Annonce

Annonce

Forskellige bælgfrugter ligger i striber ved siden af hinanden

Fødevarevirksomheder og professionelle køkkener får nu mulighed for at afprøve danske økologiske bælgfrugter. De forpligter sig så til at give en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer de normalt anvender. Foto: Colourbox

Vil du teste danske bælgfrugter?

Innovationscenter for Økologisk Landbrug kan nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.

Stigende efterspørgsel på bælgfrugter er baggrunden for, at Innovationscenter for Økologisk Landbrug har etableret et samarbejde med økologiske landmænd om at dyrke kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til testbrug.

Vi kan derfor nu tilbyde fødevarevirksomheder og professionelle køkkener at afprøve danske økologiske bælgfrugter.

Vi tilbyder

  • 1-3 kg danskdyrkede kikærter, linser, ærter, lupiner og hestebønner til test-brug

  • 11 forskellige sorter i alt

  • Råvaren har levnedsmiddelkvalitet, men er ikke fødevarekontrolleret eller garanteret glutenfri

  • Forventet levering ultimo 2022

I vurderer

  • Bestiller du en smagekasse, forpligter du dig til at give os en vurdering af kvaliteten af de danskdyrkede råvarer, i forhold til de råvarer du nor­malt anvender

Innovationscenter for Økologisk Landbrug har udlagt parceller med bælgfrugter til konsum på Bornholm, Lolland og i Østjylland. Formålet er ikke kun at blive klogere på at dyrke bælgfrugterne men i mindst lige så høj grad at kortlægge smagen og undersøge, om der er særlige egenskaber ved danskdyrkede bælgfrugter i forhold til udenlandske. Hvis omstillingen til en mere klimavenlig tallerken med mindre kød og flere bælgfrugter skal lykkes, skal bælgfrugterne smage godt, understreger projektleder Inger Bertelsen:

”Det handler ikke kun om, hvordan den enkelte art eller sort smager. Vi vil rigtig gerne undersøge, om friskhed kan smages, og om den ændrer sig med tiden, der går, fra varen er høstet, til den er spist,” forklarer hun.

Den opgave er lagt i hænderne på Agnes Qvortrup, der er erfaren sensoriker – eller smagsdommer, om man vil, og den er ikke så ligetil endda.

”Det er nemmere at vurdere én bønne i forhold til en anden, men her skal bedømmelsen af en bønne sammenlignes med bedømmelsen af den samme bønne for en, to og tre måneder siden. Det er en svær øvelse,” siger Agnes Qvortrup.

Forud for selve testen går en kreativ proces, hvor hun beskriver de smagsnuancer, bælgfrugterne har. Når det er gjort, vurderes bælgfrugten på en skala fra 1 til 15 på hver af de valgte reference-ord.

Agnes Qvortrup sætter disse typiske smagsnuancer på bælgfrugterne:

  • Kikærter: brød, hasselnød, grønært og korn

  • Hestebønner: mineralsk, gær, kostald, svovl

  • Linser: blomster, mandel, græskar, honning

  • Gule ærter: majs, grønært, græs, kastanje

Smagekasser og smagstest er led i projektet Sunde og velsmagende bælgfrugter, der er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.

Har du spørgsmål til sorter, ønsker om større eller mindre mængder eller lignende, så kontakt Anna Borum, konsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug, på 2167 6533 eller abor@icoel.dk

Flere artikler fra samme sektion

Faldende salg udfordrer Friland

Både danske og udenlandske slagterier har de seneste uger meldt om kraftig nedgang i tilgangen af slagtesvin, og det er en udvikling som også kan mærkes hos Friland.

23-09-2022 3 minutter

Nye vegetariske kostråd skal hjælpe kantiner og skoler

Fødevareminister Rasmus Prehn (S) lancerer nu officielle vegetariske kostråd, som skal hjælpe perso-nalet i de professionelle køkkener på vej mod sundere og mere klimavenlige måltider.

22-09-2022 3 minutter Plantebaserede fødevarer

Produktion af buræg bliver forbudt i Danmark

Fra 2023 vil det blive forbudt at producere buræg i Danmark. De tilbageværende producenter får dog 12 år til at udfase produktionen.

22-09-2022 3 minutter Æg og fjerkræ,   Dyrevelfærd