Annonce
Annonce
Regnskabstallene for 2018 viser at økonomien hos økologerne sidste år kørte i bakgear, og det gennemsnitlige driftsresultat blev mere end halveret. Arkivfoto
Økonomi: 600.000 kr. mindre til økologerne i 2018
Driftsresultatet dykkede markant på de økologiske bedrifter sidste år – som det gjorde på alle landbrug. På heltidsbedrifterne faldt resultatet fra 1,1 mio. kr. i rekordåret 2017 til 462.000 kr. i 2018.
Siden 2011 har der været positive tal på den gennemsnitlige øko-landmands
bundlinje, og det var der også i 2018, men der er tale om et drastisk fald på
600.000 kr. i forhold til året før. Årsagen er primært lavere priser og en dårlig
høst i 2018, oplyser Danmarks Statistik, som netop har offentliggjort tallene.
Ingen merindtjening på økologisk mælk
Mælkeprisen faldt med 21 øre/kg fra 2017 til 2018, og det gav de økologiske mælkeproducenter et dyk på en lille mio. kr. i gennemsnit. Resultatet er fortsat positivt, men der er stor variation mellem bedrifter.
Den bedste fjerdedel opnåede et resultat på 2,1 mio. kr., mens den ringeste fjerdedel kom ud med et minus på en halv million kr. Økologisk mælk har de senere år givet noget bedre afkast end konventionel, men i 2018 blev denne forskel udlignet.
Svin går i 0
Svineproducenterne oplevede et fald i afregningsprisen på 400 kr. pr. slagtesvin og har måttet indkassere en endnu større tilbagegang. Fra et driftsresultat på 1,8 mio. kr. i 2017 endte 2018 i et stort rundt 0. Indtjeningen har de seneste to år været ens i den i den konventionelle og den økologiske svineproduktion, men det økologiske prisfald er fortsat her i 2019, mens noteringen på konventionelle svin stiger.
Det økonomiske resultat på specialiserede planteavlsbedrifter blev 200.000 kr., hvilket er 340.000 kr. lavere end året før.
Mange økologiske bedrifter er deltidsbedrifter. Ser man på
økonomien i den samlede økologiske produktion, blev driftsresultatet mere end
halveret og endte i 217.000 kr.
Flere artikler fra samme sektion
Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort
ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.