Annonce
Annonce
Solceller på marken kan øge biodiversiteten og tiltrække truede fugle
Solcellefarme kan være habitater for truede fugle, hvis de forvaltes rigtigt. Et nyt britisk studie viser, at landbrugsmarker med solceller og varieret natur har langt flere fugle og højere biodiversitet end intensivt dyrkede marker - samtidig kan de sikre landmanden en stabil indkomst.

Ved at identificere de mindst produktiver arealer på bedriften og placere solceller på dem i stedet for at dyrke dem, kan landmanden både sikre en stabil indkomst, samtidig med at biodiversiteten styrkes. Foto: Colourbox
Solceller kan have en positiv indvirkning på landbrugsmarkers biodiversitet og skader ikke nødvendigvis fødevareproduktionen, hvis placeringen planlægges ordentligt. Det viser et nyt britisk studie udført af forskere fra RSPB, den britiske pendant til Dansk Ornitologisk Forening, og University of Cambridge.
Studiet blev udført i det østlige England, hvor tre forskellige landbrugstyper blev analyseret, heriblandt i alt seks solcellefarme:
Solcellefarme med en variation af habitater i form af levende hegn, buske, vilde blomster og ingen afgræsning,
Solcellefarme med ensartede habitater, som blev intensivt dyrket og havde afklippet græs eller afgræsning med får.
Almindelig markdrift præget af intensiv drift. Området domineres af store, åbne landbrugsmarker primært brugt til korn og grøntsagsproduktion.
Solceller på marken
De vigtigste faktorer, der bidrog til den øgede biodiversitet på marker med solceller, var:
- Varieret vegetation: Solcellefarme med blandede levesteder havde flere blomstrende planter, som tiltrak insekter, hvilket gav føde til fugle.
- Hegn og buske langs kanterne: Disse skabte skjulesteder og yngleområder for fugle.
- Fravær af intensiv græsning og slåning: Dette gjorde, at planter kunne vokse vildt og understøtte et rigt insektliv, hvilket gav en vigtig fødekilde for fuglene.
- Mindre forstyrrelse: I modsætning til traditionelt dyrket landbrug, hvor jorden ofte pløjes og sprøjtes, tilbød solcellefarme et mere stabilt og roligt miljø.
De specifikke jordtyper nævnes ikke, men jorden i området varierer mellem kalkrig siltjord og tørvejord, afhængigt af placeringen.
Resultaterne viste klare forskellige i biodiversiteten på alle tre typer bedrifter: Solcellefarme med varieret natur havde markant flere fugle end både traditionelle landbrugsmarker og ensartede solcellefarme.
De bedst præsterende solcellefarme havde en større variation af levesteder og næsten tre gange så mange fugle som nærliggende landbrugsområder. De ensartede solcellefarme lå en anelse over niveauet for almindeligt dyrket landbrugsjord:
Solcellefarme med varieret natur havde den højeste artsrigdom og flest fugle (i gennemsnit 31,5 fugle pr. 4 ha og 13,5 fuglearter).
Solcellefarme med ensartet habitat havde færre fugle (17 fugle pr. 4 ha og 5,3 arter).
De omkringliggende landbrugsarealer havde endnu færre fugle (11,9 fugle pr. 4 ha og 5,5 arter).
Truede arter som kornværling, tornirisk og gulspurv blev især fundet i de varierede solcellefarme.
"Med den kombinerede klima- og biodiversitetskrise er det afgørende at bruge jorden effektivt. Vores undersøgelse viser, at hvis man styrer produktionen af solenergi på en bestemt måde, leverer man ikke kun ren energi, men gavner også biodiversiteten," siger Dr. Catherine Waite, forsker ved University of Cambridge og medforfatter til undersøgelsen, til universitets hjemmeside.
Bekymring for naturen er uberettiget
Forskerne henviser desuden til en undersøgelse, som har vist, at borgernes største bekymring vedrørende solceller handler om deres negative påvirkning på naturen og biodiversiteten, og her viser studiet altså, at bekymringen ikke nødvendigvis er berettiget, når det kommer til solceller i landbrugsområder.
Studiet undersøgte ikke solcellernes påvirkning på udbytterne; i stedet var fokus at undersøge, hvordan landmænd kan udtage de mindst produktive arealer fra omdrift og i stedet placere solceller på dem, for på den måde at få en mere stabil indkomst og samtidig understøtte biodiversiteten. Derfor bør solceller heller ikke placeres på højproduktiv landbrugsjord, da det så vil kunne påvirke fødevareproduktionen.
Der er altså ikke tale om studie i såkaldt agrivoltaik, hvor solceller og afgrøder kombineres strategisk imellem hinanden på markerne.

Kan give ekstra indtægt
For landmænd, der i forvejen prioriterer biodiversitet og har jord, som ikke er af den højeste kvalitet, kan solcellefarme fungere som et tiltag, der kombinerer bæredygtig energi og naturgenopretning. Solceller kan samtidig give en stabil ekstra indtægtskilde gennem salg af strøm eller leje af jord til energiselskaber.
Studiet understreger desuden, at solcellerne ikke nødvendigvis påvirker fødevareproduktionen, især ikke hvis de etableres på lav- eller middelkvalitetsjord, men udbytterne blev ikke specifikt undersøgt.
Planlægning af solcellefarme bør dog tage hensyn til økologiske risici og undgå placering i beskyttede naturområder, ligesom de skal planlægges klogt for at have størst effekt: Solcellefarme dyrket intensivt med kortklippet græs og ingen læhegn havde næsten samme lave biodiversitet som almindelig landbrugsjord.
Derfor bør nye solcelleprojekter tænkes sammen med økologiske principper: varieret vegetation, skånsom drift og integration i landskabet.
"En fremtid, der beskytter naturen, tackler klimaforandringerne, sikrer fødevaresikkerhed og modstandsdygtige landbrugsvirksomheder og muliggør bæredygtig udvikling, er den eneste fornuftige vej. Denne forskning viser, at det er muligt at afbalancere konkurrerende behov," siger RSPB's direktør Beccy Speight til foreningens hjemmeside.
Flere artikler fra samme sektion
Fødevarestyrelsen råder husdyravlere til at overveje vaccination mod bluetongue, før det er for sent
Data fra Fødevarestyrelsen tyder på, at langt flere besætninger blev smittet med den alvorlige husdyrsygdom i 2024, og til foråret vender bluetonguevirus tilbage, vurderer myndighederne. Derfor bør landmænd overveje at vaccinere deres dyr nu, inden det bliver for sent, lyder opfordringen.
Forskere ser tegn på, at mikroplast hæmmer landbrugets udbytter ved at svække planters fotosyntese
Mikroplast kan optages gennem planters rødder, og et nyt studie konkluderer, at det hæmmer planters fotosyntese. Det medvirker til lavere udbytter og kan øge antallet af mennesker, der sulter, med flere hundrede millioner, advarer forskere.
Slagtegrise og pil er en god kombination for dyr og miljø
NYT FRA ICROFS: Et nyt sommerkoncept med økologiske slagtegrise på stald og adgang til mark viser, at pil fungerer som et robust afgrødedække, der både optager næringsstoffer og kan tåle grisenes adfærd.