Annonce

Annonce

.

Øko-formand: Økologi er ikke en klimasynd

Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, opfordrer i et debatindlæg i Politiken til at bakke op om økologien og dens løsninger for klimaet.

Økologerne er ikke klimasyndere - tværtimod er økologi en del af løsningen på klimakrisen.

Det fastslår Økologisk Landsforenings formand, Per Kølster, i et debatindlæg i Politiken den 28. november. Her svarer han på et tidligere debatindlæg, hvori forfatteren opfordrede til at droppe økologien for klimaets skyld. 

 ”Jeg deler ønsket om et bæredygtigt landbrug og forbrug, også i forhold til klimaet. Samt at økologisk landbrug sænker sin påvirkning af klimaet. Vi er slet ikke i mål på det punkt, endnu. Men 'klimasyndere' er vi økologer dog ikke, og det er ikke nødvendigt, som SNE (initialer på tidligere debattør, red.) appellerer til, at vi accepterer pesticider i drikkevand og naturen for klimaets skyld. Fordi økologi er en del af løsningen på klimaet - samtidig med at økologi leverer på en stribe bæredygtighedsmål fra biodiversitet og rent drikkevand til mindre kemi i produktion og i fødevarer,” skriver Per Kølster i sit indlæg. 

Økologiformanden understreger, at madens klimatryk er en fælles udfordring for både borgere og bønder.

”Ofte er den enkelte landmands klimabevidsthed mere afgørende end produktionsformen. Enkelte økologiske landbrug - endda mælkeproduktioner - er allerede klimaneutrale. Frem for at droppe økologi, kan man gøre meget mere for klimaet ved at droppe noget af det kød, man spiser. Så kan man, når man vælger kød, købe fra produktioner med høj dyrevelfærd og høj selvforsyning med foder som de økologiske. Essensen er, at vi alle har langt i mål for at reducere vores mads klimatryk. Vi skal belaste meget mindre. Økologer, konventionelle og forbrugere. Det er en fælles sag og et fælles ansvar,” skriver Per Kølster.

Flere artikler fra samme sektion

Det er en falsk udlægning at kalde trepartsaftalen for en omstilling af landbruget

DEBAT: Den vækst i det økologiske areal, som regeringen og parterne bag trepartsaftalen ønsker, er lig med omstilling til et landbrug, der samarbejder med naturen. Den omstilling kan vi ikke se i den grønne trepart, skriver Sybille Kyed.

22-11-2024 5 minutter Debat,   Politik

Merete Juhl stopper som direktør i Landbrug & Fødevarer, netop som den grønne trepart er faldet på plads

Landbrug & Fødevarer reorganiserer sin direktion, og formandskabet har i den forbindelse udpeget en ny adm. direktør. Det er uklart, om den afgående direktør selv har taget valget om at stoppe.

19-11-2024 3 minutter Politik

Økologisk Landsforening: Brugen af regenerativt landbrug som begreb kandiderer til greenwashing

DEBAT: Brugen af begrebet regenerativt jordbrug tenderer til greenwashing, når aktører bruger det i flæng med sprøjtegift. Syntetiske sprøjtegifte og kunstgødning er ikke forenelige med et regenerativt landbrug, der beskytter naturen, skriver forperson Michael Kjerkegaard.

12-11-2024 6 minutter Debat,   Regenerativt landbrug