Annonce

Annonce

En teknologi kønsbestemmer fosteret i et æg

Ved hjælp af en hormonanalyse af væsken fra et æg kan Respeggts teknologi kønsbestemme et kyllingefoster efter ni dage i ægget. Det betyder, at man kan destruere æg med hanekyllinger, før de udklækkes. Foto: Respeggt

Stor fødevareproducent gør op med aflivning af hanekyllinger

Som den første i Norden stopper en af Norges største fødevareproducenter med at aflive daggamle hanekyllinger i sin ægproduktion.

Da norske Nortura i fjor blev medejer af ægproducenten Steinsland & Co, var et af målene at investere i teknologi til kønssortering af rugeæg.

Nu er man næsten i mål. Om få uger installeres Nordens første maskine til kønssortering på rugeriet hos Steinsland & Co i Bryne, Norge. Det er det nederlandske selskab Respeggt, der står bag teknologien.

"Vi har længe fulgt med i udviklingen af kønssortering af rugeægget og har arbejdet målrettet for at være tidlig ude med at tage det i brug. Teknologien er nu robust nok, og vi ser frem til at kunne tilbyde æg fra denne produktionsform," siger Siw Dejligbjerg Steen, koncerndirektør for hvidt kød, æg og langtidsholdbart i Nortura, i en pressemeddelelse.

Nortura er en af Norges største fødevareproducenter og ejes af ca. 17.000 landmænd.

Tone Steinsland, der er daglig leder i Steinsland & Co, glæder sig til at komme i gang med den nye produktionsmetode.

"De seneste år har mange henvendt sig til os, heriblandt myndighederne, med spørgsmålet om, hvornår vi kan tage teknologien i brug. Vores svar har været, at vi ønsker at gå i gang med det, så snart teknologien er så god, at vi kan tilbyde dette til hele det norske marked. Vi er overbeviste om, at vi nu er nået dertil, og er glade for, at vi kan nå at følge med efterspørgslen," siger Tone Steinsland.

Teknologien går ud på at foretage en hormonanalyse af væske fra ægget, og den er i stand til at kønsbestemme fosteret efter ni dage.

I den europæiske ægproduktion bliver ca. 330 mio. daggamle hanekyllinger hvert år aflivet, fordi de hverken kan bruges i æg- eller kødproduktionen, og det har skabt et etisk dilemma, som har ført til forbud mod aflivningen i bl.a. Tyskland og Frankrig - dog med en række undtagelser.

Omvendt er der i branchen herhjemme sat spørgsmålstegn ved, om kønsbestemmelsen af fosteret efter ni dage sker for sent, så fosteret alligevel kan føle smerte. Efter 10 dage vil alle kropsdele være dannet, og ægget udklækkes efter 21 dage.

Flere artikler fra samme sektion

Velfærdskontrol viser atter regelbrud: Køer får ikke opfyldt suttebehov og opstaldes enkeltvist

Fødevarestyrelsens kontrol af 308 kvægbesætninger viste, at der var overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne i 24 pct. af besætningerne. Styrelsen kalder resultatet "bekymrende".

23-09-2023 4 minutter Dyrevelfærd,   Kvæg

Økologer skal forbedre håndteringen af skadedyr og sygdomme i hestebønner

Der er fordele for både landmanden og jordfrugtbarheden ved at dyrke hestebønner. Men hvis man vil opnå samme mængde hestebønner i økologisk landbrug som i konventionelt, skal økologerne forbedre måden at håndtere skadedyr og sygdomme på.

21-09-2023 3 minutter Bælgfrugter,   Forskning

Flere øko-kyllinger har gangproblemer, efter at branchen har øget tilvæksten

Der er sket et fald i andelen af økologiske slagtekyllinger, der kan gå helt ubesværet. Forskere vurderer, at det kan skyldes en ny race, der vokser hurtigere.

19-09-2023 9 minutter Dyrevelfærd,   Æg og fjerkræ,   Forskning