Annonce

Annonce

Christian Larsen står foran sin traktor

På Dragebjerg er der i 2022 planlagt 190 ha med efterafgrøder, hvoraf langt størstedelen af dem er frivillige efterafgrøder, der skal opbygge kvælstof. Christian Larsen planlægger at så en blanding af rød- og hvidkløver, og metoden og tidspunktet er afgørende for hans måde at dyrke efterafgrøderne på. Foto: Økologisk Landsforening

Det er slut med sort jord: Fremtidens marker er grønne året rundt

Økolog Christian Larsen driver det 420 ha store landbrug Dragebjerg nær Slagelse. Her dyrker han blandt andet korn, bælgsæd og raps, men det er ikke kun de velkendte afgrøder, der fylder på markerne. Christian Larsen sår nemlig også flere og flere efterafgrøder – både for klimaet og sin egen skyld.

På Dragebjerg har Christian Larsen grønne marker næsten hele året. Han afpudser og pløjer, så sent han kan komme til det, og lader efterafgrøderne gro så længe som muligt. Og det er helt efter bogen, forklarer Dennis Weigelt Pedersen, konsulent ved Innovations-center for Økologisk Landbrug:

”Hvis alternativet til efterafgrøden er sort jord hele vinteren, så udnytter vi fotosyntesen en større del af året med efterafgrøden og binder herved mere kulstof i plantemassen og dermed også i jorden. Derudover bliver de næringsstoffer, som efterafgrøden har op-taget, lettere tilgængelige for den kommende afgrøde. Det er nemlig i mange tilfælde lettere for afgrøden at optage næringsstoffer fra en nedbrudt plante end direkte fra jorden.”

Han tilføjer:

”Det giver altså både en gevinst for klimaet og for sædskiftet. Der hvor vi ikke kan have salgsafgrøder i økologien, skal vi i stedet have efterafgrøder.”

Skårlægger hvert år

Om Dragebjerg

  • 420 ha med korn, bælgsæd og raps
  • 190 ha med efterafgrøder
  • Reduceret kvælstofnorm på 65kgN/ha
  • JB-3-4 op til JB-7-8
  • Ingen husdyr

I 2022 har Christian Larsen planlagt 190 ha med efterafgrøder, hvoraf langt størstedelen af dem er frivillige efterafgrøder, der skal opbygge kvælstof. Han planlægger at så en blanding af rød- og hvidkløver, og metoden og tidspunktet er afgørende for hans måde at dyrke efterafgrøderne på:

”Ved strigling af afgrøden sår jeg, samtidig med at jeg strigler. Vi var lidt bange for, at rødkløveren ville blive for kraftig, og derfor såede vi 0,5 kg rødkløver og 1,5 kg hvidkløver. At bruge striglingen til etableringen er en god måde at gøre det på, og det fungerer fint for mig. Jeg kan så otte hektar i timen med den stjernestrigle, jeg har, så det går hurtigt,” fortæller Christian Larsen.

For at sikre at høsten ikke bliver udfordret af efterafgrøderne på markerne, skårlægger Christian Larsen derudover hvert år en del korn med sin egen skårlægger. Det gør han dels for at lette høsten, hvis efterafgrøden er blevet meget kraftig, dels for at få startet høsten tidligt.

Udnyt muligheden

”Det var især kulstofbindingen og det at kunne få en bedre jord, der tiltrak mig i forhold til at dyrke flere frivillige efterafgrøder. Og så er der jo kommet nogle lovkrav, som vi skal følge. Man kan vælge at være sur over dem, eller så kan man forsøge at udnytte dem bedst muligt og få noget fornuftigt ud af det. Jeg håber, at vi får en bedre jord at arbejde med på grund af efterafgrøderne,” pointerer Christian Larsen og tilføjer:

”Vi sår for eksempel også ekstra olieræddike, og den er jo super god til at få samlet næringsstoffer op helt nede fra dybderne og gøre dem tilgængelige i de øvrige jordlag.”

Og netop efterafgrødernes rødder spiller en særlig rolle for klimaet, fortæller Dennis Weigelt Pedersen:

”Ved at have et bredt udsnit af planter får man et bedre overjordisk plantedække. Og

under jorden er det det samme, fordi planterødder er vidt forskellige i form og vækstmønstrer. Ved at have forskellige former for rødder kan jorden bedre afsøges for næringsstoffer i et større underjordisk område. Dermed minimeres udvaskningen af næringsstoffer. Det betyder, at denitrifika-tionen mindskes, og derved udledes der mindre lattergas i naturen.”

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg