Annonce
Annonce
Soja får måske plads på de danske marker i fremtiden
Forædlere er nu i gang med at afprøve soja-sorter under danske og svenske forhold. På sigt kan sojabønner måske dyrkes i større skala herhjemme.

Udsæden af sojabønner skal podes med bakterier for at fremme bælgplantens kvælstoffiksering, ligesom man kender det fra lupin. På billedet ses unge soja-planter i en økologisk forsøgsparcel i Tyskland. Foto: Malthe Karstensen
For 40 år siden havde man ikke udbredt succes med at dyrke majs herhjemme. I dag er historien en anden, hvilket til dels skyldes ændringer i klimaet, men også i høj grad, at man har forædlet sig frem til majssorter, der kan klare sig under de danske vejrforhold.
Nu kan historien måske gentage sig med sojabønner. I hvert fald er forædlere fra Saaten-Union optimistiske i forhold til, om soja kan dyrkes i større skala herhjemme på sigt.
Det skriver Landbrugsavisen.dk.
”Vi har forædlere, som udvikler nye sorter af sojabønner. I år afprøver vi sorter i Danmark og Sverige for at se, om der er basis for at udvikle et marked for dyrkning af sojabønner længere nordpå,” siger Jens-Ole Dalum Nielsen, area manager for Saaten-Union i Danmark, til Landbrugsavisen.
På mange måder stiller soja samme dyrkningsmæssige krav som majs. Bl.a. skal afgrøden sås med en jordtemperatur på 8-10 grader med udsigt til mildt og varmt vejr, og sæsonen skal byde på en tilstrækkelig mængde af de såkaldte majsvarmeenheder for at nå modenhed.
En udfordring med sojadyrkning i Danmark er dog især, at dagslængden er længere her end i f.eks. Sydeuropa, hvilket for sojaplanten medfører en mere vegetativ vækst, hvor den i mindre grad sætter bælge.
I 2020 blev soja desuden afprøvet i de økologiske landsforsøg, hvilket skete med blandet succes på forskellige lokationer rundt om i landet. Ved Østerlars blev afgrøden fuldstændig ædt af fugle ved fremspiring, mens man ved Odder kunne høste hele 42,2 hkg pr. ha i renbestand. Det skete dog med en meget sen høst d. 6. november.
Flere artikler fra samme sektion
Ingen genveje til flotte økojordbær: ”De skal luges i bund i foråret”
En jordbæravler i Norddjurs er en af de økologiske jordbæravlere, der holder stand trods en generel nedgang i branchen. Jordbæravler Dennis Weigelt Pedersen er samtidig planterådgiver i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med ’hands-on’ erfaring fra egen avl. Her er hans bud på, hvordan man sikrer en stabil afgrøde.
Den 22-årige grisehvisker kan stadig lære sin snart 60-årige far noget om grise
Mathilde Munch har lært sin far meget om dyrevelfærd, selv om han har haft griseproduktion i over 25 år. Hun har et helt særligt blik for dyrene, mener hendes forældre.
15 års erfaring har bekræftet husdyrekspert i, at grise sætter pris på en høflig tone
Omsorg for grisene og naturlige forhold giver gode vilkår for, at relationen mellem landmand og dyr trives, men der er også dilemmaer i den økologiske produktion. Heldigvis er der fremskridt i arbejdet med at løse det formentlig største dilemma: Pattegrise, der dør i farehytterne.