Annonce

Annonce

Vinterrug

Rug indeholder fra naturens hånd meget fytase. Der er dog sortsforskelle viser de seneste undersøgelser af korn fra høsten 2018-2019. Foto: Økologisk Landsforening

Hjemmeblandere kan udnytte naturlig fytase i rug

Rug indeholder fytase, som øger grises optag af fosfor. Rug i svinefoder kan derfor mindske behovet for tilsat fosfor og dermed også udledningen til miljøet gennem gødningen.

Fytase er et enzym i korn, der frigør fosfor, så det bedre optages i dyrene. Jo mere naturlig fytase i foderet, jo mindre er behovet for at tilsætte mineralsk fosfor til foderet, og dermed bliver miljøbelastningen fra fosfor i gødningen også mindre.

Naturlig fytase ødelægges af varmebehandling, og derfor er det hjemmeblandere, der umiddelbart har størst gavn af at optimere foderet mht. naturlig fytase. Foder i pilleform varmebehandles og mister derved fytasen. Sættes kornet i støb, øges fytasaktiviteten yderligere, fremgår det af en artikel i magasinet Svin.

Vil man udnytte den naturlige fytase, skal foderet optimeres med hensyn til indholdet af rug. Rug indeholder mest fytase efterfulgt af triticale, hvede og byg, mens havre stort set ikke indeholder fytase. 

Der er dog grænser for, hvor meget rug, der bør være i foder til svin, da rug er mere fiberholdigt og har et lavere energiindhold end fx hvede. Til gengæld kan rug øge kødprocenten, mæthedsfornemmelsen og give mere rolige dyr.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima