Annonce
Annonce
Hanekyllinger kan ikke bruges i ægproduktionen, og da de tager for langsomt på i forhold til slagtekyllinger, kan de heller ikke bruges i kødopdræt. Derfor aflives de kort efter udklækning. Foto: Colourbox
Nu sælger de æg uden hanekyllinger i Tyskland
Milliarder af daggamle hanekyllinger aflives årligt i ægproduktionen, men nu er et tysk supermarked begyndt at sælge æg fra en produktion, hvor hanekyllingerne slet ikke udklækkes.
Op mod seks mia. hanekyllinger bliver hvert år aflivet i ægproduktionen, da de ikke kan bruges.
Et mindre gennembrud i Tyskland kan dog være et skridt på vejen mod at stoppe aflivningen af daggamle hanekyllinger i ægproduktionen.
Hanekyllingerne kan af gode grunde ikke lægge æg, og da det er for omkostningstungt at fede dem op som slagtekyllingerne, bliver de i stedet aflivet og brugt som dyrefoder – en skæbne der hvert år overgår op mod seks mia. hanekyllinger på verdensplan.
Forskere har imidlertid fundet en metode til hurtigt og præcist at kønsbestemme kyllingerne i æggene efter ni dages rugen.
”Det her er en stor dag for dyrevelfærden i Tyskland,” sagde den tyske landbrugsminister, Julia Klöckner, i en pressemeddelelsefra Hatchtech, en hollandsk teknologivirksomhed, der i samarbejde med forskere fra University of Leipzig og den tyske supermarkedskæde Rewe Group, har brugt fire år på at udvikle teknologien, som er økonomisk støttet af det tyske landbrugsministerium.
Til avisen The Guardian tilføjede ministeren, at når teknologien er implementeret på alle rugerier, kan aflivningen af hanekyllinger ikke længere retfærdiggøres.
Teknologien går ud på, at en laser borer et lille hul på 0,3 mm, hvorefter et lufttryk presser en dråbe væske ud fra ægget. Det er farven på denne væske, der angiver fosterets køn. Processen lever op til hygiejnestandarderne, fordi den ikke er invasiv, og tager ét sekund per æg, så det er realistisk at opskalere metoden.
De hanefri æg med navnet RespEGGt er nu landet på hylderne i flere af Rewes supermarkeder omkring Berlin, og forventningen er, at de i løbet af 2020 vil være tilgængelige i Rewe-supermarkeder over hele landet. Supermarkederne skal betale nogle ekstra cent per æggebakke for at få ’RespEGGt’-mærkatet.
Tror ikke på det i Danmark
Aflivningen af hanekyllinger er en etisk problemstilling i ægproduktionen – herunder også den økologiske – og alene i Danmark aflives omtrent 3,2 mio. daggamle hanekyllinger hvert år.
En metode, som Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings Æg- og Fjerkræudvalg, tidligere har kaldt ”problematisk”. Han ser derfor meget positivt på udviklingen i Tyskland.
”Der er mange følelser i det her, og det vil kunne tilfredsstille mange forbrugere, som har et problem med aflivningen,” siger Lars Bredahl.
I min verden er det langt, langt bedre – selvom det ikke er perfekt – at man afliver et ni dage gammelt foster i forhold til at aflive en udklækket hanekylling.
— Lars Bredahl, formand for Økologisk Landsforenings Æg- og Fjerkræudvalg
Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef i brancheorganisationen Danske Æg, ser dog ingen fremtid for teknologien i Danmark.
”Jeg tror ikke, at det vil blive opfattet som den store forskel, om man slår et halvt udviklet foster eller en udklækket hanekylling ihjel - især ikke når der er andre teknikker, som kan adskille hane- og hønekyllinger tidligere, på vej,” siger han.
En kylling udklækkes efter 21 dage, og efter 10 dage vil alle kropsdele være dannet. Jørgen Nyberg Larsen spekulerer derfor på, om hanekyllingen også vil kunne føle smerte efter ni dage, hvor den nye teknologi kan frasortere dem.
Christian Nielsen, der er direktør for rugeriet Lohmann Denmark, er enig med Jørgen Nyberg Larsen i, at det er for sent først at frasortere hanekyllingen efter ni dage.
”Der er andre projekter, som er mere lovende, hvor man kan kønsbestemme ægget allerede på dag fire,” siger han og nævner, at det er vigtigt for ham, at man bliver i stand til at kønsbestemme fosteret, før det bliver et egentligt foster og i stand til at føle smerte.
Flere projekter rundt om i verden
Han peger samtidig på problemstillingen i, at der er en vis fejlmargin i kønsbestemmelsen, og at den skal være på et absolut minimum, før løsningen er tiltalende. Den nye teknologi har en sikkerhedsprocent på 98,5, hvilket betyder, at der er risiko for, at en del hanekyllinger vil slippe igennem nåleøjet og alligevel ende hos producenterne.
”Og hvad gør man så? Skal man så aflive dem manuelt?” spørger Christian Nielsen.
Lars Bredahl kan godt følge argumenterne imod, men mener alligevel, at den nye teknologi er et ”kæmpe skridt” i den rigtige retning:
”I min verden er det langt, langt bedre – selvom det ikke er perfekt – at man afliver et ni dage gammelt foster i forhold til at aflive en udklækket hanekylling.”
Problemstillingen har fokus i ægbranchen verden over. Der er således projekter i gang i både Canada, USA, Holland, Israel og Australien, der har til hensigt at kunne sortere hanekyllingerne fra, før de udklækkes.
Nogle af projekterne arbejder på en tidligere kønsebestemmelse end de ni dage, men der er meget hemmelighedskræmmeri om, hvor langt de er nået. Et canadisk projekt, der kan kønsbestemme allerede den dag, hvor ægget er lagt, har vist sig at virke i laboratorier og fik i sommer tilført midler fra det canadiske landbrugsministerium for at kommercialisere konceptet, så det med høj nøjagtighed kan scanne 20.000 æg i timen.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.