL’s generalforsamling er der en enestående mulighed for at møde repræsentanter for hele værdikæden,« siger Preben Lauridsen.
Men én gruppe savner han i medlemskredsen: underleverandørerne til landbruget.
»Jeg ser gerne, at de virksomheder, som lever af at sælge produkter til de økologiske landmænd, bakker vores forening op, så de ad denne vej kan støtte det store politiske arbejde, ØL varetager. Tilsvarende håber jeg, at mine kollegaer vil bakke de virksomheder op, som støtter ØL gennem et medlemskab. I de virksomheder, jeg er medejer af, vil vi fremadrettet primært handle med underleverandører, som bakker sagen op,« siger Preben Lauridsen.
»Jeg har en mening om, hvad økologer er gode til, og hvad vi kan levere af samfundsgoder. Fordelen ved ØL er, at foreningen er uafhængig, og derfor kan arbejde frit politisk. Det betyder, at foreningen frit kan arbejde for rent drikkevand og synliggøre dette over for forbrugerne. For én af økologiens styrker er jo netop, at vi ikke bruger planteværn,« siger Preben Lauridsen.
Udover bestyrelsesarbejdet i ØL, som er forholdsvist nyt for Preben Lauridsen, har han siden fondens stiftelse også været medlem af bestyrelsen for Den Økologiske Jordbrugsfond, DØJ.
»Det er én af de helt store succeser, hvor vi for alvor kan hjælpe unge landmænd i gang inden for faget og samtidig fastholde økologiens position; så det er et enormt spændende arbejde at være en del af,« siger Preben Lauridsen og tilføjer:
»Det er vigtigt for landbruget, at der er andre finansieringsmuligheder end bankerne, som kan være med til at få den nye generation på banen. Det gør DØJ, og samtidig kan vi tilbyde de unge, som fonden samarbejder med, sparring med de praktikere, der sidder med i fondens bestyrelse.«
Flere artikler fra samme sektion
Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav
FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.
Efter 10 år i Velas bliver Rasmus Rasmussen ansat som den første direktør på Tjele Gods
Den tidligere Velas-rådgiver kommer med en stærk baggrund i strategi og ledelse, når han 1. maj tiltræder i en nyoprettet stilling som direktør hos det midtjyske gods, som i sensommeren i samarbejde med Salling Group lancerer en ny økologisk produktserie.
Her er ni råd til at gøre skolemadsordningen til en succes
DEBAT: En af måderne at gøre skolemadsordningen til en succes på er ved at trække på erfaringen med at udbrede økologi i offentlige køkkener. Desuden er det vigtigt at gøre ordningen rig på planter og bælgfrugter og samtidig sikre, at det smager godt.