Annonce
Annonce
I vores repræsentantskab gør vi alt for at skabe friheden til at skabe plads til meninger og et stærkt demokrati. Men et demokrati eksisterer kun, hvis der er nogen til at forme og skabe det. Du har lige nu friheden til at stille op til en plads i vores demokratiske hjerte: repræsentantskabet, skriver Louise Køster, forperson i Økologisk Landsforening med henvisning til foreningens forestående generalforsamling i marts. Foto: PR
Modig, Stærk og Fri
FORPERSONENS ORD: Verden kalder på modige samfundsorganisationer, der tør pege på nødvendige løsninger. Mod udviser I, når I insisterer på, at de økologiske dyr skal have en himmel over hovedet og græs under hov, klov og klo. Det betyder ikke, at I peger fingre af de andre - det betyder, at I skal have modet til at turde stå ved det, I arbejder for.
For mange år siden, da jeg stadig arbejdede i tv-branchen, havde jeg en god kollega, der døbte sine børn Modig, Stærk og Fri.
Min kollega var på alle måder særlig i ordets bedste forstand, og derfor var det heller ikke så mærkeligt at hans børn fik særlige navne. Men det, der var det mest særlige, var hans begrundelse for valget af lige præcis de navne. Min kollega sagde, at hvis han skulle designe sin egen personlighed, så ville han vælge at være modig, stærk og fri. For hvis man er modig, så bliver man stærk, og når man er modig og stærk, så er man fri.
Og hvad har ovenstående historie så med en leder i din økologiske avis at gøre? Jo, for det at være modig, stærk og fri er det, vi hver dag stræber efter, at økologien og Økologisk Landsforening skal være.
Verden kalder på modige samfundsorganisationer, der tør pege på nødvendige løsninger, også dem der ikke falder i lige god jord hos alle.
Mod udviser I, når I insisterer på, at de økologiske dyr skal have en himmel over hovedet og græs under hov, klov og klo.
Men ved at vise det mod så viser I også, at det, de andre gør, ikke er hensigtsmæssigt. Det betyder ikke, at I peger fingre af de andre, men det betyder, at I skal have modet til at turde stå ved det, I arbejder for, som dyrenes plads ude på marken og inde i økosystemet.
I foreningen er vi efter mere end 30 år bomstærke, og når vi vakler lidt, er det vigtigt, at vi stoler på styrke i foreningen og fællesskabet.
I foreningen skal vi finde modet frem, når vi sidder overfor et andet system, der fylder små 90 procentpoint. mere end det økologiske.
Vi skal være modige, når vi bliver ved med at insistere på, at det økologiske systems fremtid ikke er som et nicheprodukt, hvor økologien er en kvalitet på linje med formen og farven, men at økologi er et helt reelt bud på fremtidens landbrugs- og fødevaresystem.
Vi skal være stærke, især på pengepungen, når inflationen raser og sender prisen på de økologiske varer på himmelflugt, og køkkenprocenten og øko-eksporten styrtdykker.
I foreningen er vi efter mere end 30 år bomstærke, og når vi vakler lidt, er det vigtigt, at vi stoler på styrke i foreningen og fællesskabet.
Vi vil hinanden det bedste. Men vi bliver endnu stærkere, når vi teamer op med andre, der vil stå sammen med økologien og os, og skabe de forandringer, fremtiden kræver.
Der mønstres ligeledes stor styrke i vores kun étårige barn, repræsentantskabet. Det demokratiske hjerte slår og er stærkt, og allerede nu rækkes der ud efter øverste hylde, når det gælder de svære drøftelser og beslutninger på vegne af hele værdikæden fra jorden til bordet og tilbage igen, for sådan ser kredsløbet jo ud.
Frihed er det, vi kæmper vi for, når vi arbejder for mindre bureaukrati, færre, men rimelige regler i hele værdikæden. At være fri for at skulle bruge kemi er nok noget, vi til tider lidt glemmer, for det er jo så helt naturligt for os, men når vi kommer i tanke om det, så føles det som ren frihed. At være fri til at give vores generalforsamling mere og nyt indhold, kan du få syn for sagen for d. 1. og 2. marts i Køge.
At være fri til at have meninger er noget, vi til stadighed arbejder med i vores forening. For vi har stadig usynlige grænser inden for vores egne rækker om, hvad der må menes.
I vores repræsentantskab gør vi alt for at skabe friheden til at skabe plads til meninger og et stærkt demokrati. Men et demokrati eksisterer kun, hvis der er nogen til at forme og skabe det. Du har lige nu friheden til at stille op til en plads i vores demokratiske hjerte: repræsentantskabet. Men hvis du vil demokratiet, så vil jeg næsten sige, at du ikke er fri til ikke at deltage aktivt.
Modig, Stræk og Fri er begreber, der ligger så naturligt for økologien, at vi nærmest glemmer det. Hov, fik jeg fortalt, at min kollega fik et fjerde barn, og det døbte han Vild?
Den tager vi en anden gang. Husk at melde dit kandidatur til repræsentantskabet og melde dig til generalforsamlingen og den økologiske vidensfestival. Det bliver – Vildt.
Flere artikler fra samme sektion
Det er en falsk udlægning at kalde trepartsaftalen for en omstilling af landbruget
DEBAT: Den vækst i det økologiske areal, som regeringen og parterne bag trepartsaftalen ønsker, er lig med omstilling til et landbrug, der samarbejder med naturen. Den omstilling kan vi ikke se i den grønne trepart, skriver Sybille Kyed.
Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads
Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.
Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing
DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.