Annonce

Annonce

Gulrust i vårbyg

Især angreb af bygfluen kan i nogle områder gøre det umuligt at dyrke vårhvede. Vil man derfor gerne dyrke hvede, kan løsningen være at etablere en vekselhvede nu. Foto: Irene Brandt

Efterårssået vårsæd kan være et alternativ til almindelig vintersæd - men timingen skal være rigtig

FAGLIGT TALT: Forsøgsresultater bekræfter den kendte viden; at sen såning i efteråret giver markant mindre ukrudt, og angreb af bygfluen er stort set ikke eksisterende.

Af: Peter Pinstrup, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Efteråret er over os, og der er blevet sået en stor del af den vintersæd, der skal. I skrivende stund, d. 25/10, har vi været inde i en god periode med tørvejr. Det har givet mulighed nogle steder for at bekæmpe rodukrudt.

Perioden med nogenlunde stabilt tørvejr ser ud til at fortsætte den kommende tid, og det åbner for muligheden for at etablere noget vårsæd/vekselsæd. Men er der noget om snakken i økologien?

I perioden 2021-2022 er der lavet otte forsøg med vårhvede, vårtriticale og vårrug. Fælles for forsøgene er, at de bekræfter de ting, der er blevet kendt som fordelene. Udbyttet bliver højere i kg, proteinindholdet falder, der kommer mindre ukrudt, og angreb af bygfluen bliver mindre.

I figur 1 er vist, hvordan udbytte i hkg pr. ha og proteinindholdet i tørstoffet fordeler sig i de fire afprøvede sorter.

Figur 1
Figur 1. Kilde: ØkologiRådgivning Danmark

Forskellen i udbyttet for vårhvedesorterne ligger på 16-17 hkg pr. hektar. I triticalene er der 23 hkg til forskel, og i rugen er forskellen mindst på ca. 12 hkg pr. hektar. Kigges der på proteinindholdet, er forskellen 2,4 pct. i vårhvederne, 2 pct. i triticalen og 1,2 i rugen.

Især i hveden har dette betydning, da den forårssåede hvede har opnået kravet til brødhvede, mens den efterårssåede, ikke kommer i nærheden. Merudbyttet skal derfor kunne betale for den potentielle mindre afregningspris.

Figur 2
Figur 2. Grafik: ØkologiRådgivning Danmark

I figur 2 er vist, hvordan ukrudtsdækningen i afgrøderne fordeler sig, og i hvor høj grad bygfluen har angrebet afgrøden.

Resultatet af forsøgene bekræfter den kendte viden, sen såning i efteråret giver markant mindre ukrudt, og angreb af bygfluen er stort set ikke eksisterende. Især angreb af bygfluen kan i nogle områder gøre det umuligt at dyrke vårhvede. Vil man derfor gerne dyrke hvede, kan løsningen være at etablere en vekselhvede nu.

Efterårssået vårsæd kan være et alternativ til almindelig vintersæd, men det vigtige at huske på ikke at komme for tidligt ud, hvis man vælger at prøve det.

Hvis afgrøden etableres for tidligt, kan den nå at blive for kraftig inden vinteren, og det vil give en større risiko for, at afgrøden udvintrer. Da kalenderen nu siger d. 25/10, er vi kommet ind i vinduet, hvor etableringen kan begynde især i koldere egne.

Befinder man sig på en lunere lokalitet, kan det være fordelagtigt at vente med etableringen til begyndelsen eller midten af november.

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk kornforædler: Konventionelle kornsorter er ensartede. Det er skidt for biodiversiteten og vores ernæring

En af årsagerne til biodiversitetskrisen er, at vi dyrker for få forskellige afgrøder i landbruget, og at de er for ensartede. Det skaber både problemer i naturen og ernæringsproblemer, fordi vi kommer til at spise for ensidigt, mener Anders Borgen, der arbejder på at udvikle robuste kornsorter til økologien. Særligt én af hans sorter hitter hos surdejsentusiaster.

02-12-2024 9 minutter Planteavl,   Udbytte og jordbearbejdning

Jordnørd fik en aha-oplevelse, da han blev rådet til at lugte til jorden

For ti år siden fik Hervé Lognonné en aha-oplevelse, da han besøgte en køkkenhave. Det ændrede fuldstændig hans syn på, hvordan man vurderer, om jorden er sund, og han advarer mod den gængse måde at dyrke jorden på i dag.

26-11-2024 12 minutter Regenerativt landbrug,   Jordfrugtbarhed

Dit økologiske æble kan snart blive dyrket med hjælp fra myrer

Myren kan blive et værdifuldt nyttedyr i den økologiske frugtproduktion, da de bekæmper både plantesygdomme og jager skadedyr. Et nyt projekt skal nu udvikle metoder til at integrere skovmyrer i plantager.

26-11-2024 4 minutter Nyttedyr,   Frugt, bær, grønt,   Forskning