Annonce

Annonce

Mejetærsker i hampmark

Da Møllerup Gods foretrækker den lave hampesort Finola, som kun bliver 1,5-1,7 m høj, kan hampen høstes med en almindelig mejetærsker, og mange økologer har lyst til prøve kræfter med dyrkning af hamp. Foto: Møllerup Gods

Gods efterlyste økologer - nu står de i kø for at hjælpe

Siden Møllerup Brands for nylig oplyste, at selskabet i løbet af et par år får brug for 3.000-4.000 ha hamp, har telefonen glødet hos driftsleder Emil M. Pedersen.

Omkring 100 økologer og en håndfuld konventionelle landmænd fra alle hjørner af landet har i løbet af de seneste dage kontaktet Møllerup Gods for at høre om mulighederne for at dyrke hamp til datterselskabet Møllerup Brands, som både producerer fødevarer og hudplejeprodukter.

I øjeblikket ruster selskabet sig sig til et mindre eksporteventyr syd for grænsen, hvor flere tyske dagligvarekæder er interesseret i dansk øko-hamp.

Driftsleder Emil M. Pedersen oplyser, at udfordringen for Møllerup Gods lige nu er, at godsets egen produktion af hamp er konventionel, mens hovedparten af den efterspørgsel, som datterselskabet Møllerup Brands møder fra potentielle kunder i udlandet, er økologisk.

Sidste år dyrkede Møllerup Gods selv 216 ha hamp, men i år bliver arealet skåret ned til 50 ha., men da det er ambitionen at kunne høste op mod 600 ha i år, er der plads til flere økologer, og driftslederen vurderer, at afregningen på 14 kr. for et kg renset hampefrø bør være attraktiv for de danske økologer.

"Vi er allerede begyndt at sende de første kontrakter ud, så nu venter vi bare på at få dem retur med underskrift og det antal ha, de kan producere," siger Emil M. Pedersen.

Af logistisk hensyn foretrækker godset landmænd, som er klar til at tilså 25-35 ha, men det vil være muligt at få kontrakter på helt ned til 10 ha, og det begynder at haste med at få styr på aftalerne, da hampefrøene helst skal i jorden i maj.

"Jeg regner med, at alle køber såsæden hos os, da vi i år tilbyder den til en særlig lav introduktionspris på 50 kr. for et kg," siger Emil M. Pedersen, som i modsætning til hovedparten af de landmænd, som henvender sig, selv har en del erfaringer med dyrkning af hamp.

Han betegner hamp som en ret vandkrævende afgrøde. Når først den får fat, dækker den godt af for ukrudtet, og hamp bliver sjældent ramt af sygdom. Men mens den derfor er relativt nem at dyrke, kan det være en smule udfordrende at høste de godt halvanden meter høje planter i september.

"Efter høst skal procenterne tørre hampen fra et vandindhold på 26-27 pct. til 9 pct., og den sidste del af tørringen fra 14-16 pct. skal ske ved højest 30 grader for ikke at ødelægge hampeolien," siger Emil M. Pedersen.

Henrik Rendbøll oplever stor interesse for økologisk hamp fra især det tyske marked, og han vurderer, at Møllerup Brands i løbet af et par år får behov for at ti-doble det nuværende areal til 3.000-4.000 ha. Foto: Møllerup Gods

 Det er nu fem år siden, at Møllerup Gods selv begyndte at dyrke hamp, og for at kunne håndtere større ordrer flyttede Møllerup Brands i 2018 produktionen af fødevarer fra gamle mejerilokaler i Grenå til en nedlagt møbelfabrik i Nors ved Thisted, hvor 8.000 kvm nu er godkendt til fødevareproduktion.

"Jeg tror, vi har investeret tæt på 10 mio. kr. i at indrette de nye produktionslokaler, men arbejdet med at installere det nye procesudstyr ligger stille i øjeblikket, da de udenlandske teknikere ikke kan få lov til at rejse ind i landet på grund af corona," siger Henrik Rendbøll, der er direktør for Møllerup Brands, som især sigter mod salg til eksportmarkedet.

Han deltog derfor i februar på Økologisk Landsforenings danske fællesstand på økologimessen BioFach i Nürnberg, hvor han blev bekræftet i, at der fra især tysk side er stor interesse for økologisk hampeolie og afskallede hampefrø. Det er de to suverænt største af Møllerups Brands i alt otte produkter, som ud over fødevarer også omfatter hudplejeprodukter.

"Men den hamp, der bliver sået i maj, bliver først klar til salg i 2021, så vi har takket nej til udenlandske kunder, fordi de var større, end vi kan håndtere. Ellers ville vi kun have varer nok til at servicere dem i et par måneder. Så vil vi hellere vente et år, til vi klar til at gøre det ordentligt," siger Henrik Rendbøll, som oplyser, at det har åbnet døren til udlandets på vid gab, at Møllerup Brands har fået den internationale FSSC 22000 certificering.

"Vi er ikke store nok til at levere til kæder som Aldi, så i Tyskland er vi på jagt efter tyske udgaver af Irma, og vi har fået vores hampeolie i fast sortiment i en sydtysk kæde med 240 butikker," siger direktøren.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima