Annonce
Annonce
Nu nærmer datoen sig: Køer fra Thise Mejeri skal ikke længere have soja
Fra 1. oktober 2022 er det slut med at fodre med soja hos andelshaverne hos Thise. I stedet skal der fodres med dansk eller europæisk produceret foder som for eksempel hestebønner.

"Når man brænder regnskov af for at få plads til kvæg og soja, er det forbundet med en meget stor klimabelastning. Den bedste måde, vi kan hjælpe med at bevare de områder, er, at vi lader være med at efterspørge det," siger Poul Pedersen, adm. direktør for Thise Mejeri. Foto: Jakob Brandt
Om få uger er det slut med at fodre køer fra Thise Mejeri med soja.
Andelshaverne stopper nemlig med fodring af soja fra oktober 2022. Den oprindelige plan var ellers, at overgangen fra den soja-fri fodring skulle ske 1. oktober 2023, men sidste år valgte andelshaverne at fremrykke skæringsdatoen med et år. Thise forklarer, at positive resultater har fremskyndet soja-stoppet:
”Erfaringerne fra de enkelte gårde har gennemgående været meget positive. Med skyldig hensyntagen til sikkerheden for foderforsyningen blev det på mødet besluttet, at det foder, som man eventuelt indkøber, ikke nødvendigvis skal være dansk, men af europæisk oprindelse,” skriver Thise på sin hjemmeside.
De positive erfaringer stammer fra et pilotprojekt, der blev sat i verden i 2020. Siden starten af 2021 har 32 ud af 75 andelshavere været frontløbere i pilotprojektet, hvor et samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter skulle undersøge reduktionen eller ophøret med brug af soja i foderet.
Soja og fældet regnskov
Og med ophøret af sojafodring og fokus på dansk eller europæisk dyrket foder understreger Thise ønsket om at tage ansvar for egne negative klimapåvirkninger:
”Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser. Nu tager Thise ansvar for sin del af denne udfordring. Endda lidt før end vi selv havde turdet tro på,” står der på mejeriets hjemmeside.
Soja udgør en stor andel af foderet til danske husdyr, men da det ikke er optimalt at dyrke i vores hjemlige klima, importeres det blandt andet fra Sydamerika på bekostning af regnskovsområder, som fældes for at give plads til dyrkningen.
"Når man brænder regnskov af for at få plads til kvæg og soja, er det forbundet med en meget stor klimabelastning. Den bedste måde, vi kan hjælpe med at bevare de områder, er, at vi lader være med at efterspørge det," siger Poul Pedersen, adm. direktør for Thise Mejeri, til dr.dk.
Flere artikler fra samme sektion
Regenerativt jordbrug: Tre bud på hvordan man forstyrrer jorden mindst muligt
FAGLIGT TALT: Her er tre bud på, hvordan økologer kan bearbejde jorden efter de regenerative principper med minimal forstyrrelse og samtidig opnå kontrol med rodukrudt.
Innovationscenter vil dokumentere klimaaftrykket fra økologiske husdyr
Økologisk husdyrproduktion er kendetegnet ved mere græs og flere efterafgrøder i sædskiftet, færre dyr pr. hektar, en lavere mængde tildelt gødning, mindre foderimport og dyr på græs. Alle disse forhold kan have betydning for klimabelastningen fra produktionen.
De økologiske dyr står klar ved dørtrinnet - men nu frygter økologer for ulveangreb
I disse dage kommer økologiske dyr atter ud under åben himmel, men ulvens tilstedeværelse har i stigende grad vakt bekymring hos en række økologer med kvæg og får. De er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig, hvis der er en ulv i nærheden.