Soja får måske plads på de danske marker i fremtiden

Forædlere er nu i gang med at afprøve soja-sorter under danske og svenske forhold. På sigt kan sojabønner måske dyrkes i større skala herhjemme.

16. august 2022
Læsetid: 2 minutter
Soja
Udsæden af sojabønner skal podes med bakterier for at fremme bælgplantens kvælstoffiksering, ligesom man kender det fra lupin. På billedet ses unge soja-planter i en økologisk forsøgsparcel i Tyskland. Foto: Malthe Karstensen

For 40 år siden havde man ikke udbredt succes med at dyrke majs herhjemme. I dag er historien en anden, hvilket til dels skyldes ændringer i klimaet, men også i høj grad, at man har forædlet sig frem til majssorter, der kan klare sig under de danske vejrforhold.

Nu kan historien måske gentage sig med sojabønner. I hvert fald er forædlere fra Saaten-Union optimistiske i forhold til, om soja kan dyrkes i større skala herhjemme på sigt.

Det skriver Landbrugsavisen.dk.

”Vi har forædlere, som udvikler nye sorter af sojabønner. I år afprøver vi sorter i Danmark og Sverige for at se, om der er basis for at udvikle et marked for dyrkning af sojabønner længere nordpå,” siger Jens-Ole Dalum Nielsen, area manager for Saaten-Union i Danmark, til Landbrugsavisen.

På mange måder stiller soja samme dyrkningsmæssige krav som majs. Bl.a. skal afgrøden sås med en jordtemperatur på 8-10 grader med udsigt til mildt og varmt vejr, og sæsonen skal byde på en tilstrækkelig mængde af de såkaldte majsvarmeenheder for at nå modenhed.

En udfordring med sojadyrkning i Danmark er dog især, at dagslængden er længere her end i f.eks. Sydeuropa, hvilket for sojaplanten medfører en mere vegetativ vækst, hvor den i mindre grad sætter bælge.

I 2020 blev soja desuden afprøvet i de økologiske landsforsøg, hvilket skete med blandet succes på forskellige lokationer rundt om i landet. Ved Østerlars blev afgrøden fuldstændig ædt af fugle ved fremspiring, mens man ved Odder kunne høste hele 42,2 hkg pr. ha i renbestand. Det skete dog med en meget sen høst d. 6. november.