Annonce

Annonce

Soja

Udsæden af sojabønner skal podes med bakterier for at fremme bælgplantens kvælstoffiksering, ligesom man kender det fra lupin. På billedet ses unge soja-planter i en økologisk forsøgsparcel i Tyskland. Foto: Malthe Karstensen

Soja får måske plads på de danske marker i fremtiden

Forædlere er nu i gang med at afprøve soja-sorter under danske og svenske forhold. På sigt kan sojabønner måske dyrkes i større skala herhjemme.

For 40 år siden havde man ikke udbredt succes med at dyrke majs herhjemme. I dag er historien en anden, hvilket til dels skyldes ændringer i klimaet, men også i høj grad, at man har forædlet sig frem til majssorter, der kan klare sig under de danske vejrforhold.

Nu kan historien måske gentage sig med sojabønner. I hvert fald er forædlere fra Saaten-Union optimistiske i forhold til, om soja kan dyrkes i større skala herhjemme på sigt.

Det skriver Landbrugsavisen.dk.

”Vi har forædlere, som udvikler nye sorter af sojabønner. I år afprøver vi sorter i Danmark og Sverige for at se, om der er basis for at udvikle et marked for dyrkning af sojabønner længere nordpå,” siger Jens-Ole Dalum Nielsen, area manager for Saaten-Union i Danmark, til Landbrugsavisen.

På mange måder stiller soja samme dyrkningsmæssige krav som majs. Bl.a. skal afgrøden sås med en jordtemperatur på 8-10 grader med udsigt til mildt og varmt vejr, og sæsonen skal byde på en tilstrækkelig mængde af de såkaldte majsvarmeenheder for at nå modenhed.

En udfordring med sojadyrkning i Danmark er dog især, at dagslængden er længere her end i f.eks. Sydeuropa, hvilket for sojaplanten medfører en mere vegetativ vækst, hvor den i mindre grad sætter bælge.

I 2020 blev soja desuden afprøvet i de økologiske landsforsøg, hvilket skete med blandet succes på forskellige lokationer rundt om i landet. Ved Østerlars blev afgrøden fuldstændig ædt af fugle ved fremspiring, mens man ved Odder kunne høste hele 42,2 hkg pr. ha i renbestand. Det skete dog med en meget sen høst d. 6. november.

Flere artikler fra samme sektion

Mangel på økologisk udsæd

Der er mangel på økologisk udsæd dette forår, og for flere arter er der udsolgt af økologisk såkorn. Det gælder bla. havre og vårbyg. På den baggrund har Landbrugsstyrelsen ændret klassifikationen for flere arter til ”Til bekræftelse” i OrganicXseeds (OXS).

22-03-2024 3 minutter

Ny metode til grødeskæring kan være til gavn for både miljø og landmænd

Gennem et stort forskningsprojekt lavet på 65 strækninger i fynske vandløb i samarbejde med 130 lodsejere, er det fundet en ny grødeskæringsmetode, der både er til gavn for miljøet og lodsejernes afvandingsinteresser.

21-03-2024 3 minutter

Sådan lagrer du kulstof og skaber en mere frugtbar jord

FAGLIGT TALT: Jorder, hvor man arbejder med at lagre kulstof, kommer ind i en positiv spiral, som gradvist gør dem mere robuste over for klimapåvirkninger og i stand til at afbøde virkningerne af ekstrem nedbør og tørke på planter.

14-03-2024 4 minutter Fagligt talt,   Jordfrugtbarhed,   ØkologiRådgivning Danmark