Annonce

Annonce

Portræt af Poul Pedersen, direktør på Thise Mejeri

"Når man brænder regnskov af for at få plads til kvæg og soja, er det forbundet med en meget stor klimabelastning. Den bedste måde, vi kan hjælpe med at bevare de områder, er, at vi lader være med at efterspørge det," siger Poul Pedersen, adm. direktør for Thise Mejeri. Foto: Jakob Brandt

Nu nærmer datoen sig: Køer fra Thise Mejeri skal ikke længere have soja

Fra 1. oktober 2022 er det slut med at fodre med soja hos andelshaverne hos Thise. I stedet skal der fodres med dansk eller europæisk produceret foder som for eksempel hestebønner.

Om få uger er det slut med at fodre køer fra Thise Mejeri med soja.

Andelshaverne stopper nemlig med fodring af soja fra oktober 2022. Den oprindelige plan var ellers, at overgangen fra den soja-fri fodring skulle ske 1. oktober 2023, men sidste år valgte andelshaverne at fremrykke skæringsdatoen med et år. Thise forklarer, at positive resultater har fremskyndet soja-stoppet:

”Erfaringerne fra de enkelte gårde har gennemgående været meget positive. Med skyldig hensyntagen til sikkerheden for foderforsyningen blev det på mødet besluttet, at det foder, som man eventuelt indkøber, ikke nødvendigvis skal være dansk, men af europæisk oprindelse,” skriver Thise på sin hjemmeside.

De positive erfaringer stammer fra et pilotprojekt, der blev sat i verden i 2020. Siden starten af 2021 har 32 ud af 75 andelshavere været frontløbere i pilotprojektet, hvor et samarbejde med fodrings- og planteavlskonsulenter skulle undersøge reduktionen eller ophøret med brug af soja i foderet.

Soja og fældet regnskov

Og med ophøret af sojafodring og fokus på dansk eller europæisk dyrket foder understreger Thise ønsket om at tage ansvar for egne negative klimapåvirkninger:

”Afhængig af opgørelsesmetode anslås det, at klimabelastningen fra den importerede soja svarer til en tredjedel af dansk landbrugs samlede udledninger af drivhusgasser. Nu tager Thise ansvar for sin del af denne udfordring. Endda lidt før end vi selv havde turdet tro på,” står der på mejeriets hjemmeside.

Soja udgør en stor andel af foderet til danske husdyr, men da det ikke er optimalt at dyrke i vores hjemlige klima, importeres det blandt andet fra Sydamerika på bekostning af regnskovsområder, som fældes for at give plads til dyrkningen.

"Når man brænder regnskov af for at få plads til kvæg og soja, er det forbundet med en meget stor klimabelastning. Den bedste måde, vi kan hjælpe med at bevare de områder, er, at vi lader være med at efterspørge det," siger Poul Pedersen, adm. direktør for Thise Mejeri, til dr.dk.

Flere artikler fra samme sektion

Samdyrkning kan være løsningen på den største udfordring med linser

Samdyrkning af linser og havre viser gode takter i årets forsøgsparceller. Havren lader til at lægge en god dæmper på ukrudt og linsers lejetendens.

22-09-2022 5 minutter Bælgfrugter,   Plantebaserede fødevarer

Søren Just udfaser soja med Thise: »Det er vigtigt, at vi tager ansvar«

Søren Lundager Just driver Skordalsris nær Herning sammen med sin kone Louise. Her har de 240 Dansk Sortbrogede malkekøer. Køerne producerer 2,8 millioner kg mælk om året – og det er helt uden brug af soja.

21-09-2022 4 minutter Foder,   Bæredygtighed,   Mejeri,   Kvæg

Generationsskifte: Husk også at tænke 30 år frem

Hvor ser du dig selv om 30 år? Det er et af de spørgsmål, man bør overveje, når man vil overtage en bedrift. Det fortalte chefkonsulent Jens Peter Hermansen til et arrangement på Sdr. Klejnstrup, der stod i generationsskiftets tegn.

21-09-2022 3 minutter Generationsskifte