Annonce
Annonce
Rug indeholder fra naturens hånd meget fytase. Der er dog sortsforskelle viser de seneste undersøgelser af korn fra høsten 2018-2019. Foto: Økologisk Landsforening
Hjemmeblandere kan udnytte naturlig fytase i rug
Rug indeholder fytase, som øger grises optag af fosfor. Rug i svinefoder kan derfor mindske behovet for tilsat fosfor og dermed også udledningen til miljøet gennem gødningen.
Fytase er et enzym i korn, der frigør fosfor, så det bedre optages i dyrene. Jo mere naturlig fytase i foderet, jo mindre er behovet for
at tilsætte mineralsk fosfor til foderet, og dermed bliver miljøbelastningen
fra fosfor i gødningen også mindre.
Naturlig fytase ødelægges af varmebehandling, og derfor er det hjemmeblandere, der umiddelbart har størst gavn af at optimere foderet mht. naturlig fytase. Foder i pilleform varmebehandles og mister derved fytasen. Sættes kornet i støb, øges fytasaktiviteten yderligere, fremgår det af en artikel i magasinet Svin.
Vil man udnytte den naturlige fytase, skal foderet optimeres med hensyn til indholdet af rug. Rug indeholder mest fytase efterfulgt af triticale, hvede og byg, mens havre stort set ikke indeholder fytase.
Der er dog grænser for, hvor meget rug, der bør være i foder til svin, da rug er mere fiberholdigt og har et lavere energiindhold end fx hvede. Til gengæld kan rug øge kødprocenten, mæthedsfornemmelsen og give mere rolige dyr.
Flere artikler fra samme sektion
Stormfald gav ideen til at grundlægge en vingård
Den danske produktion af vin er tredoblet på seks år, og 40 pct. af druerne bliver dyrket af økologer som familien Thrysøe, der driver en vingård i Himmerland med 20.000 vinstokke.
Efterårssået vårsæd kan være et alternativ til almindelig vintersæd - men timingen skal være rigtig
FAGLIGT TALT: Forsøgsresultater bekræfter den kendte viden; at sen såning i efteråret giver markant mindre ukrudt, og angreb af bygfluen er stort set ikke eksisterende.
Forskere forsøger nu at oversætte stressede kyllingers sprog mere detaljeret
Forskere har taget et skridt nærmere mod at forstå, hvad kyllinger føler, ved at analysere deres sprog i stressfulde situationer. Studiet skal bl.a. gøre det nemmere at overvåge dyrevelfærden i den voksende kyllingeproduktion verden over.