Annonce
Annonce
Kyllinger, som i et forsøg har gået med kalve, brugte udearealet mere, og færre blev taget af rovdyr.
Kvæg gør kyllinger trygge, viser forsøg fra Tyskland
Kvæg, der græsser sammen med økologiske kyllinger, øger kyllingernes brug af arealet og sænker risikoen for angreb fra rovdyr. Det viser et tysk projekt, hvor forsøgshold på ca. 50 kyllinger samgræssede med 10 kalve.
Det tyder på, at kyllinger bliver mere trygge af at have kalve i nærheden. I hvert fald viser et tysk forsøg med ca. 60 kyllinger og 10 kalve, at kyllingerne brugte udearealet mere, når de gik i fold med kalve: Flere kyllinger opholdt sig udenfor, flere bevægede sig længere væk fra huset, og tilvæksten var en smule højere end i de kontrolgrupper, hvor kyllingerne gik uden kalve i folden.
Der var også et lavere tab af kyllinger til rovdyr, når de gik sammen med kalve. Eksempelvis var risikoen for at blive taget af en rovfugl 3,4 gange højere for kyllinger i kontrolgruppen.
»Det kan skyldes, at kvæg uforudsigeligt bevæger sig udorudsigeligt i området med slagtekyllinger, eller at kvæg opfattes som forhindringer, der skygger for synsfeltet eller flyvevejen for angreb fra rovfugle,« skriver forskerne i studiet.
Forsøget blev udført mellem 2019 og 2021 på Thünen Institute of Organic Farming i Tyskland og omfattede fem seks-ugers gentagelser af forsøg, hvor man sammenlignede en behandlingsgruppe med en kontrolgruppe for hver gentagelse. Forskerne mener, at denne type samgræsning kan være med til at optimere landbrugets arealbrug.
Ifølge Innovationscenter for Økologisk Landbrug må kvæg og fjerkræ i Danmark ikke græsse sammen på grund af risiko for spredning af salmonella. Dette fastlægges af Konsumægsbekendtgørelsen §12 og Slagtefjerkræbekendtgørelsen §7. Formålet er at sikre den danske fjerkræbranches særstatus som salmonellafri, hvilket har været gældende fra 2012 for konsumæg og 2018 for kyllingekød.
Der er ikke lignende krav i Kvægbekendtgørelsen, men ifølge kvalitetskoncepterne Arlagården og Gården må malkekvæg ikke dele faciliteter med fjerkræ eller græsse på marker, der er gødet med husdyrgødning inden for den seneste måned.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.