Midtjysk besætning af kalkuner blev nyt offer for fugleinfluenzaen
Fødevarestyrelsen har konstateret fugleinfluenza i en besætning med ca. 6.300 kalkuner ved Møldrup nord for Viborg, men økologerne kritiserer myndighedernes strategi mod den frygtede smitte.
Mistanken om endnu et udbrud af den frygtede fjerkræsygdom i en kalkunbesætning ved Møldrup i Midtjylland opstod mandag, og analysesvar fra Statens Serum Institut bekræftede tirsdag, at der var tale om den meget smitsomme fugleinfluenza H5N1. Fødevarestyrelsen har aflivet kalkunerne i samarbejde med Beredskabsstyrelsen.
”Vi oplever et meget højt smittetryk med fugleinfluenza i de vilde fugle i Danmark i år, og at smitten rammer både store og små besætninger. Så jeg vil gerne gentage opfordringen til, at alle, der holder fjerkræ og andre fugle, har fokus på smittebeskyttelse og bl.a. skifter fodtøj, inden de går ind til deres dyr. Derudover skal man sikre, at vilde fugle ikke kan få adgang til dyrene samt deres vand og foder«, siger veterinærchef Flemming Kure Marker.
Gothenborg gik fri
Mens mange besætninger hos danske fjerkræproducenter de seneste uger er blevet ramt af fugleinfluenza, er der tydelig lettelse at spore hos Lone og Lars Hedegaard, der driver det økologiske landbrug Gothenborg ved Them.
”Vi har slagtet alle vores kalkuner, gæs, ænder og kyllinger. De ligger i fryseren, og de mobile hønsehuse er rengjort og kørt i vinterhi,” fortæller parret, som dermed er klar til julesalget.
Men de føler ikke mindst med de mange økologiske ægproducenter, som i øjeblikket er tvunget til at holde deres høns i stalden for at mindske risikoen for smitte, og de kritiserer strategien fra de danske myndigheder.
”Der er ingen tvivl om, at fugleinfluenza er en farlig sygdom, men når vi kigger på de ramte besætninger, er det bemærkelsesværdigt, at det primært rammer de store konventionelle besætninger, som går på stald hele året,” siger Lars Hedegaard.
Som garvede fjerkræproducenter undrer parret sig over, at myndighederne tøver med at åbne for muligheden for at vaccinere de danske fjerkræ, så det ikke hvert år er nødvendigt at aflive tusindvis af sygdomsramte dyr, hvoraf en stor andel typisk består af konventionelle kalkuner, som er målrettet det tyske marked.
”Det er meningsløst, den måde det foregår på, og det rammer alle økologerne, som producerer æg og kød til det danske marked,” siger Lars Hedegaard, som oplyser, at Gothenborgs hønsehuse og hønsegårde først bliver fyldt til foråret, når risikoen for at blive smittet med fugleinfluenza via trækfuglene falder markant.
Ifølge Fødevarestyrelsen er den aktuelle risiko for smitte stadig høj, og i slutningen af oktober hævede myndighederne trusselsniveauet for fugleinfluenza fra middel til høj på baggrund af en ny trusselsvurdering. Det betyder, at der gælder en lang række restriktioner for alle, der holder fugle.