Annonce
Annonce
Der bliver kampvalg om formandsposten i Økologisk Landsforening
GENERALFORSAMLING 2022: Endnu en formandskandidat har meldt sig på banen. Dermed stiller to personer nu op til at overtage posten, når Per Kølster træder tilbage i marts.

Bestyrelsesmedlem i ØL Laust Stenger stiller op som formand i foreningen ifm. generalforsamlingen i marts. Arkivfoto: Karen Munk Nielsen
Laust Stenger, bestyrelsesmedlem i Økologisk Landsforening og økologisk mælkeproducent, har valgt at stille op som formand i Økologisk Landsforening. Økologisk Nu bringer her hans egen præsentation. Alle, der er interesserede i at stille op som formand for foreningen på den forestående generalforsamling d. 4. marts, kan sende en præsentation til hhk@okologi.dk, hvorefter den vil blive bragt her på www.økonu.dk.
Jeg melder mig på banen som formandskandidat for Økologisk Landsforening (ØL).
Mit navn er Laust Stenger, og jeg stiller op til valget som formand for ØL. Jeg har været medlem af ØL´s bestyrelse ad flere omgange, senest fra december 2020 til nu. Til daglig er jeg øko-bonde på Ribeegnen, hvor jeg arbejder med økologiske malkekøer og markdrift. Jeg er 42 år og er gift og har tre dejlige børn i teenagealderen.
Den kommende formand i ØL skal have mange kompetencer. Jeg tror, den vigtigste egenskab er at kunne lytte og forsøge at samle medlemmernes ønsker og ideer.
Formand og bestyrelse skal altid vælge foreningens interesser. Derfor er det vigtigt, at vi lytter til hele bestyrelsen og alle fagudvalgene. Der har vi et kæmpe potentiale af viden. Jeg tror, at stor medindflydelse fra alle giver kæmpe engagement.
ØL er det eneste sted, hvor vi kan kæmpe de politiske kampe med klart flag. Det er det, der er vores vigtigste eksistensgrundlag, og vi har løsningerne på mange af verdens problemer.
Vi skal tilbage til jorden, og vi skal sætte fokus på medlemsforståelsen. Hvilke økologiske ”papirproblemer” er der ude hos landmændene, i køkkenerne, hos forbrugerne og virksomhederne? Det skal ikke være besværligt at være økolog. Vi skal gøre endnu mere for vores medlemmer. Tilfredse medlemmer giver flere medlemmer, og flere medlemmer er vigtigt for ØL.
Jo flere vi er, jo nemmere kan vi påvirke de nye økologiske retninger.
Vores plan om mere grønt og mindre kød skal vi også formidle, så alle er med på ideen om, at vi fremover skal fylde vores maver med supergodt øko-kød og lækre øko-grønsager, som vi producerer.
Vi skal have ØL's projekter ud til forskellige medlemmer og også til nye medlemmer af ØL. Det kan være givende og motiverende at være en del af forskningen og udviklingen af økologien og derved opleve på nærmeste hold, hvordan ØL også arbejder.
I ØL er der tradition for at have medarbejdere med gnist i øjnene, som er tændt af den økologiske tankegang. Det ønsker jeg at understøtte og udbygge. Et godt samarbejde mellem såvel bestyrelse som direktør som menig medarbejder er rigtig vigtigt for at opnå en velfungerende forening.
I ØL har arbejdet med den nye demokratiske struktur foregået gennem flere år. Jeg har været en del af de kritiske røster vedrørende implementeringen af den nye demokratiske struktur, fordi jeg oplever bekymring hos en stor del af ØL´s medlemmer. Min kritik af den nye demokratiske struktur går på, at der bliver længere mellem medlemmerne og bestyrelsen, fagudvalgene mister indflydelse, og at der vil være ekstra udgifter til strukturen, i en tid hvor økonomien er stram i ØL.
Ligegyldigt hvordan resultatet bliver på generalforsamlingen, har vi i ØL brug for igen at kunne samle os. Vi skal have fokus på at snakke sammen og lytte til hinanden.
I ØL har vi mange og forskellige perspektiver på økologien, men på trods af vores mange forskellige ståsteder, mener jeg, at vi godt kan være enige om, at økologi er fremtiden.
Flere artikler fra samme sektion
Ultraforsimplede fødevareskribenter
DEBAT: Politikens uklare og forsimplede formidling af, hvad der er sundt og ultraforarbejdet, og hvad folk advares imod at spise, er skadelig for de fødevarevirksomheder, der leverer gode, sunde produkter, og skadelig for almindelige mennesker, som prøver at navigere fornuftigt i dagligdagen.
Skab bedre dyrevelfærd og undgå greenwashing i professionelle køkkener
KLUMME: Som professionelt køkken har man et stort ansvar for at bidrage til at drive forandring, også når det drejer sig om dyrevelfærd. Og det er ikke godt nok, hvis turbokyllingen erstattes af en lidt langsommere voksende kylling, som lever under tilsvarende produktionsforhold - bare lidt længere.
Økologisk dyrevelfærd er mere end minimumskrav
FORPERSONENS ORD: Som økologer skal vi stille krav til os selv og til økologien som helhed. Hvis vi kun lever op til minimumskravene, risikerer vi, at økologien bliver uinteressant og sakker bagud.