Annonce

Annonce

Kom til workshop om dyrevelfærd for høns og kyllinger

Landmænd og forbrugere taler ikke nødvendigvis samme sprog, når det gælder dyrevelfærd. Der ligger værdi og potentiale for økologiske fjerkræproducenter i at folde historierne om dyrevelfærd ud. Det er emnet for en workshop i Økologisk Landsforening 8. maj.

23. april 2019
Læsetid: 3 minutter
Høns i underskov

Dyrevelfærd og naturlighed er værdier, der er med til at sikre forbrugernes opbakning og tillid til de økologiske fødevarer. Foto: Irene Brandt

Hvad godt gør økologien for velfærden hos fjerkræ? Og hvad synes den enkelte producent selv er god dyrevelfærd? Disse to spørgsmål er helt centrale på en workshop 8. maj i Aarhus i projektet ’Dyrevelfjer’. Workshoppen handler om at få økologiske fjerkræproducenter til at se kvaliteterne i deres produktion og blive bevidste om, hvor de selv og økologien gør en forskel for dyrevelfærden.

Alle, der arbejder med økologisk fjerkræ, kan komme og give deres besyv med og få inspiration med hjem fra fire kompetente oplægsholdere, der vil udfordre deltagerne på forståelsen af velfærd.

Ifølge projektleder og arrangør Iben A. Christiansen, Økologisk Landsforening, er der et gab mellem den måde, landmænd og borgere/forbrugere ser og taler om velfærd på.

”Landmænd fokuserer typisk på, at dyrene er sunde og overlever. Det er naturligvis vigtigt, men det regner forbrugerne som en selvfølge. De er optaget af, hvad landmanden gør i det daglige, som giver dyrene en god velfærd. Det er vigtigt at kunne forstå hinandens tankesæt, når vi skal kommunikere værdierne i den økologiske produktion, og når vi skal sikre opbakning og tillid til de økologiske fødevarer,” forklarer Iben Christiansen, der håber, at workshoppen også kan være med til at hæve barren for, hvad økologiske fjerkræproducenter vil og kan gøre for en bedre dyrevelfærd.

Gratis at deltage

Naturlighed som værdi og velfærdsparameter er ifølge Iben Christiansen tæt forbundet med økologi, men spørgsmålet er, hvor langt producenterne vil og kan gå for at give dyrene et naturligt liv.

”Det er meget individuelt, og det får deltagerne lejlighed til at diskutere på workshoppen. Jeg glæder mig til at arbejde videre med de svar, vi får på dette spørgsmål,” siger Iben Christiansen.

Oplægsholdere på workshoppen er forsker Jan Tind Sørensen, AU, der vil definere og folde begrebet dyrevelfærd ud. Iben A. Christiansen løfter sløret for resultatet af en spørgeundersøgelse blandt landmænd og forbrugere om dyrevelfærd, Toke Munk Schou, SEGES, fortæller, hvordan man får fjerkræ til at bruge udearealet maksimalt, og landmand Lars Hedegaard fra Gothenborg deler ud af sine erfaringer med at bygge et stærkt brand op om netop dyrevelfærd.

Workshoppen er arrangeret i projektet ’Dyrevelfjer’, som er støttet af Fjerkræafgiftsfonden. Derfor er det gratis at deltage, men af hensyn til forplejning er tilmelding nødvendig senest 1. maj.

Flere artikler fra samme sektion

Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”

En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.

Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise

Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.

15-04-2025 12 minutter Dyrevelfærd,   Tema: Det gode dyreliv,   Grise

15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone

Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.

15-04-2025 8 minutter Dyrevelfærd,   Grise