Annonce
Annonce
Forsøg med plantebehandling af parasitter kan give ægproducenter økonomisk gevinst
NYT FRA ICROFS: Nye regler betyder, at æg fra økologiske høns skal tilbageholdes i en karensperiode efter medicinsk behandling mod parasitter. Derfor er der behov for nye behandlingsmuligheder - og de kan være på vej i et nyt projekt.

Hvis projektet med at bruge planteprodukter som behandling mod parasitter lykkes, reduceres eller fjernes behovet for behandling mod parasitter med konventionel medicin. Det vil betyde, at der ikke skal tilbageholdes æg i en karensperiode, og det øger indtjeningen hos økologiske ægproducenter. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
Af: Sofie Knorr Jensen, konsulent, Innovationscenter Økologisk Landbrug
EU strammede reglerne for økologiske ægproducenter i 2022. De nye regler betyder, at æg fra økologiske høns skal tilbageholdes i en karensperiode efter medicinsk behandling mod parasitter.
Det medfører et økonomisk tab for ægproducenterne, der i dag ikke har andre muligheder for at fjerne indvoldsorm i høns end den medicinske behandling. Derfor er der behov for nye behandlingsmuligheder.
Via forskningsprogrammet Organic RDD har projektet BIOACT fået en bevilling på syv mio. kr. til at udvikle en løsning, der reducerer eller helt omgår behovet for medicinsk behandling mod parasitter i høns.
Formålet er at bane vejen for alternative, bæredygtige, ikke-medicinske behandlingstilgang mod infektioner med parasitter.
Derfor har projektet sat sig for at udvikle nye planteprodukter, der hæmmer eller helt kurerer parasitinfektioner hos æglæggende høns.
Hvis projektet lykkes, reduceres eller fjernes behovet for behandling mod parasitter med konventionel medicin. Det vil betyde, at der ikke skal tilbageholdes æg i en karensperiode, og det øger indtjeningen hos økologiske ægproducenter.
BIOACT vil karakterisere og teste planteekstrakter som midler mod indvoldsorm. Planteekstrakterne indeholder enten enzymer, der nedbryder parasittens hud og deres æg, eller andre stoffer, der paralyserer tarmparasitterne og på den måde fører til deres udskillelse.
Høner med høj forekomst af orm kan potentielt spise mere og samtidigt lægge færre æg. Forventningen er, at de nye planteekstrakter vil råde bod på det og forbedre dyrevelfærden hos æglæggende høner, fordi forekomsten af indvoldsorm reduceres.
Projektgruppen består af Innovationscenter for Økologisk Landbrug (ICOEL), Aarhus Universitet, Københavns Universitet og ASQARI Aps. Projektet løber fra 2023 til 2025.
BIOACT (Bioactive antiparasitic plant compounds for in-feed administration to organic egg laying hens) er en del af forskningsprogrammet Organic RDD 8, som koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). Projektet har fået tilskud fra GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Læs mere om BIOACT på icrofs.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Årets første tilfælde af fuginfluenza rammer hobbybesætning
I Gundsømagle er en besætning med 24 høns ramt af fugleinfluenza. Alle høns bliver aflivet, og Fødevarestyrelsen har oprettet restriktionszoner for alle ejere af fjerkræ inden for zonerne.
Ko med kalv-systemer vinder indpas i større malkebesætninger: »Det her er meget sjovere at passe«
Flere og flere kvægbesætninger forsøger i disse år at holde kalvene længst muligt hos deres ko eller en ammetante. Det kræver nye måder at indrette staldene på, men kan til gengæld give bedre dyrevelfærd og mere fleksibilitet i arbejdstiden.
Vildsvinebesøg hos økogrise kostede landmand næsten 300.000 kr.
Efter et uventet ornebesøg hos en flok fritgående økogrise måtte en landmand aflive dyrene, og den øvrige besætning fik seks ugers salgsstop. Det kostede op mod 300.000 kr., men kunne være blevet meget dyrere.