Annonce
Annonce
Kyllinger, som i et forsøg har gået med kalve, brugte udearealet mere, og færre blev taget af rovdyr.
Kvæg gør kyllinger trygge, viser forsøg fra Tyskland
Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.
Det tyder på, at kyllinger bliver mere trygge af at have kalve i nærheden. I hvert fald viser et tysk forsøg med ca. 60 kyllinger og 10 kalve, at kyllingerne brugte udearealet mere, når de gik i fold med kalve: Flere kyllinger opholdt sig udenfor, flere bevægede sig længere væk fra huset, og tilvæksten var en smule højere end i de kontrolgrupper, hvor kyllingerne gik uden kalve i folden.
Der var også et lavere tab af kyllinger til rovdyr, når de gik sammen med kalve. Eksempelvis var risikoen for at blive taget af en rovfugl 3,4 gange højere for kyllinger i kontrolgruppen.
»Det kan skyldes, at kvæg uforudsigeligt bevæger sig udorudsigeligt i området med slagtekyllinger, eller at kvæg opfattes som forhindringer, der skygger for synsfeltet eller flyvevejen for angreb fra rovfugle,« skriver forskerne i studiet.
Forsøget blev udført mellem 2019 og 2021 på Thünen Institute of Organic Farming i Tyskland og omfattede fem seks-ugers gentagelser af forsøg, hvor man sammenlignede en behandlingsgruppe med en kontrolgruppe for hver gentagelse. Forskerne mener, at denne type samgræsning kan være med til at optimere landbrugets arealbrug.
Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug må kvæg og fjerkræ i Danmark ikke græsse sammen på grund af risiko for spredning af salmonella. Dette fastlægges af Konsumægsbekendtgørelsen §12 og Slagtefjerkræbekendtgørelsen §7. Formålet er at sikre den danske fjerkræbranches særstatus som salmonellafri, hvilket har været gældende fra 2012 for konsumæg og 2018 for kyllingekød.
Der er ikke lignende krav i Kvægbekendtgørelsen, men ifølge kvalitetskoncepterne Arlagården og Gården må malkekvæg ikke dele faciliteter med fjerkræ eller græsse på marker, der er gødet med husdyrgødning inden for den seneste måned.
Flere artikler fra samme sektion
Fire års forsøg viser, at stribedyrkning har mange gavnlige effekter, men også visse udfordringer
Gennem fire år har Innovationscenter for Økologisk Landbrug og andre partnere undersøgt muligheder for og effekter ved stribedyrkning. Metoden har især vist sig at fremme funktionel biodiversitet, der kan sikre mere robuste udbytter.
Godsejer bliver en del af Naturmælk
Godsejer Ditlev von Littichau fra Tjele Gods er nu kommet med på listen over de 27 landmænd, der sammen ejer det økologiske mejeri Naturmælk. Dermed får mejeriet lukket det hul, som flere pensionerede økologer har efterladt sig i andelsmejeriet.
Landmænd kan få gratis tjek af deres bedrift i 2025
I år har konventionelle landmænd mulighed for et gratis omlægningstjek, hvis de overvejer økologien, mens økologer kan få et gratis udviklingstjek, hvis de ønsker at udvikle og fremtidssikre deres bedrift.