Annonce

Annonce

Tallerken med linse bolognese

Selv om flere er begyndte at lave retter som linselasagne, efterlyser mange danskere stadig inspiration til at gå den grønne vej i køkkenet. Men der er masser af hjælp at hente, hvis de går på nettet. Foto: Arla

Tre ud af ti danskere er blevet bedre til at lave vegetarretter

Grønne versioner af lasagne, tortillas og bolognese hitter hos et voksende antal danskere.

Beluga bolognese, rødbededeller, burger med linsebøf eller grøn lasagne med champignon og spinat. Der er mange grønne alternativer til danskernes foretrukne hverdagsretter, og en ny undersøgelse fra Arla viser, at danskere gennem de to seneste år er blevet bedre til er blevet bedre til at eksperimentere med grønsagsversioner af hverdagsklassikere som lasagne, bolognese, tortillas og frikadeller.

Tre ud af ti danskere siger, at de er blevet bedre til at lave vegetarretter, og seks ud af ti mener, at retterne smager enten bedre eller lige så godt som i den traditionelle version.

Det ser med andre ord ud til at danskerne har kurs mod en mere klimavenlig kost, og ifølge Britta Surland, der er leder af Arlas inspirationskøkken, er det en udvikling, som vi kun kommer til at se mere af i fremtiden.

”Vi danskere har tendens til at ty til de samme hverdagsretter igen og igen med sikre hits som lasagne, bolognese og frikadeller. Så det er positivt at se, at flere og flere kaster sig ud i vegetariske alternativer til disse klassikere,” siger Britta Surland.

Hver femte savner inspiration 

Det gælder blandt andet retter som grøntsagslasagne, som hver tredje dansker har prøvet at lave, mens lige så mange har prøvet kræfter med en vegetarisk version af tortillas. Hver fjerde har lavet bolognese uden kød, og hver femte har prøvet at lave grøntsagsfrikadeller.

Men selvom mange danskere føler sig bedre rustet til at lave vegetarisk mad end tidligere, efterlyser hver femte dansker inspiration til, hvordan de kan bruge endnu flere bælgfrugter og grøntsager i madlavningen, hvilket er nødvendigt for at følge de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen til en sund og mere klimavenlig kost. 

Det er en mangel på inspiration, der forhindrer os i at lave mere grøn mad, lyder meldingen fra hver femte dansker i Arlas undersøgelse.

Det er rigtig godt at se, at inspirationen er der. Nu skal vi bare have rykket grøntsagerne fra Instagram og ind i køkkenet.

— Britta Surland, leder af Arlas inspirationskøkken

”Det er helt naturligt, at det kræver både tilvænning og inspiration at bruge nye råvarer og flere grøntsager i madlavningen. Men heldigvis tror jeg ikke, det decideret er et fravalg af grønne opskrifter, når danskerne laver de samme traditionelle retter igen og igen. Det handler om vaner,” siger Britta Surland og fortsætter:

”Og når først man bliver komfortabel med at lave en vegetarisk version af sin yndlingsret, er det en supernem måde at få indarbejdet flere grøntsager og bælgfrugter i hverdagen – uden at man skal tænke helt ud af boksen”.

Find de grønne hit på de sociale medier

Der er da også god hjælp at hente på sociale medier, hvis man mangler inspiration til nye hverdagsretter. De grønne retter er nemlig også en trend, der hitter på sociale medier, fortæller Britta Surland.

”Særligt TikTok og Instagram er fyldt med alle mulige former for vegetarretter. Det er alt fra pizza lavet på grøntsagsbund, f.eks. aubergine og squash, til blomkålsnuggets, Zucchini fritter og meget mere. Det er rigtig godt at se, at inspirationen er der. Nu skal vi bare have rykket grøntsagerne fra Instagram og ind i køkkenet,” siger hun.

For at dele endnu mere inspiration med danskerne, har Arlas inspirationskøkken udviklet en række nye opskrifter på hverdagsfavoritter, hvor netop flere grøntsager, bælgfrugter, kål og kikærter har hovedfokus.

 

Nøgletal fra befolkningsundersøgelsen

  • 3 ud af 10 danskere mener selv, at de er blevet bedre til at lave retter uden kød

  • Hver tredje dansker vil gerne bruge endnu flere grøntsager i madlavningen, end de gør nu

  • 6 ud af 10 danskere siger, at de retterne smager enten bedre eller lige så godt i en vegetarisk version som i den traditionelle

  • Hver femte dansker siger, at det, der afholder dem fra at spise flere retter uden kød, er manglende inspiration

  • 31 procent af danskerne vil gerne bruge mere kål i madlavningen, 30 procent vil gerne bruge flere bælgfrugter, 22 procent vil gerne bruge flere kikærter, 19 procent vil gerne bruge flere fuldkornsprodukter.

  • 31 procent af danskerne har prøvet at lave lasagne uden kød, 29 procent har lavet tortillas uden kød, 25 procent har lavet spaghetti bolognese uden kød, 24 procent har lavet burger uden kød, 20 procent har lavet chili con carne uden kød, og 20 procent har lavet frikadeller uden kød

  • 65 procent synes, at spaghetti med kødsovs smager bedre eller lige så godt uden kød som den traditionelle. For chili con carne uden kød gælder tallet 74 procent, mens det for tortillas gælder 75 procent, for lasagne gælder 70 procent, for frikadeller gælder det 58 procent, og for burger gælder det 59 procent.

Om befolkningsundersøgelsen

Befolkningsundersøgelsen baserer sig på cirka 2.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Norstats panel i perioden 16. januar - 26 januar 2023.
Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariable er sikret ved efterfølgende vægtning.

 

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion