Godt nyt for mælkeproducenter: Foreløbige resultater viser, at rødkløver modstår tørke

Foreløbige resultater viser, at rødkløver klarer sig bedre gennem tørre perioder, hvor traditionelle kløvergræsmarker ofte må give op – især i områder uden mulighed for vanding.

04. juli 2025
Læsetid: 3 minutter
En person holder to slags planterødder op foran tilhørerne
En ny sort af henholdsvis lucerne og rødkløver i kombination med forskellige græsarter bliver testet for at finde en mere tørkeresistent blanding end dén, de fleste landmænd i dag hælder til. Foto: Sagro

Rødkløver kan blive et vigtigt våben i kampen mod tørke for økologiske mælkeproducenter. Det viser foreløbige resultater fra et igangværende forsøg med tørkeresistente afgrøder til afgræsning, som blev præsenteret ved arrangementet Grill’n’Grass tirsdag aften på Ellinglund ved Silkeborg.

Det oplyser ØkologiRådgivning Danmark i en pressemeddelelse.

Bag forsøget står ØkologiRådgivning Danmark, VKST og frøfirmaet DLF, som sammen tester nye sorter af lucerne og rødkløver i kombination med forskellige græsarter. Målet er at finde blandinger, der bedre kan klare sig gennem tørre perioder, hvor traditionelle kløvergræsmarker ofte må give op – især i områder uden mulighed for vanding.

”Vi har simpelthen været nødt til at se på alternativer, hvis vi skal kunne opretholde sommerafgræsning visse steder – og det skal vi helst, hvis vi fortsat skal levere på miljø, dyrevelfærd og gårdenes økonomi,” siger Thomas Vang Jørgensen fra ØkologiRådgivning Danmark og fortsætter:

”Derfor har vi testet en ny sort af henholdsvis lucerne og rødkløver i kombination med forskellige græsarter for at finde en mere tørkeresistent blanding end dén, de fleste landmænd i dag hælder til."

Han fortæller, at både rødkløver og lucerne er blevet græsset villigt af køerne, men at rødkløveren indtil videre klarer sig bedre.

”Det skal måske forklares med, at rødkløverens rødder – i hvert fald i pløjelaget – er mere udviklet end lucernens,” forklarer Thomas Vang Jørgensen, med det forbehold at forsøget endnu er i gang, og at resultaterne først skal evalueres over flere sæsoner.

12 blandinger i test

Forsøget blev etableret to steder i 2024: På Søtoftegaard ved Sorø blev der i foråret sået 12 forskellige blandinger af bælgplanter, græs og urter på foranledning af Carsten Hvelplund og VKST, og i efteråret blev rødkløver- og lucerneblandinger udlagt på Ellinglund med ØkologiRådgivning Danmark.

Sorterne er udvalgt af Gurli Klitgaard fra DLF og er endnu ikke tilgængelige i fri handel.

Formålet er at undersøge, hvordan planterne klarer sig under danske afgræsningsforhold – og om de på sigt kan være med til at sikre stabilt græsoptag i tørre somre.

Arrangementet Grill’n’Grass er en del af forløbet Eliteafgræsning, hvor økologiske mælkeproducenter arbejder målrettet med at øge græsoptaget i køerne.