Annonce

Annonce

En kokasse i græsset

Flere hundrede insekter er helt eller delvist afhængige af lort på marken. Foto: Colourbox

Der mangler kokasser på marken

Flere end 450 insektarter er helt eller delvist afhængige af kokasserne på marken. Det er vigtigt, at kokasserne er medicinfri.

Det er ikke kun naturpleje, som græssende kvæg bidrager positivt til biodiversiteten med - også deres kokasser på en almindelig omdriftsmark har en gavnlig effekt for flere hundrede arter.

»Når man kigger på en kokasse, tænker de fleste nok: Dér er noget affald. Men så snart koen har smidt det, danner der sig en helt ny verden her. En hel række biller er superafhængige af den her lort,« siger biolog Bo Levesen til magasinet Økologisk, der netop er udkommet til Økologisk Landsforenings medlemmer.

Markskarnbasserne er et eksempel på liv, man finder på en græsmark med kokasser om sommeren. Møbgillerne er ofte allerede aktive sidst på vinteren, og derfor er det ifølge Bo Levesen vigtigt, at køerne kommer på græs så tidligt på året som muligt. Faktisk så han helst, at de kom på græs allerede i februar.

Medicinrester dræber liv

Ifølge rapporten ’Insekters tilbagegang’ fra 2020 anses godt 450 møglevende insekter for at være helt eller delvist afhængige af gødning på et tidspunkt i deres liv. Møgbillerne er særdeles vigtige for omsætningen af gødningen og for stofomsætningen i jorden, hvilket er med til at lagre kulstof stabilt i jorden. De voksne biller er desuden vigtige for insektædende, sjældne fugle som kirkeugler og hvide storke.

Insektlivet knyttet til lort har det dog svært ligesom mange andre plante- og dyrearter, fortæller medforfatter på rapporten Beate Strandberg:

»De insekter, der er knyttet til kokasser, er helt sikkert hårdt ramte. Helt oplagt fordi vi har meget færre dyr på markerne, end vi havde tidligere. Den helt store årsag er, at hovedparten af vores kreaturer er kommet på stald. For at sige det lige ud, så er der mangel på lort ude i landskabet,« siger hun og understreger, at det set fra biodiversitetens vinkel er en klar fordel, at de økologiske køer kommer på græs.

Af rapporten fremgår det dog også, at ormemidler, som landmænd giver køerne mod parasitter, gør kokasserne til dårlige bosteder, fordi medicinrester slår billernes larver ihjel. Bo Levesen råder derfor til, at man kun behandler køerne om vinteren, hvor billerne er i dvale.

Flere artikler fra samme sektion

Niårigt studie konkluderer: Vær klimasmart og dyrk flerårige afgrøder

Dyrkning af flerårige afgrøder kan være en lovende løsning for danske landmænd til at sikre en klimavenlig produktion uden at gå på kompromis med markens samlede udbytte eller jordens frugtbarhed. Det viser en ny undersøgelse fra Aarhus Universitet.

26-04-2024 3 minutter Planteavl,   Efterafgrøder,   Forskning,   Klima

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ