Annonce

Annonce

Solcellepark

Særligt får synes egnede til at afgræsse solcelleparker, mens erfaringerne med andre husdyr er noget mere sparsomme, men der er potentiale til, at det også kan kombineres i kanin- og fjerkræproduktioner. Foto: Colourbox

Nyt notat: Solceller kan godt kombineres med landbrugsdrift

En af de store gevinster ved afgræsning i solcelleparker er adgangen til skygge, som for de fleste husdyr har stor betydning for deres velfærd i varme perioder. Det mindsker varmestress, og de udenlandske erfaringerne viser, at dyrene gerne opholder sig under panelerne.

Dette er en nyhed fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.

Solceller er på fremmarch både i Danmark og internationalt. Ved at kombinere solcelleparkerne med afgræsning med fx får kan man opnå en dobbelt udnyttelse af arealet og sikre, at det ikke går ud af landbrugsproduktionen.

I Danmark er ’solcelleafgræsning’ endnu en sjældenhed, men forskning og erfaringer fra bl.a. USA og Tyskland viser, at der synes at være en potentiel stor gevinst ved at kombinere husdyrhold og solceller.

Det er konklusionen i et nyt notat, som Sarah-Lina Aagaard Schild, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, har udarbejdet. En af de store gevinster ved afgræsning i solcelleparker er adgangen til skygge, som for de fleste husdyr har stor betydning for deres velfærd i varme perioder. Det mindsker varmestress, og de udenlandske erfaringer viser, at dyrene gerne opholder sig under panelerne.

"Gevinsterne gælder såvel klimabelastning og dyrevelfærd som udnyttelsen af jordressourcen. Vi har et begrænset areal, og det er kun en fordel, hvis man både kan have en energiproduktion og produktion af fødevarer på samme areal," siger Sarah-Lina Aagaard Schild.

Velegnet til mindre husdyr

Særligt får synes egnede til at afgræsse solcelleparker, mens erfaringerne med andre husdyr er noget mere sparsomme. Der er dog lavet undersøgelser af potentialet i kaninproduktion under solceller. Arealet under panelerne kan også have et særligt potentiale i fjerkræproduktionen, påpeger Sarah-Lina Aagaard Schild.

"I Danmark ser vi stigende brug af mobile hønsehuse, og kombinationen af disse med solceller er interessant, fordi den umiddelbare adgang fra hønsehus og ind under solcellepanelerne kunne sikre hønsenes adgang til udearealer i perioder med fugleinfluenza. Det forudsætter dog, at der er passager, som er brede nok til, at hønsehusene kan køre der," forklarer Sarah-Lina Aagaard Schild.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud