Annonce
Annonce
Fødevarevirksomheder og professionelle køkkener får nu mulighed for at afprøve danske økologiske bælgfrugter. De forpligter sig så til at give en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer de normalt anvender. Foto: Colourbox
Vil du teste danske bælgfrugter?
Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.
Stigende efterspørgsel på bælgfrugter er baggrunden for, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug har etableret et samarbejde med økologiske landmænd om at dyrke kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til testbrug.
Vi kan derfor nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.
Vi tilbyder
1-3 kg danskdyrkede kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til test-brug
11 forskellige sorter i alt
Råvaren har levnedsmiddelkvalitet, men er ikke fødevarekontrolleret eller garanteret glutenfri
Forventet levering ultimo 2022
I vurderer
Bestiller du en smagekasse, forpligter du dig til at give os en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer du normalt anvender
Innovationscenter for Økologisk Landbrug har udlagt parceller med bælgfrugter til konsum på Bornholm, Lolland og i Østjylland. Formålet er ikke kun at blive klogere på at dyrke bælgfrugterne men i mindst lige så høj grad at kortlægge smagen og undersøge, om der er særlige egenskaber ved danskdyrkede bælgfrugter i forhold til udenlandske. Hvis omstillingen til en mere klimavenlig tallerken med mindre kød og flere bælgfrugter skal lykkes, skal bælgfrugterne smage godt, understreger projektleder Inger Bertelsen:
”Det handler ikke kun om, hvordan den enkelte art eller sort smager. Vi vil rigtig gerne undersøge, om friskhed kan smages, og om den ændrer sig med tiden, der går, fra varen er høstet, til den er spist,” forklarer hun.
Den opgave er lagt i hænderne på Agnes Qvortrup, der er erfaren sensoriker – eller smagsdommer, om man vil, og den er ikke så ligetil endda.
”Det er nemmere at vurdere én bønne i forhold til en anden, men her skal bedømmelsen af en bønne sammenlignes med bedømmelsen af den samme bønne for en, to og tre måneder siden. Det er en svær øvelse,” siger Agnes Qvortrup.
Forud for selve testen går en kreativ proces, hvor hun beskriver de smagsnuancer, bælgfrugterne har. Når det er gjort, vurderes bælgfrugten på en skala fra 1 til 15 på hver af de valgte reference-ord.
Agnes Qvortrup sætter disse typiske smagsnuancer på bælgfrugterne:
Kikærter: brød, hasselnød, grønært og korn
Hestebønner: mineralsk, gær, kostald, svovl
Linser: blomster, mandel, græskar, honning
Gule ærter: majs, grønært, græs, kastanje
Smagekasser og smagstest er led i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
Har du spørgsmål til sorter, ønsker om større eller mindre mængder eller lignende, så kontakt Anna Borum, konsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug, på 2167 6533 eller abor@icoel.dk
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.