Annonce
Annonce
Nyt notat: Solceller kan godt kombineres med landbrugsdrift
En af de store gevinster ved afgræsning i solcelleparker er adgangen til skygge, som for de fleste husdyr har stor betydning for deres velfærd i varme perioder. Det mindsker varmestress, og de udenlandske erfaringerne viser, at dyrene gerne opholder sig under panelerne.

Særligt får synes egnede til at afgræsse solcelleparker, mens erfaringerne med andre husdyr er noget mere sparsomme, men der er potentiale til, at det også kan kombineres i kanin- og fjerkræproduktioner. Foto: Colourbox
Dette er en nyhed fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Den er ikke journalistisk bearbejdet af redaktionen.
Solceller er på fremmarch både i Danmark og internationalt. Ved at kombinere solcelleparkerne med afgræsning med fx får kan man opnå en dobbelt udnyttelse af arealet og sikre, at det ikke går ud af landbrugsproduktionen.
I Danmark er ’solcelleafgræsning’ endnu en sjældenhed, men forskning og erfaringer fra bl.a. USA og Tyskland viser, at der synes at være en potentiel stor gevinst ved at kombinere husdyrhold og solceller.
Det er konklusionen i et nyt notat, som Sarah-Lina Aagaard Schild, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, har udarbejdet. En af de store gevinster ved afgræsning i solcelleparker er adgangen til skygge, som for de fleste husdyr har stor betydning for deres velfærd i varme perioder. Det mindsker varmestress, og de udenlandske erfaringer viser, at dyrene gerne opholder sig under panelerne.
"Gevinsterne gælder såvel klimabelastning og dyrevelfærd som udnyttelsen af jordressourcen. Vi har et begrænset areal, og det er kun en fordel, hvis man både kan have en energiproduktion og produktion af fødevarer på samme areal," siger Sarah-Lina Aagaard Schild.
Velegnet til mindre husdyr
Særligt får synes egnede til at afgræsse solcelleparker, mens erfaringerne med andre husdyr er noget mere sparsomme. Der er dog lavet undersøgelser af potentialet i kaninproduktion under solceller. Arealet under panelerne kan også have et særligt potentiale i fjerkræproduktionen, påpeger Sarah-Lina Aagaard Schild.
"I Danmark ser vi stigende brug af mobile hønsehuse, og kombinationen af disse med solceller er interessant, fordi den umiddelbare adgang fra hønsehus og ind under solcellepanelerne kunne sikre hønsenes adgang til udearealer i perioder med fugleinfluenza. Det forudsætter dog, at der er passager, som er brede nok til, at hønsehusene kan køre der," forklarer Sarah-Lina Aagaard Schild.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.