Annonce

Annonce

En baby får mad med en ske

En af forfatterne til en ny undersøgelse fra USA råder forældre til at vælge økologisk babymad, hvis de vil undgå pesticider. Foto: Colourbox

USA: Næsten 40 pct. af testet babymad indeholder pesticidrester

Babymad med æbler, pærer, jordbær og blåbær havde de højeste rester af pesticider i en ny test. Organisationen bag undersøgelsen råder forældre til at købe økologiske produkter, hvis de vil undgå pesticidrester.

Næsten fire ud af 10 produkter (38 pct.) af konventionel babymad undersøgt i et nyt studie indeholdt rester fra mindst ét pesticid. Ingen af de økologiske produkter indeholdt pesticidrester.

Undersøgelsen, som blev udført af non-profit-organisationen Environmental Working Group (EWG), omfattede 73 produkter solgt i USA, og mange af produkterne indeholdt rester fra mere end ét pesticid. I alt identificerede EWG ni forskellige pesticider. Det var især produkter med æbler samt blåbær, pærer og jordbær, der indeholdt de højeste pesticidmængder.

Af de 73 produkter var 58 konventionelle og 15 økologiske. I 22 af de konventionelle produkter blev der fundet rester fra mindst ét pesticid. EWG fremhæver dog et lille lyspunkt i, at en del af de farligste pesticider, man fandt i et lignende studie i 1995, ikke var til stede i produkterne denne gang.

"Babyer og småbørn er særligt sårbare over for de risici, som pesticider i vores mad udgør - og mad er kilden til de fleste børns eksponering for pesticider," siger Sydney Evans, senioranalytiker hos EWG og medforfatter på den nye undersøgelse.

Hendes kollega Olga Naidenko anbefaler, at man vælger de økologiske produkter, hvis man vil undgå pesticidresterne.

Flere er tilladt i Danmark

Blandt de fundne pesticider var captan (fundet i 11 produkter), acetamiprid (i fem produkter) og fludioxonil (i fem produkter). De kan have forskellige negative sundhedseffekter, bl.a. er et mistænkt for at øge risikoen for kræft, mens et andet kan skade fosterets udvikling og immunforsvar samt være hormonforstyrrende.

De øvrige pesticider var pyrimethanil, der mistænkes for at skade reproduktionen, imidacloprid, der kan påvirke fosterets udvikling og skade både immunforsvaret og reproduktionen.

De pesticider, der blev fundet i færrest produkter, var chlorantraniliprol, dodin, methoxyfenozid og propiconazol, der blev fundet i mellem ét og to produkter. EWG oplyser dog til Økologisk Nu, at ingen af fundene overskred myndighedernes grænseværdier.

Både acetampiprid, fludioxonil, pyrimethanil, imidacloprid, dodin og propiconazol er godkendt til brug herhjemme, men captan og chlorantraniliprol er ikke tilladt. Økologisk Nu har ikke kunnet finde oplysninger om methoxyfenozid på det danske marked.

Herhjemme bliver der årligt lavet stikprøvekontrol af pesticidrester i konventionelle og økologiske fødevarer, herunder babymad. Den seneste rapport af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen fra fra december sidste år testede dog kun fire produkter af babymad; én økologisk og tre konventionelle. Her blev ikke fundet rester af pesticider.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion