Annonce

null

Dyrenes Beskyttelse: Dyrevelfærd bør være et verdensmål

Bæredygtig udvikling handler også om dyrevelfærd, mener Dyrenes Beskyttelse, som ønsker at emnet får mere opmærksomhed. Øko-formand er enig i, at dyrevelfærd er overset.

21. september 2020
Læsetid: 3 minutter
Grise bag tremmer

Dyrevelfærd bør være et verdensmål for sig selv, mener Dyrenes Beskyttelses direktør, Britta Riis med henvisning til FN's 17 verdensmål, hvor dyrevelfærd mangler. Foto: Colourbox

Øget dyrevelfærd bør være en integreret del af den bæredygtige udvikling i samfundet. Derfor bør dyrevelfærd også være et af FN's verdensmål for bæredygtig udvikling, mener Dyrenes Beskyttelse.

"Produktionsformer, der volder skade på dyr, biodiversitet og habitater, er ikke bæredygtige. Et system er bæredygtigt, hvis det er miljømæssigt sundt, økonomisk levedygtigt og socialt ansvarligt. Det er på høje tid, at vi mennesker indser, at vi er en del af naturen, og at vi må behandle dyrene med respekt og forståelse for, at vi er forbundne," skriver organisationens direktør, Britta Riis, i et indlæg på altinget.dk 

FN's verdensmål er formuleret i 17 overordnede mål med 169 underpunkter. Dyrenes Beskyttelse mener, at dyrevelfærd bør være et selvstændigt 18. mål.

"Dyrevelfærd er ikke kun et spørgsmål om et dyrs fysiske sundhed. Det er videnskabeligt bevist, at dyr er sansende væsener, som dermed både kan føle lidelse og velvære," skriver Britta Riis.

De nuværende bæredygtighedsmål, der blev nedfældet for fem år siden, bliver afløst om ti år, og da er det efter hendes mening vigtigt, at man prioriterer dyrevelfærd højere, så man på tværs af sektorer og niveauer kan samarbejde om at højne dyrevelfærd.

ØL-formand er enig i manglen

Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, mener også, at dyrevelfærd er overset i FN's verdensmål og påpeger, at økologiens principper bl.a. vedrører respekten for husdyr. Han er dog ikke sikker på, at løsningen er at gøre dyrevelfærd til et selvstændigt verdensmål - i stedet bør respekten for al liv være et verdensmål. 

"Skal dyrevelfærden gøres tydeligere i verdensmålene, mener jeg, at det er mere relevant at indskrive et princip om respekten for livet og alle levende væsner som klodens særkende og grundlaget for vores eksistens," siger han til Økologisk Nu. 

Han mener, at der mangler et supplement til FN's Verdenserklæring om Menneskerettigheder, som handler om rettigheder for al liv, hvilket kan danne grundlag for at revidere verdensmålene:

"Kun ved at sætte alle arter ind i en grundlæggende etik giver det mening at indskrive husdyrene mere specifikt. Britta Riis nævner mange gode grunde til det, som er helt i overensstemmelse med det, vi har beskæftiget os med som økologer i generationer, og som vi har efterstræbt i den økologiske praksis. Dyrene og livet skal med i verdensmålene, ja - men hvordan?"

Flere artikler fra samme sektion

Økologisk Landsforening har fået nyt forpersonskab

Bestyrelsen i Økologisk Landsforening har nu konstitueret sig. Den består af seks medlemmer, og en ny næstforperson.

04-04-2025 1 minutter Økologisk Landsforening

Ny politisk aftale skal styrke beskyttelsen af drikkevandet

Et bredt politisk flertal har indgået en aftale om at afsætte 190 mio. kr. i perioden 2026-2027 til beskyttelse af det danske drikkevand. Midlerne skal fordeles via Drikkevandsfonden, som blandt andet støtter omlægning til økologi og skovrejsning.

03-04-2025 3 minutter Drikkevand,   Politik

Efterspørgslen på økologi stiger - men arealet har lige taget det største dyk i 20 år

Sidste år bød på den største årlige tilbagegang i det økologiske areal siden 2004-2005. Det sker dog, samtidig med at efterspørgslen på økologi er stigende. Minister ærgrer sig over udviklingen.

03-04-2025 4 minutter Statistikker,   Forbrug