Annonce

Annonce

Enkel økologi – uden at gå på kompromis

FORPERSONENS ORD: Hvis vi vil have flere marker i omlægning, flere lokale fødevarer på hylderne, og flere engagerede virksomheder i bevægelsen, må vi sikre, at vejen ind i økologien er lige så ren, som den er reel.

06. maj 2025
Læsetid: 3 minutter
Portrætfoto af Michael Kjerkegaard

Der skal ikke nødvendigvis være færre regler i økologien - de skal bare være bedre. Foto: Uffe Bregendahl

Som forperson for Økologisk Landsforening hører jeg ofte om de barrierer, der møder små virksomheder og producenter, når de vil arbejde økologisk. Reglerne er mange, processerne komplekse, og alt for ofte oplever vi, at ellers dedikerede økologer vælger certificeringen fra, alene fordi det er for bøvlet.

Det er en udfordring, vi må tage alvorligt. For reglerne er ikke til for at spænde ben; de er til for at sikre troværdigheden i den økologiske mærkning, beskytte forbrugerne og understøtte den grønne omstilling.

Derfor skal vi ikke færre regler – men bedre regler. Regler, der både sikrer overholdelse og gør det muligt for flere at være med.

Hvordan skaber vi enkelhed og styrke på samme tid?

For det første kan vi arbejde for, at kravene fremover bliver formidlet klarere og enklere. Lovgivningen skal naturligvis overholdes – det skylder vi både forbrugerne og økologien. Men vi kan insistere på, at reglerne fortolkes og implementeres på en måde, der er gennemskuelig, ensartet og til at håndtere for små virksomheder.

For det andet bør vi i højere grad bruge teknologi til at lette dokumentationen. Digitale løsninger kan hjælpe med løbende registreringer og egenkontrol, så den økologiske producent kan bruge sin tid på det væsentlige: at dyrke og fremstille gode, økologiske varer – ikke på papirarbejde.

Endelig skal vi sikre bedre støtte til producenter, der vil certificeres. I stedet for at lade bureaukrati være en barriere skal vi tilbyde rådgivning, vejledning og måske endda differentierede forløb, hvor små producenter kan få en let og billigere adgang uden at lempe på kravene.

Økologien skal være for dem, der vil gøre en forskel – ikke kun for dem, der har råd til at hyre konsulenter eller afsætte store administrative ressourcer.

Hvis vi vil have flere marker i omlægning, flere lokale fødevarer på hylderne, og flere engagerede virksomheder i bevægelsen, må vi sikre, at vejen ind i økologien er lige så ren, som den er reel.

Vi skal gøre det lettere at være økologisk – uden at gøre det mindre økologisk.

Flere artikler fra samme sektion

Nye kartofler – frisk smag med en bitter eftersmag

DEBAT: Under den delikate overflade gemmer der sig en ubehagelig sandhed: De nye danske kartofler fra Samsø er den mest sprøjtede grøntsag i dansk landbrug.

07-05-2025 2 minutter Debat,   Pesticider

Vedtagelse sætter Økologisk Landsforening i et uheldigt dilemma

DEBAT: Generalforsamlingens beslutning om, at Økologisk Landsforening skal arbejde for, at økologisk landbrug baseres på kun økologiske produktionsmetoder, kan ikke realiseres i praksis, som status er i dag.

05-05-2025 4 minutter Debat,   Generalforsamling 2025

Vi knuselsker de regenerative principper - men må bekæmpe falsk grøn markedsføring

DEBAT: Økologien er etableret med det formål at udbrede de regenerative principper og dyrkningsmetoder. Der er selvsagt også forbedringspotentialer hos os selv, men naive og blåøjede må vi aldrig blive. Vi elsker de regenerative principper, men syntetiske pesticider kan aldrig være regenerative.

05-05-2025 3 minutter Debat,   Regenerativt landbrug