Annonce

Annonce

En flok høner går i noget bevoksning

I et forsøg på at undgå de mange frakturer på brystbenene hos æglæggende høns, vil ægpakkeriet Duelund ændre på lysforholdene i stalden, så hønsene bliver større, inden de begynder at lægge æg. Arkivfoto: Tina Bøje Clausen

Coop og Dueholm vil mindske antallet af frakturer hos økologiske høns

Otte ud af ti æglæggende høns har frakturer på brystbenet, og det er ikke acceptabelt, mener Coop, der sammen med leverandøren af økologiske æg Dueholm nu vil teste en ny metode, der er mere skånsom for hønsene.

Forskere fra Københavns Universitet afslørede i forrige uge, at hønerne i landbruget bliver så pressede, at ca. 85 pct. af dem render rundt med brud på brystbenet, og at skaderne formentlig opstår, fordi hønen er for lille, når den begynder at lægge æg.

Derfor vil Dueholm nu forsøge at udsætte æglægningstidspunktet med to uger ved at ændre i lysprogrammet, så hønsene når at vokse sig større, inden de begynder at lægge æg, fortæller Rolf Poulsen, der er direktør hos det jyske ægpakkeri Dueholm, som leverer økologiske æg til Coop.

”Det er nok ikke en løsning, der fjerner problemet hundrede procent, men vi kan på den anden side ikke bare vente på, at der kommer en løsning. Vi er nødt til at prøve noget af det, som forskerne peger på,” siger Rolf Poulsen i en pressemeddelelse fra Coop.

CSR-chef hos Coop, Thomas Roland, er godt tilfreds med, at problemet, som forskerne pegede på, allerede nu fører til handling hos producenten.

”Det er helt afgørende, at alle, der kan gøre noget ved problemet, forsøger at gøre noget. Og jeg er tilfreds med at vores leverandør af økologiske æg anerkender problemstillingen og allerede nu ændrer i produktionen i håb om at finde nye løsninger,” siger Thomas Roland.

Dueholm er klar til at gå i gang med forsøget ved opstart af næste besætning.

Flere artikler fra samme sektion

Potentialet for at øge de økologiske udbytter er stort

ANALYSE: Kvælstof bestemmer den største del af de økologiske udbytter, og det er oftest den begrænsende ressource i en økologisk markplan. Fravær af pesticider koster også udbytter i en direkte sammenligning med konventionel planteavl. Det økologiske greb er at udmønte de grundlæggende økologiske principper til praktisk landmandskab, krydret med nye metoder og teknologier.

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima