Annonce

Annonce

Et udendørs motionsareal er en måde at give køer mere plads på om vinteren, hvor de ikke kan komme på græs. Køerne benytter det flittigt, viser erfaringerne. Foto: Iben A. Christiansen

Arla vil have tre hjerter på øko-mælken

Fra 1. januar 2021 giver Arla en lille ekstra femøre pr. kg mælk til leverandører, der giver køerne mere plads. Det er første skridt på vejen mod tre velfærdshjerter på mejeriets øko-mælk.

Arla barsler nu med tiltag, der skal lægge et ekstra lag dyrevelfærd på virksomhedens økologiske mælk. I en meddelelse til rådgivere og andelshavere trækker mejeriet linjerne op for en udvikling over de kommende år, der med virksomhedens egne ord skal sikre, 'at øko-kategorien fortsat er relevant og unik for forbrugerne'.

Et af målene er, at al økologisk Arla-mælk fra 2025 kan få tre hjerter i statens mærkeordning for dyrevelfærd. Det forudsætter otte kvadratmeter pr. ko i stalden, hvilket er to mere, end økologireglerne kræver. Frem til 2025 får mælkeproducenter, der frivilligt giver køerne den ekstra plads, 0,6 eurocent pr. kg mælk. Det svarer til ca. 4,5 øre.

Finn Tang, der er formand for mælkeproducenterne i Økologisk Landsforening, hilser tiltaget velkommen.

"Det er et naturligt skridt set i lyset af, at statens velfærdsmærke er udformet, så økologisk mælk kun kan få to hjerter. Det generer også mig, at økologien ikke krediteres mere i ordningen, og Arlas tidshorisont på fem år, synes jeg, er rimelig", siger Finn Tang, der selv er Arla-leverandør.

Ikke alle har ekstra kvadratmeter i stalden, de kan inddrage, og det er dyrt både at bygge til og at skære antallet af køer ned. Kvæg- og dyrevelfærdskonsulent Iben A. Christiansen, Økologisk Landsforening, anbefaler i disse tilfælde en tredje mulig vej – et areal til vintermotion uden for stalden.

"Erfaringerne med udendørs motionsarealer i tilknytning til stalden er gode. Køerne bruger det flittigt, og det giver mere ro i stalden fordi, blandt andre urolige køer i brunst trækker udenfor," fortæller Iben Christiansen, som tidligere har ledet et projekt om netop motionsarealer til malkekøer.

Det er der kommet faktabladet 'Motionsarealer til malkekøer' ud af med gode råd om udformning og konkrete anvisninger i forhold til miljø og myndighedsbehandling. Motionsarealer er også en anbefaling i Økologisk Landsforenings katalog over indsatser for bedre dyrevelfærd.

Fra 1. januar 2022 sætter Arla yderligere krav i kraft. Køerne skal på græs mindst 150 dage om året - en 'gammel' regel, som mange kender fra tidligere, men som for en del år siden blev afløst af afgræsning mellem 15. april og 1. november, når vejr og marker tillader det. Alle køer og ungdyr skal tillige have adgang til kobørster eller lignende, som kan forbedre dyrenes muligheder for hudpleje. Kravet er en del af de økologiske brancheanbefalinger, som mælkeproducenterne allerede følger.

2022 træder desuden et klima- og biodiversitetsprogram i kraft, som indebærer vurderinger og planer for større biodiversitet, klimatiltag og forbedring af jordfrugtbarheden. De nærmere retningslinjer er ikke fastsat. Det samme gælder et muligt krav om, at al foder skal indkøbes i Europa. Det er en standard, som i øjeblikket indføres hos Arlas britiske leverandører. Om det samme sker i Danmark og hvornår, er ikke besluttet, oplyser Arla til sine leverandører.

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet