Annonce
Annonce
Især angreb af bygfluen kan i nogle områder gøre det umuligt at dyrke vårhvede. Vil man derfor gerne dyrke hvede, kan løsningen være at etablere en vekselhvede nu. Foto: Irene Brandt
Efterårssået vårsæd kan være et alternativ til almindelig vintersæd - men timingen skal være rigtig
FAGLIGT TALT: Forsøgsresultater bekræfter den kendte viden; at sen såning i efteråret giver markant mindre ukrudt, og angreb af bygfluen er stort set ikke eksisterende.
Af: Peter Pinstrup, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark
Efteråret er over os, og der er blevet sået en stor del af den vintersæd, der skal. I skrivende stund, d. 25/10, har vi været inde i en god periode med tørvejr. Det har givet mulighed nogle steder for at bekæmpe rodukrudt.
Perioden med nogenlunde stabilt tørvejr ser ud til at fortsætte den kommende tid, og det åbner for muligheden for at etablere noget vårsæd/vekselsæd. Men er der noget om snakken i økologien?
I perioden 2021-2022 er der lavet otte forsøg med vårhvede, vårtriticale og vårrug. Fælles for forsøgene er, at de bekræfter de ting, der er blevet kendt som fordelene. Udbyttet bliver højere i kg, proteinindholdet falder, der kommer mindre ukrudt, og angreb af bygfluen bliver mindre.
I figur 1 er vist, hvordan udbytte i hkg pr. ha og proteinindholdet i tørstoffet fordeler sig i de fire afprøvede sorter.
Forskellen i udbyttet for vårhvedesorterne ligger på 16-17 hkg pr. hektar. I triticalene er der 23 hkg til forskel, og i rugen er forskellen mindst på ca. 12 hkg pr. hektar. Kigges der på proteinindholdet, er forskellen 2,4 pct. i vårhvederne, 2 pct. i triticalen og 1,2 i rugen.
Især i hveden har dette betydning, da den forårssåede hvede har opnået kravet til brødhvede, mens den efterårssåede, ikke kommer i nærheden. Merudbyttet skal derfor kunne betale for den potentielle mindre afregningspris.
I figur 2 er vist, hvordan ukrudtsdækningen i afgrøderne fordeler sig, og i hvor høj grad bygfluen har angrebet afgrøden.
Resultatet af forsøgene bekræfter den kendte viden, sen såning i efteråret giver markant mindre ukrudt, og angreb af bygfluen er stort set ikke eksisterende. Især angreb af bygfluen kan i nogle områder gøre det umuligt at dyrke vårhvede. Vil man derfor gerne dyrke hvede, kan løsningen være at etablere en vekselhvede nu.
Efterårssået vårsæd kan være et alternativ til almindelig vintersæd, men det vigtige at huske på ikke at komme for tidligt ud, hvis man vælger at prøve det.
Hvis afgrøden etableres for tidligt, kan den nå at blive for kraftig inden vinteren, og det vil give en større risiko for, at afgrøden udvintrer. Da kalenderen nu siger d. 25/10, er vi kommet ind i vinduet, hvor etableringen kan begynde især i koldere egne.
Befinder man sig på en lunere lokalitet, kan det være fordelagtigt at vente med etableringen til begyndelsen eller midten af november.
Flere artikler fra samme sektion
Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige
Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.
Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal
DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.
Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg
Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.