Tv-producer forlod sit velbetalte job og gik planken ud som øko-iværksætter - så ramte modgangen

En konkurs stoppede ikke Marc Seerups vision for et grønnere fødevaresystem. Med sin virksomhed Økoskabet, et netværk af afkølede skabe, vil han gøre sæsonvarer til hverdagsmad for langt flere danskere.

12. september 2025
Læsetid: 6 minutter
Nærfoto af Marc Seerup, der står på pladsen til Food Festival i Aarhus
Marc Seerup arbejdede som tv-producer, da han besluttede sig for at sige sit job op og blive økolog - også hans kone Neel sagde sit job op. Foto: Maria Strøm Risbjerg

Journalistik er ikke gratis. Økologisk Nu bliver drevet med hjælp fra Økologisk Landsforenings medlemmer. Vil du bidrage til vores journalistiske arbejde, kan du blive medlem af foreningen. Så støtter du samtidig foreningens arbejde for mere og bedre økologi.

Det var langt fra drømmescenariet, da Økoskabet gik konkurs i efteråret 2024. Med midler fra forskellige investorer og egne penge havde Marc Seerup sat alt ind på at skabe et system, der kunne forbinde lokale producenter direkte med forbrugerne i de større byer.

Økoskabet var på vej til at give overskud, men et corona-lån trak tæppet væk under virksomheden, da krigen i Ukraine brød ud, og renten steg voldsomt.

Fra nogle 100.000 kr., der skulle have været betalt tilbage i renter over en årrække, blev det til flere millioner kr. I stedet for at fokusere på drift og udvikling handlede alt om at afvikle gæld. Til sidst blev det umuligt.

I dag har Marc Seerup genstartet virksomheden, som han beskriver som ”et bedre sted – ligesom jeg selv er det”. Og selvom han gerne ville have været konkursen foruden, er han taknemmelig for den læring, han kan tage med sig:

”Der sker ting, når man driver en virksomhed. Man tager nogle chancer. Det gælder om at komme bedst muligt videre, for du kan ikke skabe noget nyt uden at lave fejl.”

En brat opvågning

Det lå ikke ligefrem i kortene, at Marc Seerup – en med egne ord ”rapkæftet ung mand” fra Vestegnen – skulle ende som øko-iværksætter.

Han og hustruen Neel Seerup levede et liv i overhalingsbanen: han som succesfuld tv-producer, hun som bygningsingeniør. Arbejdet slugte al hans tid, og familien så ham sjældent.

På deres bryllupsrejse i New Zealand indså de, hvor galt det stod til, da de for sjov (men med alvor bag) diskuterede, hvornår de mon blev skilt. Beslutningen blev en anden: De sagde begge deres job op og byggede en gård på Amager. I dag driver de gartneriet Seerupgaard, hvor de dyrker økologiske grøntsager, mens Marc Seerup samtidig er fuldtidsiværksætter med Økoskabet.

”Hvis vi bare gjorde det for pengenes skyld, havde jeg fundet på noget andet. Vi gør det, fordi vi gerne vil se en ændring. Fordi vi brænder for det – og vi har sat alt ind på det,” siger han.

Hjemmebygget HTH-skab

Idéen til Økoskabet opstod, da parret begyndte at producere økologiske varer på gården. De oplevede, hvor svært det var at få afsat varerne: for langt for kunderne, for små partier til detailhandlen og for tidskrævende at stå på markeder. Nogle gange måtte de endda smide friske grøntsager ud.

Oprindeligt var skabene kun for de økologiske varer, som Marc og Neel Seerup producerede på deres gård, men konceptet er siden åbnet for alle producenter – også konventionelle
Oprindeligt var skabene kun for de økologiske varer, som Marc og Neel Seerup producerede på deres gård, men konceptet er siden åbnet for alle producenter – også konventionelle. Foto: Maria Strøm Risbjerg

Det måtte kunne gøres bedre.

Det første skab satte de op på deres egen grund; det var et ombygget HTH-skab med en tablet, som Marc Seerups ven havde programmeret. Kunderne bestilte online på forhånd, og familien kunne nøjes med at høste det, der allerede var solgt. Dermed sparede de tid, undgik spild og kunne fokusere på dyrkning og formidling.

I dag findes der 12 'økoskabe' rundt i København, og otte mere er på vej. Virksomheden står for drift og opsætning og udlejer skuffer til producenter. Ambitionen er, at skabene på sigt kan udbredes til hele landet og blive et reelt alternativ til supermarkedet.

Vil være et alternativ til supermarkedet

Bag Økoskabet ligger en større vision om at ændre den måde, vi ser på fødevarer, og gøre lokal produktion mere tilgængelig for almindelige mennesker.

Oprindeligt var skabene kun for de økologiske varer, som Marc og Neel Seerup producerede på deres gård, men konceptet er siden åbnet for alle producenter – også konventionelle.

”Jo større en ændring, vi kan lave, jo bedre. Og jo nemmere vi kan gøre det for andre, jo større chance er der for, at vi kan ændre fødevaresystemet og få mere lokal produktion ind. Og forhåbentlig mere økologi,” forklarer han.

Han håber dermed på at tilbyde et alternativ til supermarkederne, hvor man kan købe friske varer i sæson frem for jordbær i december.

”Supermarkeder kan mange ting, men vi vil arbejde med årstiderne og tilbyde noget sundere og friskere.”

Næste skridt: Jylland

For Marc Seerup handler iværksætteri ikke kun om succes, men også om at turde dele modgangen:

”Husk at dele modgang lige så meget som du deler medgang. Man lærer meget mere af modgang. Det er tit i modgang, du finder de fedeste løsninger."

Han ved, at det kan være svært at stå frem med problemer – frygten for at skræmme investorer væk er reel. Men i mange andre lande ses det som en styrke, når iværksættere har været gennem konkurser og lært af det.

”I vores tilfælde var det ikke forretningen, der ikke fungerede – det var lånet. Men vi har hele vejen igennem gjort alt, hvad vi kunne, for at gøre det ordentligt. Vi rendte ikke bare fra regningen. Vi købte faktisk virksomheden tilbage for 800.000 kr. og betalte de fleste kreditorer ud. Derfor kan jeg stadig se mig selv i spejlet. Det er ikke succeserne, der viser, om du kan drive en virksomhed – det er, hvordan du kommer igennem problemerne.”

Den forgangne weekend deltog Marc Seerup og hustruen Neel Seerup på årets Food Festival i Aarhus for at gøde jorden for konceptet i Jylland. De ser både en stærk forbrugerinteresse og en koncentration af producenter i det østjyske, der kan levere til både Aarhus og København. De vurderer, at 15 skabe vil være nok til at dække behovet i hele Aarhus. Men timingen afhænger af samarbejdspartnere, kommunal godkendelse og nye investeringer, forklarer de.