Annonce

Annonce

En teknologi kønsbestemmer fosteret i et æg

Ved hjælp af en hormonanalyse af væsken fra et æg kan Respeggts teknologi kønsbestemme et kyllingefoster efter ni dage i ægget. Det betyder, at man kan destruere æg med hanekyllinger, før de udklækkes. Foto: Respeggt

Stor fødevareproducent gør op med aflivning af hanekyllinger

Som den første i Norden stopper en af Norges største fødevareproducenter med at aflive daggamle hanekyllinger i sin ægproduktion.

Da norske Nortura i fjor blev medejer af ægproducenten Steinsland & Co, var et af målene at investere i teknologi til kønssortering af rugeæg.

Nu er man næsten i mål. Om få uger installeres Nordens første maskine til kønssortering på rugeriet hos Steinsland & Co i Bryne, Norge. Det er det nederlandske selskab Respeggt, der står bag teknologien.

"Vi har længe fulgt med i udviklingen af kønssortering af rugeægget og har arbejdet målrettet for at være tidlig ude med at tage det i brug. Teknologien er nu robust nok, og vi ser frem til at kunne tilbyde æg fra denne produktionsform," siger Siw Dejligbjerg Steen, koncerndirektør for hvidt kød, æg og langtidsholdbart i Nortura, i en pressemeddelelse.

Nortura er en af Norges største fødevareproducenter og ejes af ca. 17.000 landmænd.

Tone Steinsland, der er daglig leder i Steinsland & Co, glæder sig til at komme i gang med den nye produktionsmetode.

"De seneste år har mange henvendt sig til os, heriblandt myndighederne, med spørgsmålet om, hvornår vi kan tage teknologien i brug. Vores svar har været, at vi ønsker at gå i gang med det, så snart teknologien er så god, at vi kan tilbyde dette til hele det norske marked. Vi er overbeviste om, at vi nu er nået dertil, og er glade for, at vi kan nå at følge med efterspørgslen," siger Tone Steinsland.

Teknologien går ud på at foretage en hormonanalyse af væske fra ægget, og den er i stand til at kønsbestemme fosteret efter ni dage.

I den europæiske ægproduktion bliver ca. 330 mio. daggamle hanekyllinger hvert år aflivet, fordi de hverken kan bruges i æg- eller kødproduktionen, og det har skabt et etisk dilemma, som har ført til forbud mod aflivningen i bl.a. Tyskland og Frankrig - dog med en række undtagelser.

Omvendt er der i branchen herhjemme sat spørgsmålstegn ved, om kønsbestemmelsen af fosteret efter ni dage sker for sent, så fosteret alligevel kan føle smerte. Efter 10 dage vil alle kropsdele være dannet, og ægget udklækkes efter 21 dage.

Flere artikler fra samme sektion

Bionedbrydelig plastikpose er stadig i jorden efter to år

I et forsøg blev to plastikposer for to år siden gravet ned i jorden. Den ene pose er bionedbrydelig, men var stadig at finde i jorden, da poserne blev gravet op på årets Øko-Markdag.

18-06-2024 4 minutter Øko-markdag,   Events,   Miljø

Økologer blev stillet over for et dilemma på Øko-markdag: Skal byernes affald spredes på marken?

Skal økologien udfase konventionel gylle og samtidig vokse, bliver der behov for flere næringsstoffer - men ønsker branchen overhovedet at tage imod næringsrigt affald fra byerne, som samtidig kan indeholde rester af miljøskadelige partikler?

14-06-2024 7 minutter Recirkulering,   Øko-markdag,   Næringsstoffer

Magten over kvægets køn hjælper dyr, økonomien og klimaet

Brugen af kønssorteret sæd er nærmest eksploderet i kvægbesætningerne, og hos VikingGenetics sorterer 25 maskiner nu tyresæd i døgndrift. Sortering efter køn skulle oprindeligt redde især jersey-tyrekalve fra at blive aflivet ved kælvning, men med teknologien er der også fulgt andre fordele for bl.a. bundlinje, biodiversitet og klima.

07-06-2024 8 minutter Kvæg